Det äldre paret står inte ut med lukten från en närliggande pizzeria. Foto: Colourbox
Det äldre paret står inte ut med lukten från en närliggande pizzeria. Foto: Colourbox

Paret kräver miljon i bråk om pizzalukt

Publicerad

Ett äldre par i norra Skåne kräver en miljon i skadestånd för pizzalukten från grannfastigheten i byn.

– Man kan inte leva så här. Vi står inte ut längre, säger kvinnan.

Bråket har pågått i tolv år och bollats mellan olika domstolar. Nu har slutligen mark- och miljödomstolen avgjort ärendet till parets nackdel.

Det äldre paret har bott i sitt hus i 32 år. När de flyttade in tänkte de sig ett liv i lugn och ro på landet.

Men snart hände det saker på andra sidan tomtgränsen. Den gamla cykelaffären upphörde och så småningom flyttade den aktuella pizzerian in med sin verksamhet i det före detta bostadshuset.

Alla tillstånd var helt i sin ordning. Men paret störde sig snart på både trafiken utanför och att oset från pizzerian nådde in i deras hus.

– Dom har fått hålla på så här i tolv år och ingen bryr sig. Det är rent ut sagt för sorgligt, säger kvinnan.

Flera prövningar

Ärendet har i tur och ordning varit uppe för behandling i tillstånds- och tillsynsnämnden i kommunen, länsstyrelsen och slutligen mark- och miljödomstolen.

Men den sistnämnda instansen slår nu, precis som de två övriga gjort tidigare, att olägenheterna inte kan anses vara värre än att paret får tåla desamma. När det gäller kravet på skadestånd konstaterar mark- och miljödomstolen att det kravet får föras i en särskild process.

Det äldre paret är besviket på utgången och säger fortfarande bestämt nej till att ha en granne som sprider pizzaoset över tomtgränsen.

Att kunderna som beställer hämtpizza parkerar sina bilar alldeles utanför på gatan är inget de gillar heller. I bland står fordonen i en lång rad utanför, hävdar kvinnan.

Äter inte pizza

Många gillar ju doften av pizza. Det gör inte ni?

– Nej, verkligen inte. Det är ren skit som vi ser det.

Har ni aldrig besökt den aktuella pizzerian?

– Jo, en gång och då blev vi bjudna på maten. Fast numera äter vi aldrig pizza, det är ren bluff. Det är smörgås med pålägg som man lätt kan göra själv. Vi äter hellre köttbullar och annan riktig mat i stället, säger kvinnan.

Vill köpa huset

Hon säger att paret inte vill ge slaget förlorat om att få bort pizzerian.

– Får vi en miljon kronor köper vi rasket och river huset. Sedan sätter vi potatis på tomten.

En ansvarig på pizzerian säger till Kvällsposten att företaget följer gällande tillstånd och att man i övrigt inte vill kommentera den aktuella konflikten.

Lars-Olof Strömberg
Lars-Olof Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag