Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappans krav: "Gift dig eller dö"

På den här öde toaletten misstänks den 43-årig pappan ha utsatt dotterns pojkvän för sexuell förnedring och sedan tagit bilder.
Foto: Polisen
Den 3 november förra året kidnappade pappan och en 33-årig bekant pojkvännen och tvingade honom att ta ut 7 000 kronor på en bankomat i Landskrona. Pappan och 33-åringen stod bakom pojkvännen och vaktade honom när han tog ut pengarna.
Foto: Polisen
Vid samma tillfälle tvingades dotterns pojkvän in i pappans garage där han tvingades till en sexuellt förnedrande handling. Pappans bekanta tog bilder på pojkvännen.
Foto: Polisen

Den 43-årige pappan är den förste i Sverige som åtalats för äktenskapstvång. Han tvingade sin dotter gifta sig med okänd man i Afghanistan.

Pappan misstänks senare ha hotat döda dottern och utsatt hennes pojkvän i Sverige för misshandel och sexuell förnedring.

– Ingen ska behöva gå igenom det som de här ungdomarna har fått uppleva, säger målsägandebiträdet Elisabeth Massi Fritz.

Dottern och pojkvännens målsägandebiträde, Elisabeth Massi Fritz, betecknar fallet som mycket känsligt med vad hon beskriver som en mängd försvårande omständigheter.

– Båda målsägandena lever med en allvarlig hotbild och i en utsatt situation. Det är första åtalet i Sverige som rör äktenskapstvång, säger hon.

Elisabeth Massi Fritz anser att det är frågan om upprepad brottslighet med hedersmotiv.

Pappan och hans familj kom till Sverige för 16 år sedan från Afghanistan och bosatte sig i Landskrona. Hans dotter lärde känna sonen i en annan familj som också kommer från Afghanistan. I februari förra året ska de ha inlett en relation.

Av stämningsansökan i Lunds tingsrätt mot pappan framgår att han vägrade acceptera förhållandet. Han åtalades i går tillsammans med sin 21-årige son och en 33-årig bekant.

Han åtalas för äktenskapstvång, olaga hot av dottern, olaga frihetsberövande av pojkvännen som han också misstänks ha rånat, utpressat och utsatt för sexuellt ofredande.

För att stoppa relationen mellan dottern och pojkvännen ska han i maj förra året tvingat dottern resa till Afghanistan för att bo hos släktingar som hon inte kände. Han åkte också själv dit och valde sedan ut en man som skulle bli hennes make.

Tvångsgiftet filmades

Kammaråklagare Ulrika Ekvall har åtalat pappan för att ha tvingat dottern ingå äktenskapet. Han ska enligt åtalet ha hotat döda dottern om hon inte gifta sig med den man han valt ut. Mot sin vilja gifte sig dottern med mannen och bröllopet genomfördes i Afghanistan. Åklagaren ska under den kommande rättegången spela upp en film som togs under bröllopet i Afghanistan.

Dottern återvände efteråt till Sverige och återupptog kontakten med pojkvännen.

Pappan misstänks då ha utfört en lång rad brott mot dottern och pojkvännen. Han ska den 3 november förra året ha hotat "skära henne i bitar" och sedan gömma henne någonstans så ingen kunde hitta henne.

Motivet för att hota dottern med döden ska enligt åklagaren vara att pappan ansåg att dottern "skämt ut honom".

Kidnappade pojkvännen

Samma dag kidnappade pappan och hans 33-årige bekant dotterns pojkvän. Han satt i sin egen bil i Landskrona när pappan och hans bekant tog honom till fånga. Under flera timmar kördes mannen runt i bilen.

Pappan och hans bekant utsatte samma dag dotterns pojkvän för två fall av sexuellt kränkande behandling. Samtidigt tog de bilder på honom och hotade lägga ut bilder och film på internet. Polisens hittade senare bilderna som togs och filmen i den 33-årige mannens dator.

Vid ett tillfäll var även pappans 21-årige son delaktig, enligt åklagaren.

Lever under skydd

Under tiden som kidnappningen pågick tvingades offret också att ta ut 7 000 kronor och hotades även med döden om han inte nästa dag överlämnade ytterligare 10 000 kronor.

Dottern insåg att hennes pojkvän kunde sväva i stor fara efter att själv samma dag ha dödshotats av sin pappa och gjorde den 4 november en polisanmälan. Hon anmälde pojkvännen som försvunnen.

Både dottern och hennes pojkvän lever numera under skydd.

Kvällsposten har sökt åklagaren.


Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!