Foto: Tomas LePrince
 Foto: Tomas LePrince

Pappan: Jag glömde lämna på dagis

Publicerad

Pappan skulle ha lämnat sin son på dagis.

Istället glömdes han i bilen.

– Han satt där i åtta timmar, säger Mats Svensson, chefsåklagare, södra Skånes åklagarkammare.

Familjen i Eslöv beskrivs av åklagare Mats Svensson som en ung familj som är nyinflyttade till Skåne.

– Det är ett ungt par, en helt vanlig familj, där mamman i vanliga fall brukar lämna på dagis. Men just den här dagen skulle pappan lämna. Det är ingen vanlig syssla för honom, säger Mats Svensson.

Åkte till annan ort

Mannen har enligt åklagaren ett sådant jobb som bland annat innefattar att han parkerar sin egen bil och sedan kör i väg i en annan bil.

– Så han tog bilen till en annan ort, säger Mats Svensson.

Den lille pojken satt hela tiden bakvänd i sin bilbarnstol.

Larmade själv polisen

– Pappan har berättat att han började fundera på om han verkligen lämnade på dagis, och när han sedan kommer tillbaka till parkeringen så satt pojken kvar. Han satt där i åtta timmar, säger Mats Svensson, som även säger att det under tiden kan ha skett någon form av förflyttning av bilen.

När pappan upptäckte att hans son satt livlös i bilen larmade han själv polisen. Dödsorsaken är ännu inte fastställd.

- En rättsläkare ska obducera barnet och jag väntar på besked om när det kan ske, så att vi får en preliminär dödsorsak. Det är lätt att bara arbeta utifrån att barnet dött av värmen eller uttorkning, men det vet vi inte. Och innan vi har en preliminär dödsorsak är det svårt att gå vidare, säger Mats Svensson.

23,9 grader i skuggan

Vid SMHI:s mätstation i Lund, som är den som ligger närmast Eslöv, uppmättes under tisdagen en maxtemperatur på 23,9 grader i skuggan. Mätstationen registrerar endast temperaturerna vid två klockslag samt max-, medel- och minimitemperaturen.

Klockan nio på morgonen var temperaturen 11,8 grader och tolv timmar senare var den 20,2 grader. Dygnets kallaste temperatur var 7,4. Medeltemperaturen var 16.

Det kan snabbt bli väldigt varmt i en parkerad bil när solen står som högst på himlen. Vid en lufttemperatur på 22 grader i skuggan kan det mitt på dagen – och om bilen har stått länge i solen – bli uppemot 85 grader varmt i fordonet, enligt en uträkning från försäkringsbolaget Agria.

Begärs inte häktad

Pappan kommer trots misstanken om vållande till annans död inte att begäras häktad.

– Han greps på platsen, sedan höll man förhör med honom. Men efter förhöret, som var ganska utförligt, så blev han frigiven och överlämnad till sjukvården. Han mår väldigt dåligt, säger chefsåklagare Mats Svensson till TT.

Tidiga uppgifter gjorde gällande att pappan inte brukade lämnade sonen på dagis, men det är mer oklart nu.

– När jag läser pappans förhör så tycker jag inte att det stämmer att det är så. Som jag uppfattar det nu har det antingen varit så att föräldrarna har lämnat barnet tillsammans om båda skulle jobba. Men rätt många dagar verkar det som att pappan har lämnat barnet själv. Så jag tror inte att han är oerfaren när det gäller att lämna barn på dagis.

Pappan, som är under 30 år gammal, lämnade bilen och sonen vid 06.30 för att jobba. Först vid 14-tiden var han tillbaka och upptäckte då sitt livlösa barn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag