Paret döms för mordet på Göran Lundblad, 63

Publicerad

Sara Lundblad, 26, och Martin Törnblad, 23, dömdes på tisdagen till 18 års fängelse för att ha mördat Saras pappa Göran Lundblad.

Göran Lundblad, 63, sköts till döds i sin säng med ett hagelgevär och begravdes i en åker 700 meter från hemmet i Norra Förlösa.

Motivet tros vara kärlek och pengar. Göran Lundblad var en förmögen man som ska ha varit motståndare mot dotterns relation.

Göran Lundblad försvann spårlöst från sitt hem i Norra Förlösa norr om Kalmar i slutet av augusti 2012. Han anmäldes försvunnen av sin dotter Sara Lundblad i september samma år.

Först två år senare hittas hans kropp, nedgrävd bara 700 meter från sitt hem.

Det efter att Sara Lundblads pojkvän, Martin Törnblad, förälskat sig i Missing Peoples dåvarande operative chef i Kalmar län,Therese Tang, och berättat för henne var Göran Lundblads kropp låg.

Hon spelade in delar av samtalet som blev ett viktigt bevis mot paret.

Sköt när han låg i sängen

Göran Lundblad hade skjutits ihjäl när han låg i sin säng. Han var enligt sin revisor god för 50 miljoner kronor och hade äganderätt över mark som paret ville åt.

Förmögenheten omfattade fastigheter och kontanter och kort innan han försvann hade Göra Lundblad köpt en Mercedes värd 1,3 miljoner kronor. Han beskrivs annars som en person som inte "unnade sig någon lyx". Enligt polisens utredning hade Göran Lundblad talat om att utesluta Sara ur sitt testamente eftersom de var osams.

I sitt erkännande för Missing Peoples Therese Tang ska Martin Törnblad ha berättat hur han och Sara Lundblad planerat mordet. Första planen ska ha varit att Sara skulle köra över sin far med en skogsmaskin, men det trodde hon inte att hon skulle klara.

Därför ska de istället ha bestämt att Martin skulle skjuta Göran.

Dagen innan Göran Lundblad mördades i sin säng, misstänks det dömda kärleksparet i hemlighet ha grävt graven där hans kropp hittades.

– Där taggtråden möter mot massa träd och sten, lite av varje, och sedan 15-20 meter ut. Där är det. Exakt, säger Martin Törnblad i samtalet med Missing Peoples Therese Tang.

Förnekade mordet på sin far

Sara Lundblad har hävdat att hon inte har med mordet att göra.

- Hon har inte haft något motiv och förnekar brott, sa Eva Kullman, Sara Lundblads advokat under rättegången.

Martin Törnblad har erkänt att han hjälpt mördaren att forsla iväg och begrava Göran Lundblads döda kropp men vägrat säga vem som skjutit honom. Han har erkänt att han lindat in Görans kropp i en presenning, fraktat bort kroppen till graven, städat och renoverat Görans sovrum.

"Gemensamt och i samförstånd"

Men Kalmar Tingsrätt går på åklagarens linje och skriver i sin dom att Sara Lundblad, 26, och Martin Törnblad, 23, gemensamt och i samförstånd planerat och därefter dödat Sara Lundblads pappa:

"Sara Lundblad och Martin Törnblad har därefter, gemensamt och i samförstånd, obehörigen flyttat och skymfligt behandlat Göran Lundblads döda kropp genom att lägga kroppen i en presenning och transportera kroppen från bostaden i Norra Förlösa till marker tillhörande familjen Törnblad i Norra Förlösa. Kroppen har sedan lagts i en tidigare grävd grop, som fyllts igen och iordningsställt, med avsikt att kroppen inte skulle anträffas".

Fadern var motståndare till relationen

Sara Lundblad och Martin Törnblad, som bodde i närheten, blev enligt domen ett par år 2008. Saras far ska ha varit motståndare till relationen och försökt få dem att avsluta den.

Vittnen som hörts i utredningen har gett olika bilder av relationen mellan Sara och Göran Lundblad. Ena bilden; en nära relation mellan en dotter och en far som tillbringade mycket tid tillsammans. En annan bild ges av en stormig relation med täta gräl.

Göran Lundblad ska enligt flera vittnen ha sagt att skulle göra sin dotter arvlös om hon gifte sig eller skaffade barn med Martin Törnblad.

Skickade meddelanden i häktet

Efter mordet ska paret ha sanerat och renoverat huset för att dölja spår.

Paret ska också ha googlat på ord som "testamente", "vapen", "hagel", "rengöra" och "konsekvens".

Paret ska enligt domen ha försökt skicka meddelanden till varandra i häktet.

"Älskar dig hjärtat. snart hemma. Jag ställer inte upp på förhören. Säger ingenting. Älskar dig. Dom ställer dig o mig mot varandra. Ska berätta för dig. Kyss", skrev Martin Törnblad i ett sådant.

"Meddelandena stämmer väl med hypotesen att Martin Törnblad och Sara Lundblad båda medverkat vid mordet på Göran Lundblad", skriver tingsrätten i domen.

Martin Törnblad anses vara den som hållit i vapnet men rätten anser det "otänkbart" att han skulle utfört mordet utan Sara Lundblads inblandning.

Enligt TT säger de bådas advokater att de fått i uppdrag av sina klienter att överklaga domen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag