Paret gick på bidrag och ljög om exklusiv skola

Rätten har nu beslutat att tvångsomhänderta fyra av de fem barnen. Det äldsta barnet är myndig och kan därför inte omhändertas. På bilden: Ystad tingsrätt.
Foto: ANDERS GRONLUND/STRIXPHOTO
Ett lås hänger på grinden.
Foto: Franz Schibli

En rutinmässig skatteutredning var det som slutligen gjorde att svenska myndigheter fick upp ögonen för Ystads-paret – som trots påståenden om utlandsarbete hade levt på bidrag i flera år, skriver HD-Sydsvenskan.

Samtidigt hade en ny skolchef tagit över dokumenten där föräldrarna hävdade att barnen fått exklusiv utbildning.

– Föräldrarnas förklaringar var långa, omständliga och detaljrika. Det kändes nästan lite för mycket. Jag mejlade rektorn i USA och det gick ganska snabbt innan det stod klart att barnen inte gick där, säger skolchefen Dennis Hjelmström till Expressen.

HD-Sydsvenskan har i flera reportage berättat om föräldrarna i Ystad, som i slutet av förra sommaren avslöjades med att ha hållit sina fem barn isolerade från omvärlden.

Sociala myndigheter mötte ett svårt nedgånget hem och barn som inte hade gått i skolan. De saknade grundläggande kunskaper som att knyta skorna eller duscha själva. Fyra av barnen har nu omtagits av socialtjänsten medan det femte barnet i dag är myndigt.

Föräldrarna har genom åren hävdat att barnen har gått på en exklusiv webbaserad privatskola i USA, eftersom föräldrarna reser i jobbet under stora delar av året.

I ett mejl till kommunen skriver mamman att familjen ska vara utomlands under ”oöverskådlig tidsrymd” och hon uppmanar samtidigt kommunen att sluta höra av sig om barnens skolgång.

Ett lås hänger på grinden.
Foto: Franz Schibli

Så avslöjades paret i Ystad

Kommunen kopplade in jurister från Skolinspektionen och kallade barnen till skolstart, men föräldrarna svarade med ledighetsblanketter och sjukanmälde barnen. 

Efter ett möte med flera höga chefer i kommunen gjordes slutligen bedömningen att barnen var ”varaktigt vistandes utomlands” och de betraktades inte längre som skolpliktiga i Sverige, enligt HD-Sydsvenskan.

Varje år fick familjen i samråd med kommunen fylla i en blankett där de uppgav var barnen gick i skolan. 

Först 2018 – när Skatteverket kontrollerade om familjen borde vara fortsatt folkbokförda i Sverige – tog myndigheten reda på vad online-skolan i USA kostar. 

Avgiften på 20 000 kronor per år och barn gör myndigheten misstänksamma.

Mamman uppger: Var sjukskriven

Samtidigt uppgav mamman att hon är sjukskriven. Det blev avgörande för att en svensk myndighet för första gången började granska familjen ordentligt.

Skatteverket insåg att familjen hade gått på bidrag under flera år. 

Pappan hade fått sjukersättning under nästan tio års tid och mamman var sjukskriven sedan 2015. I journalerna fanns inga indikationer på utlandsresor och barnen saknade pass, skriver HD-Sydsvenskan. 

Socialtjänsten kopplades in i början av förra sommaren. Samtidigt hade en ny skolchef på Ystads kommun fått upp ögonen för familjen. 

Dennis Hjelmström hade fått ta över uppgiften att skriva under dokumenten som visade att barnen inte ska betraktas som skolpliktiga eftersom de vistades utomlands – men valde att inte göra det.

Kontaktade skolan i USA

Det var första gången på nio år som en kommunchef inte skrev på dokumenten. 

– Jag reagerade på att de här barnen inte hade gått i svensk skola under så många år. Det fanns mycket dokumentation sparad i form av handskrivna lappar och utskrifter av mejl. Men allt var föräldrarnas påståenden att det var på ett visst sätt. Inget intyg från någon skola, säger Dennis Hjelmström.

– Föräldrarnas förklaringar var långa, omständliga och detaljrika. Det kändes nästan lite för mycket. Jag mejlade rektorn i USA och det gick ganska snabbt innan det stod klart att barnen inte gick där.

Dennis Hjelmström, skolchef i Ystad kommun, fattade misstankar när han fick ta över dokumenten föräldrarnas intyg om att barnen fick webbundervisning i USA.
Foto: Privat

Enligt rektorn i USA hade familjen bara köpt en del undervisningsmaterial från skolan för flera år sedan. 

– Jag åkte hem samma kväll med en känsla av att något inte stämmer. Deras hus låg på vägen och jag bestämde mig för att åka förbi dagen därpå. Huset såg övergivet ut. Det var neddragna rullgardiner och inbyggt med grindar, men soporna utanför var färska. 

”Höll sig undan”

Skolchefen presenterade sig för en granne som kom förbi på vägen. Grannen berättade att han hade hört barnröster men att barnen inte hade varit synliga.

– Han hade intrycket av att de höll sig undan.

En vecka senare blev fyra av barnen akut omhändertagna av socialtjänsten.

– De första tankarna handlade om vaccinationer, folktandvården och alla andra instanser i samhället som man på något sätt behöver ha kontakt med eller lämna förklaringar till. Varför har ingen lämnat en orosanmälan? I efterhand kan jag tycka att det ändå borde ha ringt klockor någonstans under alla dessa år, säger Dennis Hjelmström.

– För mig är det viktigast att peka ut systemfrågan i det hela. Jag hoppas att det här ger alla svenska kommuner möjlighet att se över sina rutiner. Den väsentliga delen som vi har lagt till är att vi alltid gör en motkontroll och söker utlandsskolan som föräldrarna anger. 

Kommunen självkritisk

Christer Olofsson, förvaltningschef på kultur- och utbildningsförvaltningen i Ystad, är kritiskt till hur kommunen agerat.

– Om vi ska vara helt ärliga har vi varit väldigt godtrogna. Vi har gått på föräldrarnas uppgifter och inte kontrollerat dom. 

Hur detta kunnat ske, att fyra barn i samma familj under nio års tid inte gått i skolan.

– Ja, det är något vi själva frågat oss. Men vi har helt klart brustit i vår kontroll i den mån att vi trott på föräldrarnas uppgifter. Vi har noterat föräldrarnas uppgifter att barnen haft sin skolgång på annan plats, men vi har inte kontrollerat uppgifterna.

– Vi kunde inte i vår vildaste fantasi tro att man inte gett barnen den skolgång de var i behov av. Det kan i sin tur förklaras med att vi lever i en ganska tillitsfull organisation, vi lutar på uppgifter som föräldrarna lämnar.

– Nu har vi fått styra upp de kraven hel del. Nu gör vi hela tiden återkontroller. De nya reglerna har införts efter den aktuella händelsen.

Pappan i familjen skriver i ett sms till Expressen:

”Vi har ett fullgott samarbete med socialtjänsten och kommer inte att ge några ytterligare kommentarer.”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!