Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Paret döms för mordet på Göran Lundblad, 63

Sara Lundblad, 26, och Martin Törnblad, 23, dömdes på tisdagen till 18 års fängelse för att ha mördat Saras pappa Göran Lundblad.

Göran Lundblad, 63, sköts till döds i sin säng med ett hagelgevär och begravdes i en åker 700 meter från hemmet i Norra Förlösa.

Motivet tros vara kärlek och pengar. Göran Lundblad var en förmögen man som ska ha varit motståndare mot dotterns relation.

Mordet på Göran Lundblad

29 augusti 2012
Sista livstecknet från Göran Lundblad är ett mobilsamtal med en nära anhörig.
30 augusti 2012
Göran Lundblad skjuts till döds i sin säng med ett hagelgevär. Efteråt rengörs hans sovrum och renoveras.
10 september 2012
Göran Lundblad anmäls som försvunnen. Första uppgifterna till polisen är att han kan ha rest på semester.
25 september 2012
En släkting till Göran Lundblad kontaktar polisen. Hon tror att han utsatts för ett brott eftersom han normalt inte försvinner på det sätt som skett.
15 november 2012
Polisen inleder hemlig telefonavlyssning av den 23-åriga mannen och den 26-åriga kvinnan.
19 juni 2014
Den 23-årige mannen berättar om mordet för huvudvittnet Therese Tang som larmar polisen. 23-åringen och den 26-åriga kvinnan grips och häktas senare som misstänkta för mord.
3 juli 2014
Göran Lundblads kropp hittas på den plats som den 23-årige mannen beskrivit för Therese Tang.
7 november 2014
Kammaråklagare Gunilla Öhlin åtalar den 23-årige mannen och den 26-åriga kvinnan för mord på Göran Lundblad.

Göran Lundblad försvann spårlöst från sitt hem i Norra Förlösa norr om Kalmar i slutet av augusti 2012. Han anmäldes försvunnen av sin dotter Sara Lundblad i september samma år.

Först två år senare hittas hans kropp, nedgrävd bara 700 meter från sitt hem.

Det efter att Sara Lundblads pojkvän, Martin Törnblad, förälskat sig i Missing Peoples dåvarande operative chef i Kalmar län,Therese Tang, och berättat för henne var Göran Lundblads kropp låg.

Hon spelade in delar av samtalet som blev ett viktigt bevis mot paret.

Sköt när han låg i sängen

Göran Lundblad hade skjutits ihjäl när han låg i sin säng. Han var enligt sin revisor god för 50 miljoner kronor och hade äganderätt över mark som paret ville åt.

Förmögenheten omfattade fastigheter och kontanter och kort innan han försvann hade Göra Lundblad köpt en Mercedes värd 1,3 miljoner kronor. Han beskrivs annars som en person som inte "unnade sig någon lyx". Enligt polisens utredning hade Göran Lundblad talat om att utesluta Sara ur sitt testamente eftersom de var osams.

I sitt erkännande för Missing Peoples Therese Tang ska Martin Törnblad ha berättat hur han och Sara Lundblad planerat mordet. Första planen ska ha varit att Sara skulle köra över sin far med en skogsmaskin, men det trodde hon inte att hon skulle klara.

Därför ska de istället ha bestämt att Martin skulle skjuta Göran.

Dagen innan Göran Lundblad mördades i sin säng, misstänks det dömda kärleksparet i hemlighet ha grävt graven där hans kropp hittades.

– Där taggtråden möter mot massa träd och sten, lite av varje, och sedan 15-20 meter ut. Där är det. Exakt, säger Martin Törnblad i samtalet med Missing Peoples Therese Tang.

Förnekade mordet på sin far

Sara Lundblad har hävdat att hon inte har med mordet att göra.

- Hon har inte haft något motiv och förnekar brott, sa Eva Kullman, Sara Lundblads advokat under rättegången.

Martin Törnblad har erkänt att han hjälpt mördaren att forsla iväg och begrava Göran Lundblads döda kropp men vägrat säga vem som skjutit honom. Han har erkänt att han lindat in Görans kropp i en presenning, fraktat bort kroppen till graven, städat och renoverat Görans sovrum.

"Gemensamt och i samförstånd"

Men Kalmar Tingsrätt går på åklagarens linje och skriver i sin dom att Sara Lundblad, 26, och Martin Törnblad, 23, gemensamt och i samförstånd planerat och därefter dödat Sara Lundblads pappa:

"Sara Lundblad och Martin Törnblad har därefter, gemensamt och i samförstånd, obehörigen flyttat och skymfligt behandlat Göran Lundblads döda kropp genom att lägga kroppen i en presenning och transportera kroppen från bostaden i Norra Förlösa till marker tillhörande familjen Törnblad i Norra Förlösa. Kroppen har sedan lagts i en tidigare grävd grop, som fyllts igen och iordningsställt, med avsikt att kroppen inte skulle anträffas".

Fadern var motståndare till relationen

Sara Lundblad och Martin Törnblad, som bodde i närheten, blev enligt domen ett par år 2008. Saras far ska ha varit motståndare till relationen och försökt få dem att avsluta den.

Vittnen som hörts i utredningen har gett olika bilder av relationen mellan Sara och Göran Lundblad. Ena bilden; en nära relation mellan en dotter och en far som tillbringade mycket tid tillsammans. En annan bild ges av en stormig relation med täta gräl.

Göran Lundblad ska enligt flera vittnen ha sagt att skulle göra sin dotter arvlös om hon gifte sig eller skaffade barn med Martin Törnblad.

Skickade meddelanden i häktet

Efter mordet ska paret ha sanerat och renoverat huset för att dölja spår.

Paret ska också ha googlat på ord som "testamente", "vapen", "hagel", "rengöra" och "konsekvens".

Paret ska enligt domen ha försökt skicka meddelanden till varandra i häktet.

"Älskar dig hjärtat. snart hemma. Jag ställer inte upp på förhören. Säger ingenting. Älskar dig. Dom ställer dig o mig mot varandra. Ska berätta för dig. Kyss", skrev Martin Törnblad i ett sådant.

"Meddelandena stämmer väl med hypotesen att Martin Törnblad och Sara Lundblad båda medverkat vid mordet på Göran Lundblad", skriver tingsrätten i domen.

Martin Törnblad anses vara den som hållit i vapnet men rätten anser det "otänkbart" att han skulle utfört mordet utan Sara Lundblads inblandning.

Enligt TT säger de bådas advokater att de fått i uppdrag av sina klienter att överklaga domen.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!