Hunden på bilden är inte kopplad till händelsen. Foto: Lisa Irvall
Hunden på bilden är inte kopplad till händelsen. Foto: Lisa Irvall

Par kräver pengar efter knarkhundens tabbe

Publicerad

Det värmländska paret var på väg hem igen efter en skön helg i Köpenhamn när en tullhund markerade deras väska.

Men hunden var helt fel ute - det kostade dem en hotellövernattning och sura p-böter.

Nu kräver det oskyldiga paret tullen på ersättning.

Tågresan från Köpenhamn till hemmet i Karlstad fick ett abrupt slut när tåget ankom till Malmö och några tulltjänstemän steg ombord med en särskilt utbildad narkotikahund.

I sitt ersättningsanspråk skriver paret från Karlstad att tullens knarkhund plötsligt markerade för att det skulle finnas narkotika i deras bagage, fast det gjorde det inte.

Missade tåget

Tullarna tog paret och deras bagage av tåget för genomsökning. När undersökningen var klar visade det sig att hunden hade varit helt snett på det, inget spår av knark påträffades varken på dem eller i deras bagage.

Men inte nog med att de var oskyldiga, till följd av hundens tabbe missade paret sitt anslutande tåg till Karlstad. Dessutom gick det inga fler tåg till den destinationen den kvällen. I stället tvingades de ta ett tåg till Göteborg för 343 kronor per person där de tog in på hotell en natt för 1390 kronor innan de dagen efter kunde ta ett tåg hem till Karlstad för 210 kronor per person.

Kräver nästan 3 000 kronor

Nu kräver de tullverket på ersättning för de extra utgifterna som dessutom består av 200 kronor i p-böter för bilen som de hade på centralen i Karlstad samt 180 kronor för middag i samband med hotellnatten i Göteborg.

Totalt vill de ha 2 876 kronor.

Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag