Paret kräver miljon i bråk om pizzalukt

Det äldre paret står inte ut med lukten från en närliggande pizzeria.
Foto: Colourbox

Ett äldre par i norra Skåne kräver en miljon i skadestånd för pizzalukten från grannfastigheten i byn.

– Man kan inte leva så här. Vi står inte ut längre, säger kvinnan.

Bråket har pågått i tolv år och bollats mellan olika domstolar. Nu har slutligen mark- och miljödomstolen avgjort ärendet till parets nackdel.

Det äldre paret har bott i sitt hus i 32 år. När de flyttade in tänkte de sig ett liv i lugn och ro på landet.

Men snart hände det saker på andra sidan tomtgränsen. Den gamla cykelaffären upphörde och så småningom flyttade den aktuella pizzerian in med sin verksamhet i det före detta bostadshuset.

Alla tillstånd var helt i sin ordning. Men paret störde sig snart på både trafiken utanför och att oset från pizzerian nådde in i deras hus.

– Dom har fått hålla på så här i tolv år och ingen bryr sig. Det är rent ut sagt för sorgligt, säger kvinnan.

Flera prövningar

Ärendet har i tur och ordning varit uppe för behandling i tillstånds- och tillsynsnämnden i kommunen, länsstyrelsen och slutligen mark- och miljödomstolen.

Men den sistnämnda instansen slår nu, precis som de två övriga gjort tidigare, att olägenheterna inte kan anses vara värre än att paret får tåla desamma. När det gäller kravet på skadestånd konstaterar mark- och miljödomstolen att det kravet får föras i en särskild process.

Det äldre paret är besviket på utgången och säger fortfarande bestämt nej till att ha en granne som sprider pizzaoset över tomtgränsen.

Att kunderna som beställer hämtpizza parkerar sina bilar alldeles utanför på gatan är inget de gillar heller. I bland står fordonen i en lång rad utanför, hävdar kvinnan.

Äter inte pizza

Många gillar ju doften av pizza. Det gör inte ni?

– Nej, verkligen inte. Det är ren skit som vi ser det.

Har ni aldrig besökt den aktuella pizzerian?

– Jo, en gång och då blev vi bjudna på maten. Fast numera äter vi aldrig pizza, det är ren bluff. Det är smörgås med pålägg som man lätt kan göra själv. Vi äter hellre köttbullar och annan riktig mat i stället, säger kvinnan.

Vill köpa huset

Hon säger att paret inte vill ge slaget förlorat om att få bort pizzerian.

– Får vi en miljon kronor köper vi rasket och river huset. Sedan sätter vi potatis på tomten.

En ansvarig på pizzerian säger till Kvällsposten att företaget följer gällande tillstånd och att man i övrigt inte vill kommentera den aktuella konflikten.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!