Pappan skulle gifta bort sin 15-åriga dotter – stoppades

Växjö tingsrätt.
Foto: Suvad Mrkonjic/TT / TT NYHETSBYRÅN

Pappan reste till Irak för att gifta bort den äldsta av sina två döttrar.

Men tack vare socialtjänsten i Växjö och utrikesdepartementet stoppades giftermålet, skriver Smålandsposten.

Familjen är numera tillbaka i Sverige, men döttrarna bor på hemlig adress.

Familjen bestående av mamma, pappa och två döttrar reste till Irak i december förra året. Redan månaden efter skulle den äldsta dottern, då 15 år gammal, giftas bort.

Enligt handlingar som Smålandsposten tagit del av blev mamman och döttrarna inlåsta och slagna under resan till Mellanöstern. Men de lyckades fly – tack vare hjälp från socialtjänsten i Växjö och utrikesdepartementet.

Sedan dess har hela familjen återvänt till Sverige. Men såväl mamman som döttrarna bor numera på skyddad adress. 

– Vi har jobbat för att få hem flickorna och mamman. När pappan kom hem blev det tydligt att det här inte kommer att gå bra, säger Per Sandberg, förvaltningschef för arbete och välfärd, till Smålandsposten.

Enligt socialtjänsten planerade pappan att även gifta bort den yngre av sina två döttrar. Hon är i dag 14 år gammal. 

Har ökat under pandemin 

Sedan familjen återvände till Sverige har socialtjänsten tillämpat en ny lag som gör det möjligt att utfärda ett temporärt utreseförbud för de två flickorna. Ett beslut som har fastställts av Förvaltningsrätten i Växjö, skriver Smålandsposten. 

Lagen om utreseförbud kom till den första juli 2020, när straffen för hedersrelaterad brottslighet skärptes. Den som för ut ett barn med utreseförbud från Sverige riskerar fängelse i upp till två år. 

– Det är bra att lagen har kommit. Det ger oss ett utrymme att kunna agera och hjälpa familjen och barnen i det här fallet, säger Per Sandberg, till Smålandsposten.

Kvällsposten har tidigare rapporterat att antalet barn som förs ut ur Sverige har ökat drastiskt under året. Från juni till september konstaterades 48 personer vara bortförda eller kvarhållna i annat land, 41 av dem var barn. 

Det kan handla om tvångsgifte, könsstympning eller resor i uppfostringssyfte. Exakt vad ökningen beror på går ännu inte att säga, men att det skett en kraftig ökning är i alla fall tydligt. 

– En del föräldrar har under coronaperioden hållit sina barn hemma av omsorg. Andra har skyllt på corona till skolan för att kunna föra ett barn ut ur landet. Till barnet kanske man säger att man ska hälsa på mormor som är sjuk, när det egentligen handlar om en äktenskapsresa, har Christina Malmqvist, sakkunnig på Nationella kompetensteamet, tidigare berättat för Kvällsposten.

TV: Ny video visar Madsens flykt från fängelset

Livstidsdömda Peter Madsen rymde från fängelset. Detta är övervakningsbilder där han ses rymma. Efter en lång polisinsats greps han. Mördaren tog en gisslan och hotade fängelsevakterna – med falskt bombbälte.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!