Paret ångrar inte flytten till slottet

Järnbron över Bråån uppfördes i samma stil som järnvägsbroarna.
Foto: Tomas Leprince
Järnbron över Bråån uppfördes i samma stil som järnvägsbroarna.
Foto: Tomas Leprince
Namn: Peter, 66 och Christine Melinder, 63Bor: Örtofta Slott utanför EslövYta: Boyta 1400 kvadrat, 36 rumGör: Christina är ordförande för moderaterna i Eslöv och ordförande i kultur - och fritidsnämnden. Peter Melinder är veterinär. Även han är engagerad i moderaterna Eslöv.
Foto: Tomas Leprince
Örtofta i höstprakt. Sammanlagt finns det 24 byggnader på ägorna.
Foto: Tomas Leprince
Trappan som leder in i slottet.
Foto: Tomas Leprince
Koppartaket på tornet är nytt. Det gamla försvann i en höststorm.
Foto: Tomas Leprince
Örtofta slott var "mitt i smeten" när slaget vid Lund utkämpades 1676. Enligt uppgift ska de stridande parterna, danskar och svenskar, haft rådslag här. Numera kan bröllopssällskap hyra in sig här och festa under överinseende av Karl XI på väggen.
Foto: Tomas Leprince
Takkupol i runda salongen från 1860-talet.
Foto: Tomas Leprince
Det gamla köket i källarplan där tjänstefolket höll till förr.
Foto: Tomas Leprince
Vackra handgjorda tapeter med påfåglar.
Foto: Tomas Leprince
Peter Melinder slappnar av i en av slottets soffor.
Foto: Tomas Leprince
Ett av slottets sovrum.
Foto: Tomas Leprince
Slottet har anor ända från 1300-talet, men har byggts till i omgångar.
Foto: Tomas Leprince
Vackra gamla trägolv.
Foto: Tomas Leprince
Tidsenliga möbler.
Foto: Tomas Leprince
Bråån där man kan fånga gädda och öring.
Foto: Tomas Leprince
Skottglugg i fasaden.
Foto: Tomas Leprince
En av slottets öppna spisar, många av slottets kakelugnar togs tyvärr bort vid renovering på 50-talet.
Foto: Tomas Leprince
Familjens fem favoriter:1. Runda salongen. Fin utsikt åt, nästan alla, håll och originalmålningar från 1860 i taket.
Foto: Tomas Leprince
2. Dottern Madeleine bor i Kenya och är engagerad i kampen mot tjuvjakt på elefanter. Försäljningen av de här armbanden går till den kampen.
Foto: Tomas Leprince
3. Peters "ungkarlstavla". Både Peter och Christina är konstintresserade och gillar att blanda. Den här tavlan, gjord av en finsk konstnär, är en av Peters favoriter även om barnen uttryckt sitt ogillande.
Foto: Tomas Leprince
4. Örtofta slott har genom åren tillhört en rad prominenta släkter. Det syns bland annat på de här ägarlängderna i hallen.
Foto: Tomas Leprince
5. Spegeln kommer från Peters farmor. Tapeterna är specialbeställda och handmålade med påfåglar.
Foto: Tomas Leprince
1 / 23

36 rum, 1400 kvadrat och ett eget spöke på köpet. Christine och Peter Melinder ångrar inte att de valde att bosätta sig på Örtofta slott. "Det är ett gulligt litet slott, inte så vansinnigt stort".

Paret Melinder var egentligen ute efter en hästgård när de flyttade ner från Stockholm i slutet av 80-talet. Men den tilltänkta gården på Österlen gick till en grisbonde och Peter fick tips om Örtofta slott som, vid tillfället, inte låg ute på den öppna marknaden.

– Men vi tittade på det och blev blixtförälskade, säger Peter Melinder.

Familjen flyttade ner med sina fyra döttrar och upptäckte samma sak som husägare i gemen gör efter att nyförälskelsen lagt sig. Det vill säga att med yta kommer underhåll.

– Vi insåg väl inte hur mycket jobb det skulle bli, säger Peter Melinder som tidigt fick rådet att hålla sig till ett projekt om året.

Det verkar "slottsherrarna" haft svårt att hålla.

– Men vi har haft väldigt skoj med renoveringen också.

Förutom det sedvanliga underhållet kommer otrevliga överraskningar. Som till exempel när höststormen tog med sig koppartaket från ett av tornen.

– Det var inte helt enkelt att få tag i en plåtslagare som ville göra det jobbet, säger Christine Melinder.

Kulturarv

Slottsherrarna inser även att de bor i ett kulturarv som ska förvaltas till eftervärlden. Det står helt klart redan i entrén där det hänger stora kopior på ägarlängderna med början kring 1380 och den förste kände ägaren Trugot Haas. Här har familjer som Ramel, Barnekow och Stenbock bott och verkat.

Slottet har ofta gått i arv till kvinnor och med fyra döttrar verkar Christine och Peter Melinder kunna axla de tidigare ägarnas fallna mantel. Deras äldsta dotter var dock aldrig speciellt pigg på att skylta med att hon bodde på slott under skoltiden i Lund.

Huvudbyggnaden, flyglarna och omgivningarna berättar om de olika tidsepokerna i materialval och stil. I de äldsta delarna är slottet en borg med metertjocka murar och djupa fönstersmygar som lämpar sig för prickskytte. Flyglarna och tornen, som kom till på 1860-talet, har tunnare murar. De uppfördes efter den danske arkitekten Ferdinand Mehldals idéer inspirerade av fransk renässansstil.

Hängt med i tiden

Eftersom slottet hängt med i tidens tempo har värmesystem och liknande bytts ut under åren.

På 50-talet försvann till exempel alla kakelugnar förutom två.

– De tyckte ju att det var vansinnigt fint med vattenburen värme på den tiden, säger Peter Melinder som själv besvarar frågan om uppvärmning utan att den behöver ställas.

– Nej, vi eldar inte med olja längre.

Numera "eldas" Örtofta med jordvärme och Peter Melinder har funderingar på att slottet ska bli självförsörjande på el. Det handlar om att sätta solpaneler på en av ekonomibyggnaderna och om att eventuellt ha en turbin i Bråån som rinner. En turbin som ska kunna utnyttja strömmen utan att fisken, bland annat öring och gädda, kommer till skada.

Slottets blandning av epoker går igen i de nuvarande ägarnas val av konst och inredning. Båda är konstintresserade men hyllar blandning före konformism.

– Vi blandar nytt och gammalt ganska friskt, säger Christine Melinder.

Så det är helt rimligt att Peters "ungkarlstavla" (som barnen har starka synpunkter på) hänger ovanför en soffa som var med på Peters farfars farfars klipperskepp. Inne i matsalen hänger en olja (kopia) med Karl XI till häst under slaget vid Lund 1676. Och det är en tavla med koppling till slottets historia. Svenske generalen Rutger Von Ascheberg bodde här vid den tiden och representanter för både svenskar och danskar ska ha träffats på slottet för att hålla rådslag. Officerarna ska till och med ha umgåtts under otvungna former med kortspel och sprit.

Spöke på köpet

Som alla slott med självaktning har Örtofta ett eget spöke. Det är en skepnad i grå kappa som har synts leta efter något. I det här fallet en skatt som ska finnas under en av flygelbyggnaderna.

– Det är bara du och jag som inte har sett den, säger Peter Melinder till hustrun.

Nuförtiden finns det inga officerare som lever rövare i salonger. Slottet tar dock emot både bröllopssällskap och konferenser.

12 december kommer dessutom byalaget att hålla i trådarna för en julmarknad i ridhuset på ägorna. Förutom de verksamheterna finns 14 hyresgäster i hus på ägorna som har renoverats genom åren.

Så det finns att göra hela tiden.

– Man ska tycka om att jobba, säger Peter Melinder.

– Men tillfredställelsen när något äntligen har kommit i ordning är en rätt skön känsla.

FAKTA

Namn: Peter, 66 och Christine Melinder, 63

Bor: Örtofta Slott utanför Eslöv

Yta: Boyta 1400 kvadrat, 36 rum

Gör: Christina är ordförande för moderaterna i Eslöv och ordförande i kultur - och fritidsnämnden. Peter Melinder är veterinär. Även han är engagerad i moderaterna Eslöv

Fakta Örtofta Slott

En av Skånes äldsta medeltidag borgar.

Slottet finns omnämnt redan 1346.

I slutet av 1400-talet byggdes det tegelhus var rester fortfarande ingår i den äldsta delen av borgen.

Många släkter har ägt det, Has, Parsberg, Lindenow, Bille, Brock, Brahe , Lykke, Ramel, Barnekow och Sack.

1809 köpte greve Johan Nenrik Dücker slottet, hans sonson greve Henrik Dücker byggde ut det 1857-1861. Friherre Jacob Bennet ärvde det av honom.

Och i dag ägs det av Peter Melinder.

FAKTA

Fem speciella i vårt slott

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!