Johan Gustafsson kidnappades under en motorcykelsemester genom Afrika 2011.Johan Gustafsson kidnappades under en motorcykelsemester genom Afrika 2011.
Johan Gustafsson kidnappades under en motorcykelsemester genom Afrika 2011.
Utrikesminister Margot Wallström, försvarsminister Peter Hultqvist, S, och ÖB Micael Bydén anlände till Mali för flera möten med olika regeringsrepresentanter. Foto: FörsvarsmaktenUtrikesminister Margot Wallström, försvarsminister Peter Hultqvist, S, och ÖB Micael Bydén anlände till Mali för flera möten med olika regeringsrepresentanter. Foto: Försvarsmakten

Utrikesminister Margot Wallström, försvarsminister Peter Hultqvist, S, och ÖB Micael Bydén anlände till Mali för flera möten med olika regeringsrepresentanter.

 Foto: Försvarsmakten
Video från Mali visar Johan Gustafsson vid liv.Video från Mali visar Johan Gustafsson vid liv.
Video från Mali visar Johan Gustafsson vid liv.
Under besöket tog man även upp kidnappade Johan Gustafssons situation och hans möjligheter att bli fri. Foto: RegeringenUnder besöket tog man även upp kidnappade Johan Gustafssons situation och hans möjligheter att bli fri. Foto: Regeringen
Under besöket tog man även upp kidnappade Johan Gustafssons situation och hans möjligheter att bli fri. Foto: Regeringen

Pappan om mötet
i Mali: "Känns bra"

Publicerad

De har inte talat med sin son på över fyra år.

I dag fick Johan Gustafssons föräldrar reda på att utrikesminister Margot Wallström, S, diskuterat hans situation med Malis regering.

– Det känns bra att de gjort det, säger pappa Göran Gustafsson.

Det var i tisdags som utrikesminister Margot Wallström, försvarsminister Peter Hultqvist, S, och ÖB Micael Bydén anlände till Mali för flera möten med olika regeringsrepresentanter.

Under besöket tog man även upp kidnappade Johan Gustafssons situation och hans möjligheter att bli fri.

Men de hemliga diskussionerna pågick helt utan Johans Gustafssons anhörigas vetskap.

De fick höra om samtalen gällande deras son under torsdagen - och är positiva till påtryckningarna från svenska regeringen.

– Det känns bra att de gjort det, säger pappa Göran Gustafsson.

Han har tidigare berättat för Värnamo Nyheter att familjen noga följer allt som kan kopplas till Mali:

– Allt som händer och som på något sätt kan beröra Johans situation tar vi till oss, säger hans föräldrar till Värnamo Nyheter.

Senaste livstecknet

Det var 25 november 2011 som hans son försvann i samband med en motorcykelsemester genom Afrika.

Johan Gustafsson satt på en restaurang i Timbuktu med tre andra män - en nederländare, en britt/sydafrikan och en tysk - när beväpnade män slog till. Den tyske mannen gjorde motstånd och sköts ihjäl. Holländaren fritogs i april förra året.

I december förra året kom det senaste livstecknet från Johan Gustafsson. Då släppte hans kidnappare en video med honom och sydafrikanen Stephen McGowan.

– Jag saknar min familj väldigt mycket, säger Gustafsson på filmen.

För hans familj kom filmen som en lättnad.

"Vi är glada för den nya filmen. Den gör oss försiktigt hoppfulla på att detta äntligen ska få en lösning. Det är skönt att se att Johan ser ut att må bra och hans blick är densamma som innan. Vi är så tacksamma för all hjälp från alla håll för att få detta löst." skrev familjen i ett uttalande i december.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag