Pappan: Jag glömde lämna på dagis

Foto: Tomas LePrince

Pappan skulle ha lämnat sin son på dagis.

Istället glömdes han i bilen.

– Han satt där i åtta timmar, säger Mats Svensson, chefsåklagare, södra Skånes åklagarkammare.

Familjen i Eslöv beskrivs av åklagare Mats Svensson som en ung familj som är nyinflyttade till Skåne.

– Det är ett ungt par, en helt vanlig familj, där mamman i vanliga fall brukar lämna på dagis. Men just den här dagen skulle pappan lämna. Det är ingen vanlig syssla för honom, säger Mats Svensson.

Åkte till annan ort

Mannen har enligt åklagaren ett sådant jobb som bland annat innefattar att han parkerar sin egen bil och sedan kör i väg i en annan bil.

– Så han tog bilen till en annan ort, säger Mats Svensson.

Den lille pojken satt hela tiden bakvänd i sin bilbarnstol.

Larmade själv polisen

– Pappan har berättat att han började fundera på om han verkligen lämnade på dagis, och när han sedan kommer tillbaka till parkeringen så satt pojken kvar. Han satt där i åtta timmar, säger Mats Svensson, som även säger att det under tiden kan ha skett någon form av förflyttning av bilen.

När pappan upptäckte att hans son satt livlös i bilen larmade han själv polisen. Dödsorsaken är ännu inte fastställd.

- En rättsläkare ska obducera barnet och jag väntar på besked om när det kan ske, så att vi får en preliminär dödsorsak. Det är lätt att bara arbeta utifrån att barnet dött av värmen eller uttorkning, men det vet vi inte. Och innan vi har en preliminär dödsorsak är det svårt att gå vidare, säger Mats Svensson.

23,9 grader i skuggan

Vid SMHI:s mätstation i Lund, som är den som ligger närmast Eslöv, uppmättes under tisdagen en maxtemperatur på 23,9 grader i skuggan. Mätstationen registrerar endast temperaturerna vid två klockslag samt max-, medel- och minimitemperaturen.

Klockan nio på morgonen var temperaturen 11,8 grader och tolv timmar senare var den 20,2 grader. Dygnets kallaste temperatur var 7,4. Medeltemperaturen var 16.

Det kan snabbt bli väldigt varmt i en parkerad bil när solen står som högst på himlen. Vid en lufttemperatur på 22 grader i skuggan kan det mitt på dagen – och om bilen har stått länge i solen – bli uppemot 85 grader varmt i fordonet, enligt en uträkning från försäkringsbolaget Agria.

Begärs inte häktad

Pappan kommer trots misstanken om vållande till annans död inte att begäras häktad.

– Han greps på platsen, sedan höll man förhör med honom. Men efter förhöret, som var ganska utförligt, så blev han frigiven och överlämnad till sjukvården. Han mår väldigt dåligt, säger chefsåklagare Mats Svensson till TT.

Tidiga uppgifter gjorde gällande att pappan inte brukade lämnade sonen på dagis, men det är mer oklart nu.

– När jag läser pappans förhör så tycker jag inte att det stämmer att det är så. Som jag uppfattar det nu har det antingen varit så att föräldrarna har lämnat barnet tillsammans om båda skulle jobba. Men rätt många dagar verkar det som att pappan har lämnat barnet själv. Så jag tror inte att han är oerfaren när det gäller att lämna barn på dagis.

Pappan, som är under 30 år gammal, lämnade bilen och sonen vid 06.30 för att jobba. Först vid 14-tiden var han tillbaka och upptäckte då sitt livlösa barn.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!