BESVIKNA. Kenny Sörtely och Linda Hedman är rullstolsburna och blev nekade biobesöket. "De tillät bara en rullstol i salongen trots att vi varit där tillsammas tidigare", säger de. Foto: Rickard Nilsson
BESVIKNA. Kenny Sörtely och Linda Hedman är rullstolsburna och blev nekade biobesöket. "De tillät bara en rullstol i salongen trots att vi varit där tillsammas tidigare", säger de. Foto: Rickard Nilsson

Paret nekades gå på bio: "Diskriminerade"

Publicerad
Uppdaterad
Det rullstolsburna paret Linda Hedman, 20, och Kenny Sörtely, 22, såg fram emot en kväll på bion i Hässleholm.
Men paret släpptes aldrig in - biografen hänvisade till nya regler som bara tillät en rullstol i salongen.
- Ska man inte kunna gå på bio tillsammans med någon annan bara för att man sitter i rullstol, säger Linda.
Paret ställer sig helt frågande till bemötandet under mellandagarna när de ville se den nya Sällskapsresan-filmen.
- På bion sa de att brandföreskrifter förbjöd dem att ta in mer än en rullstol åt gången i salongen. Det är ju märkligt eftersom vi tidigare har kommit in båda två, säger Linda som är djupt besviken och känner sig illa bemött.
Mannen som nekade Linda och Kenny bekräftar parets upplevelse.
- Vi har bara en rullstolsplats, det är på grund av säkerhetsskäl.
Men ni har ju tidigare släppt in dem, varför inte nu?
- Då såg jag mellan fingrarna. Nu var det mellandagar och mycket folk och eftersom jag tänker på säkerheten så kunde jag bara tillåta en rullstol, säger mannen och berättar att han bara följt räddningstjänstens brandföreskrifter.

Känner inte till förbudet

Men på räddningstjänsten känns hänvisningen till brandföreskrifter inte igen överhuvudtaget.
- Vi har absolut inte gått in och sagt något om att bara en rullstolsburen kan vara i salongen, säger förvaltningschefen Anders Nählstedt.
Per-Magnus Almquist på Eurostar driver biografen och han hävdar att han inte har en aning om förbudet mot fler än en rullstol.
- Vi har visst platser för fler än en rullstol, det här är inget som företaget står bakom, säger Almquist som lovar att ta en diskussion med personalen i Hässleholm om vilka regler som gäller.

"De får väl bygga om"

Det uteblivna biobesöket till trots lyckades Linda och Kenny till slut se Lasse Åbergs nya film, på biografen i Kristianstad där de båda släpptes in. Samtidigt.
- Det som hände i Hässleholm var märkligt, vi kände oss diskriminerade. Har de problem med rullstolar så får de väl bygga om eller något, eller åtminstone bestämma sig för vad det är som gäller, säger Linda Hedman.
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag