Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappan till dödade sönerna om tragedin

Hittades döda. De två bröderna hittades döda vid en adress nära Vallåkra utanför Helsingborg. Den för dubbelmordet misstänkte 67-åringen bodde bara 200 meter från bröderna.Foto: Tomas Leprince
Häktad. 67-årigen under häktningsförhandlingen i Helsingborgs tingsrätt.Foto: Tomas Leprince
Larmades. Polisen larmades till 67-åringens bostad i onsdags kväll.Foto: Fritz Schibli

De båda bröderna sköts till döds utanför 67-åringens fastighet i Vallåkra.

Nu talar pappan ut om den hemska händelsen som tog sönernas liv.

– Alla är offer i detta. Jag vill ha fram sanningen om vad som hände, säger han.

Detta har hänt

ONSDAG 14 OKTOBER

Polisen larmas sent på kvällen till 67-åringens bostad.

När patrullen anländer hittas de båda bröderna ihjälskjutna.

Den 67-årige mannen grips direkt.

TORSDAG 15 OKTOBER

I förhören hävdar 67-åringen att de två bröderna, 21 och 24 år, befann sig i huset när han kom hem i onsdags kväll.

Det ska då ha uppstått någon form av tumult som ledde till att han kände sig tvingad att avlossa sitt jaktvapen i nödvärn.

FREDAG 16 OKTOBER

Åklagaren begär 67-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för dubbelmord.

Vad som ligger bakom det misstänkta dubbelmordet vill polisen inte kommentera, men spaningsledningen medger att det finns en förhistoria, bland annat har besöksförbud tidigare utfärdats mot en av bröderna gällande den äldre mannen.

Flera uppgiftslämnare bekräftar att osämjan mellan den 67-årige mannen och bröderna pågått en längre tid.

LÖRDAG 17 OKTOBER

67-åringen häktas vid förhandlingen i Helsingsborgs tingsrätt. Mannens advokat Lars Kruse uppger att man diskuterar om häktningen ska överklagas till hovrätten.

Brödernas pappa väljer att tala ut exklusivt i Kvällsposten. Han vill med egna ord ge sin syn på det fruktansvärda dramat som tog hans söner ifrån honom.

– Det är en tragedi för alla parter, det finns så många offer i detta. Jag tänker på både min egen familj och den andra, säger han.

Det var sent i onsdags kväll som de båda bröderna, 21 och 24 år, hittades skjutna till döds i trädgården till den 67-årige mannens bostad i det lilla samhället utanför Helsingborg.

"Bröt ihop fullständigt"

Pappan berättar att han befann sig med sönernas mamma när polisen på torsdagsmorgonen knackade på dörren för att lämna det chockartade beskedet att deras båda söner avlidit till följd av misstänkt våld.

– Min fru bröt ihop fullständigt och för mig snurrade allt i huvudet. Vi grät och höll om varandra. Det var ofattbart och omöjligt att ta in, att våra båda söner ryckts från oss på det här brutala sättet, säger han.

I dag orkar familjen knappt hålla sig på benen. Båda föräldrarna försöker ändå vara på jobbet i ett försök att skingra tankarna.

I lördags häktades 67-åringen av Helsingborgs tingsrätt, på sannolika skäl, den starkare misstankegraden, för mord.

Mannen själv har under de inledande förhören erkänt de faktiska omständigheterna. Men han förnekar brott och hävdar att han handlade i nödvärn efter det att bröderna trängt in i hans hus.

"Skulle betala 16 000 kronor"

Familjen och 67-åringen bodde bara tvåhundra meter från varandra i samhället. Men pappan säger att de egentligen aldrig haft med varandra att göra.

Ett undantag var dock en lördagsmorgon för ungefär ett år sedan.

– Då körde mannen upp på vår uppfart och ville prata. Han anklagade mina söner för att ha förstört hans fönster och krävde att jag skulle betala 16 000 kronor.

Pappan säger att 67-åringen uppträdde provocerande. Han stirrade sönerna i ögonen och det hela ska ha slutat med att en av dem puttade mannen så han snubblade baklänges och slog sig i en trappa.

Det kan ha varit gnistan som tände en eld.

En polisanmälan om misshandel upprättades, men lades senare ned i brist på bevis. Mannen ska dock ha fortsatt sitt agerande och vid flera tillfällen ha uppträtt föraktfullt vid möten i byn. Enligt flera vittnesmål ska han också ha smugit omkring i kvarteret där familjen bor.

Kan inte förstå det

Det finns ytterligare uppgifter om orsaken till bråken som polisens utredare kontrollerar just nu.

Pappan kan tänka sig att bröderna inte var speciellt förtjusta över 67-åringens agerande.

– Jag vill varken lägga till eller dra ifrån någonting och hade jag vetat att något var på gång i onsdags kväll hade jag givetvis stoppat det, säger han.

Pappan håller med om att det var konstigt att sönerna besökte 67-åringens bostad så sent på onsdagskvällen.

– Jag utesluter inte att pojkarna hade något för sig och försvarar inte på något sätt deras agerande. Men jag kan inte uttala mig om vems felet var att det användes så grovt våld. Själv kan jag överhuvudtaget inte förstå att man skjuter människor. Känner man sig hotad räcker det väl att skjuta i marken.

En nära släkting till mannen har tidigare berättat att hon under dramats gång blev uppringd av 67-åringen. Han ska då ha sagt att två män uppehöll sig i huset och att han själv smugit in via källaringången.

67-åringen lät sin mobiltelefon ligga påslagen så släktingen kunde lyssna till delar av händelseförloppet. Det var kras och oljud men det hördes aldrig några skott. Varför, frågar sig många.

Led av en sjukdom

Senare kom mannen tillbaka till telefonen och sa att det låg skadade personer utanför huset. När polisen kom till platsen låg de två kropparna ute i trädgården.

Pappan säger att sönerna inte brukade backa vid konfrontationer i första taget.

– Men viftar någon med vapen är jag övertygad om att de lagt benen på ryggen. Det är vad jag vill ha sagt, säger pappan.

Båda sönerna hade haft sina motgångar under uppväxten och ställts inför rätta för brott.

24-åringen led av en sjukdom som gjorde att han kunde bli aggressiv och ha svårt att hantera sin ilska. Han kände sig sviken av samhället, enligt pappan.

Den 21-årige sonen hade etablerat sig i vuxenlivet på ett bättre sätt. Han hade fått ett försäljningsjobb och drömde om hem och familj.

– Jag skulle träffa honom på onsdagskvällen efter jobbet. Men han dök aldrig upp, säger pappan.

Blir av yttersta vikt

Familjens förhoppning är nu att polisens utredning ska komma fram till sanningen om vad som verkligen hände hemma hos 67-åringen.

Rättsexperten och förre överklagaren Sven-Erik Alhem har tidigare sagt i Kvällsposten att den tekniska utredningen och en rekonstruktion nu blir av yttersta vikt för att komma fram till sanningen - särskilt som det i målet bara finns ett vittne, den mordmisstänkte 67-åringen.

Pappan säger att han absolut inte vill döma den häktade 67-årige mannen på förhand.

– Men skulle det komma fram uppgifter att mina pojkar blivit skjutna i ryggen kommer saken i ett annat läge.

 

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​