Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danskt par köpte nyfödd bebis – för 8 000 kronor

Barnet var bara en dag gammal när det danska paret köpte det för 8000 kronor.
Foto: Shutterstock
Rätten i Sønderborg har bara kunnat döma paret för att ha förfalska barnets födelseattest.
Foto: Google maps

Ett danskt par köpte ett spädbarn från en kvinna i Polen – dagen efter att hon fött det.

Nu har saken tagits upp i dansk domstol men rätten har bara kunnat fälla paret för att ha förfalskat bebisens födelseattest.

– Jag vill överlåta det till någon annan att avgöra om det finns hål i lagstiftningen, säger senioråklagare Rikke Brændgaard-Nielsen till BT.

Ett danskt par längtade efter barn. Då la de ut en annons på nätet där de skrev att de letade efter en bebis som de kunde adoptera. I annonsen skrev de att de föredrog en nyfödd eller ville få kontakt med en gravid kvinna som inte själv kunde behålla sitt kommande barn.

De blev kontaktade av en polsk kvinna som var gravid och ville överlämna sitt barn till makarna efter födseln. 

Nu har det gått tre år sedan makarna mötte upp kvinnan på ett kafé i Polen. För 750 euro, ungefär 8000 svenska kronor, fick de spädbarnet som den polska kvinnan fött dagen innan.

Får villkorlig dom 

Fallet har blivit rättssak och på onsdagen togs det upp av tingsrätten i Sønderborg, i södra Jylland där paret bor. Det har dock varit svårt för rätten att fälla paret. I slutändan blev straffet 20 dagars villkorligt fängelse med 40 timmars samhällstjänst inräknade. Rätten kunde inte finna lagstöd nog att döma paret för den okonventionella adoptionen. Det enda de döms för är att de skaffade ett danskt personnummer till pojken genom ett falskt födelseattest från Nederländerna, vilket även BT skrivit om.

Polisen i södra Jylland ansåg att paret även skulle ha tilltalats för brott mot adoptionslagens bestämmelser kring surrogatmödraskap. 

– Det är den lag som vi har funnit passade bäst. Paragrafen om surrogatmödraskap är den enda i adoptionslagen som, såvitt vi kan se det, reglerar det som föregår i den aktuella saken, och vi har inte kunnat hitta andra bestämmelser, säger senioråklagare Rikke Brændgaard-Nielsen till BT.


LÄS OCKSÅ: Debbie räknas inte som mamma till sitt eget barn

Eftersom det är första gången en liknande händelse inträffat i Danmark kunde åklagaren inte finna någon tidigare dom att stödja sitt strafförslag på. Tingsrätten i Sønderborg värderade alltså att parets bebisköp i Polen inte var ett brott mot adoptionslagen.

Hela fallet kom i stället att handla om huruvida paret hade avtalat adoptionen med den polska kvinnan före eller efter hon blev gravid. Hade det varit före hade det betecknats som surrogatmödraskap men rätten anser inte att man har kunnat bevisa det.

Får behålla barnet

På frågan om paret kan vara säkra på att få behålla barnet svarar åklagaren:

– Det har inte riktigt behandlats i förbindelse med straffsaken så det kan jag inte säga något om. Det är en helt annan vinkel än det, som jag hanterat som brottmål. Det har inte från vår sida varit något tal om att straffsaken skulle ha en konsekvens för deras föräldraskap i förhållande till barnet – det finns det inte rättslig grund för på några sätt enligt min uppfattning", säger åklagaren till BT.

Hon säger att lagen om surrogatmödrar var den som passade fallet bäst men att det kan finnas luckor i lagen.

– Rätten har inte funnit att omständigheterna handlar om den bestämmelsen. Jag vill överlåta det till någon annan att avgöra om det finns ett hål i lagstiftningen, det vill jag helst inte uttala mig om, säger Rikke Brændgaard-Nielsen till BT.

Om domen ska överklagas till högre instans måste ett sådant beslut komma inom två veckor skriver BT.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!