Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappan stal en Ipad
– skyllde på tiggare

Fälls av kamerorna. Videobanden från övervakningen utanför livsmedelbutiken avslöjar småbarnspappan. Här syns han, tillsammans med sitt barn i ena handen och en vit Ipad i den andra, gå mot en tiggare vid entrén.
Foto: Övervakningskamera
Ger kvinnan plattan. När de kommer fram till den tiggande kvinnan böjer han sig ner och lämnar över surfplattan till den förvånade kvinnan.
Foto: Övervakningskamera
Går in i butiken. Därefter går pappan in med sitt barn i butiken där de bland annat går på toaletten och sedan köper lotter i förbutiken.
Foto: Övervakningskamera

Den tiggande kvinnan utanför livsmedelsbutiken fick plötsligt en Ipad av en förbipasserande pappa.

Kort därefter greps hon för stöld av surfplattan – utpekad och anmäld av pappan som själv stulit Ipaden på sin dotters förskola.

Nu åtalas Sjöbomannen för stöld och falsk angivelse.

Under eftermiddagen den 14 augusti i år larmades polisen om en misstänkt stöld på parkeringen utanför en livsmedelsbutik i Sjöbo. Enligt en anmälare hade en tiggande kvinna stulit en Ipad ur en parkerad bil och sedan helt fräckt gått och satt sig utanför butiksentrén igen.

Polisen skickade genast en radiobil till platsen och vid visitationen av kvinnan hittade de mycket riktigt en Ipad, insvept i en sjal.

Falskt namn och fel nummer

Den som hade larmat var inte kvar på platsen och något offer för stölden gick inte heller att hitta. Numret som larmsamtalet kom ifrån var inte i bruk.

Kvinnan greps och anhölls men förklarade att hon inte hade stulit något. I stället hade en man med ett barn i ena handen och en vit Ipad i den andra, kommit förbi och gett henne surfplattan.

Via övervakningsbanden från livsmedelsbutiken kunde polisen snabbt slå fast att kvinnan talade sanning. Bilderna visade mycket tydligt hur en man böjer sig ner vid henne och överlämnar plattan.

Polisen vände sig till SOS Alarm som lämnade ut numret som använts vid larmsamtalet och det visade sig gå till en 33-årig småbarnspappa bosatt på orten.

"Jag fick ångest"

Han erkände att numret var hans men han hade inte ringt polisen, säger han i förhör.

– Jag lånade ut den till en okänd man som behövde ringa ett akut samtal, sa pappan först.

Men övertrumfad av polisens bevis erkände han till slut att det var han som hade gett kvinnan surfplattan och sedan ringt polisen och anmält henne för stöld.

– Jag gjorde det av ångest. Jag stal Ipaden på förskolan när jag hämtade mitt barn, säger han i förhör.

Åklagaren: "Ville kränka"

Enligt 33-åringen hoppades han på så vis att förskolan skulle få tillbaka den stulna Ipaden.

Nu åtalas mannen för stöld och falsk angivelse, enligt åklagarens stämningsansökan pekade han ut kvinnan "med insikt om att hon var oskyldig".

Åklagaren hävdar också att omständigheterna vid brottet är försvårande eftersom ett av hans motiv varit att kränka kvinnan "på grund av hennes hudfärg, nationella tillhörighet eller etniska ursprung.

Mannen åtalas också för stöld av en mobiltelefon på barnets förskola.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!