Julia, 5, nekades ersättning av försäkringsbolaget efter att hon drabbades av lunginflammation. Foto: PrivatJulia, 5, nekades ersättning av försäkringsbolaget efter att hon drabbades av lunginflammation. Foto: Privat
Julia, 5, nekades ersättning av försäkringsbolaget efter att hon drabbades av lunginflammation. Foto: Privat
Julia och systern Alicia. Foto: PrivatJulia och systern Alicia. Foto: Privat
Julia och systern Alicia. Foto: Privat

Pappans ilska mot Folksam efter svaret om dottern Julia

Publicerad

Julia Ljungar är fem år. Hon har Downs syndrom. 

Det gjorde att hon när hon för en tid sedan drabbades av lunginflammation nekades kompensation från försäkringsbolaget Folksam.

– Personer med Downs syndrom är olika varandra, precis som att personer utan Downs syndrom är olika varandra, säger hennes pappa Christoffer.

Julias pappa Christoffer Ljungar blev utom sig av ilska när beskedet från Folksam damp ned i mejlkorgen. I mejlet kunde man läsa att Folksam tagit emot och behandlat ärendet och att försäkringsbolaget konsulterat sin medicinska rådgivare.

"I samråd med medicinsk rådgivare bedömer vi att den anmälda lunginflammationen har samband med grundsjukdomen Downs syndrom", kan man läsa i beslutet att neka familjen utbetalning. Fortsättningsvis påpekades också att personer med hjärtsjukdomar eller Downs syndrom är mer infektionskänsliga samt att familjen anmält en lunginflammation tidigare.

På Facebook: "Drar alla över en kant"

Då Downs syndrom är ett medfött funktionsförhinder är den enligt Folksam inte ersättningsbar, och man vill därför inte betala för Julias sjukhusvistelse.

Christoffer blev arg och skrev ett inlägg på Facebook som han uppmanade vänner och bekanta att dela.

– Vi gjorde inlägget på Facebook för att visa vilka stereotypa föreställningar personer med funktionsnedsättning ofta får utstå om hur personer med en viss diagnos är och att alla med diagnosen förväntas vara lika, säger Christoffer och fortsätter:

– Personer med Downs syndrom är olika varandra, precis som att personer utan Down syndrom är olika varandra. Vi reagerade därför starkt på att Folksam förutsätter att personer med Downs syndrom är infektionskänsliga. Många föräldrar upplever tvärtom att så inte är fallet. Att dra en hel grupp av människor över en kant är rentav diskriminerande.

”En föråldrad syn”

Christoffer anser att Folksam i det här fallet felaktigt dragit slutsatsen att lunginflammationen har samband med Downs syndrom, och berättar att Julias lunginflammation i detta fall berodde på en mycoplasmabakterie.

– I Folksams brev finns en föråldrad syn då man hänvisar till ”grundsjukdomen”. Downs syndrom är inte en sjukdom. I normala fall är Julia pigg och glad och hon uppfattas absolut inte som sjuk, säger Christoffer och berättar att Downs syndrom för Julias del innebär otydligt tal och att kan ta lite längre tid för henne att lära sig saker.

– Men sjuk är hon inte.

Familjen blev både förvånade och ledsna över beskedet från Folksam.Foto: Privat

"Beror på fördomar"

Hur reagerade ni när ni fick beskedet?

– Vi blev förvånande och ledsna över deras människosyn som man trodde skulle vara lite mer uppdaterad 2018. Vi har tidigare uppfattat Folksam som ett seriöst bolag, så svaret vi fick från dom hade vi inte kunnat föreställa oss.

Många företag vill inte försäkra personer med Downs syndrom, vad tycker ni om det?

– Det är självklart tråkigt och jag tror att det beror på felaktiga fördomar om att personer med Downs syndrom är mycket sjuka. 

Hoppas Folksam ska tänka om

Familjen Ljungar, som bor i Kalmar, känner nu att den försäkring de köpt åt sin dotter i själva verket inte ger henne någon trygghet.

– Använder man detta synsätt så kommer man ju kunna koppla allt till Downs syndrom. Alla infektioner, virus kan kopplas till infektionskänslighet och jag misstänker att fallolyckor etc skulle kunna felaktigt kopplas till en annorlunda motorik. 

– Det kan inte vara okej att dra generella slutsatser för personer med funktionsnedsättning. Jag har svårt att se att man hade vågat dra generella slutsatser kring någon annan grupp i samhället. Min fråga till Folksam är; hade man gett avslag till ett annat barn utan diagnos som verkar vara infektionskänslig?

– Vår förhoppning är att Folksam ska tänka om och se till varje individ, i stället för att ta beslut baserat på fördomar om en hel grupp.

Folksam ber om ursäkt

Från Folksams sida beklagar man hur man utryckt sig i beskedet till familjen Ljungar.

– Vi har utryckt oss på ett felaktigt sätt, att vi har skrivit att Downs syndrom är en sjukdom är något vi inte ska göra. Det var fel av oss. Sedan finns det vilkor i barnförsäkringen som reglerar vad man får ersättning för och inte, och de detaljerna har jag inte svar på, säger bolagets presschef Kajsa Moström.

– Vi kommer att vidta åtgärder som gör att vi inte kommer att använda det sättet att utrycka oss igen.

Victoria Mattes, produktansvarig på Folksam:

– Jag förstår att de känner sig oroliga. När det gäller barnförsäkringar så gäller de aldrig för vad som visat sig innan dess att försäkringen tecknats och eventuella följder som är relaterade till det.

– Vi gör alltid en individuell prövning av de enskilda fallen, oavsett om det rör Downs syndrom eller inte. Och det här kommer vi att titta på igen för att se om vi brustit.

Martin Hardenberger
Martin Hardenberger

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag