Pappa tvingade dotter att spela psykiskt sjuk

Foto: Tomas Leprince

Den 46-årige mannen tvingade sin dotter att spela psyksjuk under tio år - för att få ut miljonbidrag. 

Tingsrätten dömde honom till fyra års fängelse för  grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott. 

Hovrätten väljer dock att sänka straffet och dömer 46-åringen till tre års fängelse för grovt bidragsbrott.

På måndagen meddelade hovrätten sin dom mot den 46-åriga man som i åratal tvingade sin dotter att spela psykiskt sjuk och på så sätt lurade till sig 2,4 miljoner i så kallad assistansersättning. Hovrätten väljer att sänka straffet med ett år och dömer honom till tre års fängelse för grovt bidragsbrott.

Brottsligheten har "inneburit ett mycket förslaget utnyttjande" av dottern och det svenska bidragssystemet samt vilselett myndigheter och sjukvårdspersonal, anser rätten.

"Det är vidare synnerligen försvårande att (46-åringen) utnyttjat sin dotter som ett led i brottsligheten, vilket inneburit att hon under större delen av sin barndom fått leva ett ytterst begränsat liv", skriver hovrätten i domen.

Trots det anser hovrätten att brottet har lägre straffvärde än vad tingsrätten kom fram till i sin dom.

Hölls isolerad i hemmet

Från sju års ålder fram till i höstas förra året hölls den nu 18-åriga kvinnan isolerad i hemmet. Hon bedömdes som oförmögen att gå i skolan och ska inte ha kunnat utrycka sig på annat sätt än med ljud- och kroppsspråk.

Genom åren kvitterade pappan ut sammanlagt 2,4 miljoner kronor assistansersättning för att vårda dottern.

Sanningen uppdagades när 18-åringen flydde med sin pojkvän. Pappan blev då anmäld för att ha hotat både henne och pojkvännen. Kvinnan blev tvångsomhändertagen och pappan förbjöds träffa henne.

Videobevis

Efter det började hon glida ur den påtvingade sjukdomen. Åklagarens starkaste bevis har under utredningens gång varit två videofilmer.

I den första har pappan fortfarande inflytande över henne. I den andra videofilmen som togs tio dagar senare syns en helt annan person. De nya utredningarna visade att dottern var en helt normal tonåring som var fullt kapabel att klara sig själv.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!