Flera åldringar utsatta för brott

Publicerad

Under onsdagen har två äldre blivit utsatta för stölder begågna av ett misstänkt par.
En 85-årig kvinna fick sitt bankkort stulet, en 75-årig kvinna sin plånbok.

Nu går polisen ut med signalement på de misstänkta och en varning till äldre.
– Vi vill uppmärksamma det här i förebyggande syfte, säger Fredrik Bratt, presstalesperson vid polisens ledningscentral.

Vid 15-tiden på onsdagen larmades polisen till Möllebogatan i Malmö efter att en kvinna i 85-årsåldern hört av sig och berättat att hon blivit bestulen.

En man och en kvinna ska ha tagit hennes bankkort, som låg i hennes jacka.

Polisen hoppas att få in vittnesuppgifter och går därför ut med signalement på sin hemsida: 

Kvinnan och mannen beskrivs vara i 25-30-års åldern. Kvinnan beskrivs som mörkhårig och hade en svart kappa. Mannen beskrivs med mörkt skäggstubb.

Bankkortet har blivit spärrat och polisen har skrivit en anmälan om egenmäktigt förfarande.

Ännu ett fall

Vid 18.30 på onsdagskvällen fick polisen in ett liknande larm. Det var en kvinna i 75-årsåldern som har blivit bestulen på Föreningsgatan i Malmö.

Ett, för henne, okänt par, en man och en kvinna ska ha varit närgångna och sedan stulit hennes plånbok som låg i en väska på hennes rullator. I plånboken fanns bland annat hennes bankkort och körkort.

Även i det fallet har polisen valt att gå ut med ett signalement:

Båda beskrivs som 40-50 år, kvinnan hade mörkt bakåtstruket hår och mannen hade ett smalt ansikte.

En anmälan om grov stöld är upprättad av polisen.

Polisen utlyser varning

Polisen kan ännu inte säga om det finns kopplingar mellan de båda fallen, det kommer dröja innan ordentliga förhör är gjorda innan man kan dra några slutsatser.

– Likheten är att båda är i Malmö och det är en man och en kvinna som begått brottet tillsammans, säger Fredrik Bratt.

Enligt polisen vill man uppmärksamma fallen i förebyggande syfte. 

– Vi vill att anhöriga ska prata med sina äldre släktingar, eller äldre ska prata med varandra att just nu verkar det inte helt ovanligt att man stjäl av äldre och att det är en man och en kvinna som stjäl.

Polisen säger att man även ska vara uppmärksam på varningssignaler.

– Om man nu märker att en man och en kvinna är väldigt närgångna, går och stör, frågar efter vägen, så ska man vara på sin vakt. Vi vill belysa att man inte ska låta folk komma så nära inpå, säger Fredrik Bratt.

 

Relaterade ämnen
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag