Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Par döms – plågade 58 katter i ödehus

58 katterna levde instängda i ödehuset.
Katterna levde bland sopor och träck.Foto: Polisen

Instängda i ett ödehus, bland träck och avfall, levde 58 katter.

Nu döms ett par i Ronneby kommun till böter för djurplågeri.

”Det jag såg och upplevde på adressen och inne i huset var det värsta jag sett”, skriver en polis som biträdde länsstyrelsen.

En 50-årig kvinna och en 49-årig man i Ronneby kommun döms till böter för djurplågeri av Blekinge tingsrätt efter att ha förvarat 58 katter i ett ödehus, något som SVT Blekinge var först med att skriva om.

Paret ska ha flyttat från huset men lämnat katterna kvar och bara kommit dit med jämna mellanrum för att förse dem med mat.

I flera månader levde katterna instängda i huset ända tills länsstyrelsen, efter att ha fått in en anmälan från en privatperson, fått nys om situationen.

Den 6 augusti gick länsstyrelsens personal med hjälp av polisen in i huset och beskriver i förundersökningen hur de möttas av en fruktansvärd syn.

”Golvet är täckt med träck och allsköns avfall. Katter finns precis överallt. Stanken är överväldigade”, skriver en polis i rapporten. 

Polisen fick ta på sig full skyddsutrustning med bland annat skyddsmask för att kunna gå in. I huset hittade de 58 katter.

En del av katterna var helt nyfödda ungar. Bland dem fanns kattungar som var deformerade och sammanväxta med varandra.

”Värsta jag sett”

Många av katterna hade öronskabb och minst tre stycken hade problem med andningen. Minst en katt hade bara tre ben. Dessutom hittade de två kattkadaver.

Samma polis skriver i sin rapport:

”Det jag såg och upplevde på adressen och inne i huset var det värsta jag sett”.

Paret har erkänt brott men har i förhör uttryckt att situationen hade eskalerat men att de gjort vad de kunnat. 

”Hon upplevde inte av katterna for illa av att vara i huset”, står det om kvinnan i domen. 

Paret åtalades i november förra året. På torsdagen kom domen. Tingsrätten dömer dem till dagsböter på 15 000 kronor respektive 5 000 kronor. 

Enligt domen ska samtliga katter ha fått avlivas av vanvården.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!