Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Pappan: ”Kommer som en total chock"

Utanför huset där flickan bodde har ljus och blommor placerats ut.

Karlskrona är i sorg efter mordet på den åttaåriga flickan.

Nu berättar hennes pappa om det tragiska beskedet.

- Det kommer som en total chock. Det är fruktansvärt, säger han till Expressens medarbetare Mohammed Dawwas.

Det var i december 2013 som den mordmisstänkte släktingen fick vårdnaden om flickan.

Flerbostadshuset där den lilla flickan bodde ligger längs vattnet i Karlskrona. Från flera lägenheter ser man rakt ut över vattnet mot skärgården.

På fredagen har flera ljus placerats ut. Vackra blommor har lagts vid dörren av sörjande grannar och andra som bara vill uttrycka sin sorg och sitt medlidande.

Under fredagen fortsatte polisens kriminaltekniska undersökning av lägenheten, vid middagstid gick teknikerna, klädda med skoskydd på fötterna, ut med flera papperspåsar innehållande föremål och fynd från bostaden som nu tas i beslag.

Samtidigt avlägsnades avspärrningsbanden som sedan natten mot första maj varit uppspända dels utanför en entré till huset, dels utanför tvättstugan och ett miljörum i källaren.

"Oerhört tragiskt"

Den åttaåriga flickan kom till Sverige den 5 februari 2013. Hon fick uppehållstillstånd i juni samma år och hennes föräldrar ansökte om uppehållstillstånd i Sverige i oktober. De fick då besked om att deras ansökan skulle ta cirka nio månader att behandla, skriver föräldrarnas gode man, advokat Jonas Rydgren, i ett yttrande till Blekinge tingsrätt.

Föräldrarna medgav samtidigt att den nu mordmisstänkte släktingen förordnades som vårdnadshavare till deras dotter. Enligt föräldrarnas gode man, advokat Jonas Rydgren, ville både flickan och hennes föräldrar att släktingen skulle ha vårdnaden om henne.

– Ja, så var det, säger Jonas Rydgren och berättar att han är chockad över misstankarna som nu riktas mot släktingen.

– Det är verkligen oerhört tragiskt.

Bodde grannar i hemlandet

Tingsrätten beslutade den 23 december i fjol att släktingen skulle få vårdnaden om flickan.

Enligt handlingar från Socialnämnden i Karlskrona kom han till Sverige i juli 2012. Hans fru, som också är mordmisstänkt, hade kommit ett år tidigare sedan de båda levt under hot i sitt hemland i Mellanöstern, enligt socialnämnden i Karlskrona.

Föräldrarnas gode man, advokat Jonas Rydgren, var i kontakt med flickans biologiska föräldrar, och flickans släkting, under hösten 2013. Enligt hans yttrande bodde släktingen och flickan bredvid varandra i hemlandet. Släktingen hade tagit hand om flickan sedan hon var liten och var mycket fäst vid henne.

Hade många vänner

Flickan uppgavs då ha ett eget rum hos släktingen och hon ska ha kommit bra överens med hans egna barn. Enligt advokatens yttrande gick flickan i skolan, hade många lekkamrater, och önskade själv att släktingen skulle bli hennes vårdnadshavare.

Polisen fick först på fredagseftermiddagen kontakt med flickans biologiska föräldrar som fortfarande befinner sig i Mellanöstern.

– Vi har nu i kväll fått kontakt med föräldrarna. Jag vet att polisen på Gaza varit i kontakt med dem, säger polisens presstalesperson Lotta Hansson.

Expressens medarbetare Mohammed Dawwas når pappan via telefon.

- Vi kan inte tro att det är sant, vi vet inte vad vi ska tro. Nu måste vi vänta på utredningen i Sverige för att få reda på vad som hänt, säger han.

Gjorde inte polisanmälan

Redan på långfredagen, den 18 april, fick polisen tips om missförhållanden kring flickan. Polisen träffade då tipsaren som bland annat sett flickan med blåmärken.

Tjänstgörande förundersökningsledare på Blekingepolisen gjorde dock bedömningen att det inte handlade om en konkret misstanke om brott. Därför upprättades ingen polisanmälan utan endast en generell orosbeskrivning, säger Lotta Hansson på Blekingepolisen.

Orosanmälan skickades till kommunens socialförvaltning, men ignorerades där av hittills okänd anledning.

Flera varningssignaler

Men enligt uppgifter till Expressen.se var det inte den första varningssignalen kring familjen.

Under sensommaren i fjol ska en person ha hittat familjens yngsta barn, en tvååring, ensam i trapphuset.

Socialtjänsten kallades till platsen och hittade den åttaåriga flickan i lägenheten ensam med familjens andra barn. Enligt tipsaren låg den lilla flickan och sov på golvet utan madrass.

En annan person i området berättar för Expressen om sin upprördhet kring polisen och socialtjänstens förklaringar till att anmälan ignorerades.

Expressen.se har sökt socialtjänsten i Karlskrona för en kommentar till uppgifterna.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!