Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pappan: Mordet på Rami måste vara ett misstag

Mördad. 24-årige Rami sköts ihjäl utanför sin familjs lägenhet. Foto: PRIVAT
Sörjer. Många av Ramis vänner har samlats på platsen för att sörja efter mordet. Foto: FRITZ SCHIBLI
Söker spår. Efter mordet spärrades ett stort område av och polisen började söka efter spår och höra eventuella vittnen. Foto: FRITZ SCHIBLI

Mordet på den nyutexaminerade tandläkaren Rami Amin, 24, i Malmö kan ha varit ett misstag.

Mycket tyder på att gärningen var planerad - men att fel person sköts.

– Nu söker vi vittnen till händelsen eller personer som vet något om bakgrunden, säger polisens utredningsledare Ronny Holmberg. 

 

24-årige Rami Amin sköts till döds vid tvåtiden natten till torsdagen i stadsdelen Lindängen i Malmö.

Dödsskjutningen skedde på Balladgatan där hans mamma bor. Men Rami Amin lyckades fly ett par hundra meter innan han segnade ned på bron som går över Inre Ringvägen.

Orsaken till dådet är fortfarande ett mysterium.

 I dagsläget finns ingenting som tyder på att 24-åringen var inblandad i något olagligt, eller hade kopplingar till den undre världen. 

– Det vi vet nu är att han inte förekommer hos oss, sa Lars Förstell, presstalesperson vid Malmöpolisen efter händelsen. 

Ingen gripen

Polisen har inte gripit någon misstänkt och vill inte kommentera uppgiften om att mordet kan ha varit ett misstag.

– I det här läget måste vi behålla alla uppgifter vi har för oss själva. Vi vill fortfarande ha in fler saker än vi lämnar ut, säger utredningsledaren Ronny Holmberg.

24-årige Rami Amin var född i Sverige och hade studerat till tandläkare i Polen. För bara tre veckor sedan tog han sin examen efter fem års heltidsstudier.

I väntan på en AT-tjänst som tandläkare hade 24-åringen tagit en tillfällig anställning som tandvårdsassistent vid folktandvården i Oxie.

Mordet på Rami Amin sände chockvågor till både vänner i Malmö och politiker ända upp i riksdagshuset i Stockholm.

Ex-minister skrev

Förre migrationsministern Tobias Billström (M) skrev på sin facebook-sida att mordet på 24-åringen skedde i hans hemstad och att det går djupt in i själen.

– En oskyldig person som råkar vara på fel ställe vid fel tidpunkt. En till synes bra och klok kille som är precis på väg ut i livet och karriären, skrev ex-ministern bland annat.

Pappan berättade för Kvällsposten på fredagen att han träffade sonen under 2-3 timmar på kvällen före mordet. 

Under samvaron ringde telefonen.

– Det var några kompisar som ville att han skulle komma till en restaurang på Värnhem för att se Champions Leugue på TV. 

Senare på natten tog han sig hem till sin mammas och styvpappas lägenhet. Det var då gärningsmannen slog till.

Fanns på platsen

Omständigheter tyder på att mördaren redan innan befunnit sig på platsen och väntat ut sitt offer. Vittnen har berättat att de hörde flera skott.

– Men det måste absolut ha varit ett misstag. Man har helt enkelt gett sig på fel person, säger pappan.

Polisen avfärdar inte uppgiften.

Enligt utredningsledaren Ronny Holmberg har polisen efter mordet ägnat sig åt att samla in fakta i målet. Ett stort antal poliser har bland annat genomfört dörrknackning i området.

– Nu arbetar vi vidare med de uppgifter vi samlat in. Det handlar om klassiskt polisarbete, säger han.

Mobilen kollas

I det ingår bland annat att kartlägga offrets umgängeskrets och hans sista tid i livet. Att gå igenom trafiken i mobiltelefonen är en viktig del i det arbetet. 

Med tanke på att Malmöpolisen sedan tidigare hade tio pågående mordutredningar har Ronny Holmberg begärt förstärkning av poliser från andra delar av landet.

Under lördagen planeras en manifestation mot våldet i Malmö. Arrangemanget är tänkt att hållas på Möllevångstorget mellan klockan 18 och 20.