Samtidigt som paret fick bidrag så njöt de av livet i Thailand. Foto: ThinkstockSamtidigt som paret fick bidrag så njöt de av livet i Thailand. Foto: Thinkstock
Samtidigt som paret fick bidrag så njöt de av livet i Thailand. Foto: Thinkstock
De två misstänks nu för grovs bidragsbrott. Foto: ThinkstockDe två misstänks nu för grovs bidragsbrott. Foto: Thinkstock
De två misstänks nu för grovs bidragsbrott. Foto: Thinkstock

Paret bidragsfuskade till sig nära en miljon

Publicerad

Paret lämnade Malmö och drog till solen och värmen i Thailand.

Men de sa inget om flytten till Försäkringskassan - som fortsatte att betala ut bidrag efter bidrag.

– Nu misstänks de för grovt bidragsbrott, säger Lars Förstell, informatör vid polisen i Malmö.

Paret, en man i 50-årsåldern, och en kvinna i 40-årsåldern, har utretts av Försäkringskassan sedan en tid tillbaka. Nyligen anmälde myndigheten paret till polisen.

Anledningen är att de ska ha låtit bli att meddela att de lämnat Sverige och i stället flyttat till solen. På så vis anade myndigheten inget utan betalade under flera år ut olika bidrag åt paret. Bland annat sjukpenning, föräldrapenning och flerbarnstillägg.

Försäkringskassan anade oråd

Men på något sätt kom Försäkringskassans utredare paret på spåren och en utredning mot dem inleddes. Under veckan lämnades den över till polisen för vidare hantering.

Tillsammans misstänks paret ha kommit över omkring 800 000 kronor i bidrag som de inte skulle ha fått.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag