Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappa smygfilmade grannarna - i duschen

Till vänster: Videokamera och kamera som mannen använde. Bilden på den duschande kvinnan är arrangerad och har ingenting med händelsen att göra.
Foto: Polisen och Christian Örnberg

Under morgonpromenaderna i villaområdet blev frestelsen för stor för den 38-årige familjefadern.

Med sin mobiltelefon smygfilmade han sina kvinnliga grannar i dusch - och sovrummen.

–Jag får en kick, förklarar han i polisförhör.

Det trivsamma bostadsområdet i Växjö förvandlades förra hösten till en orolig plats. Flera personer i området drabbades av den 38-årige före detta grannen som gick omkring på gatorna, både på morgonen och kvällen, och kikade in genom husens fönster.

Flera gånger filmade han också kvinnorna, bland annat när de rörde sig hemma, många gånger nakna eller klädda i underkläder.

Flera grannar var så oroade av mannens härjningar att männen i familjerna turades om att hålla vakt och larma varandra när 38-åringen syntes till.

Sprang naken

En kvinna berättar i polisförhör hur hon efter duschen hörde sin son skrika. När hon helt naken sprang ut i huset för att hjälpa honom såg hon en man stå och titta in genom ett fönster vid ytterdörren, alla andra fönster är insynsskyddade.

–När vi var på övervåningen såg vi honom genom fönstret där också, han tittade uppenbart in genom fönstret, säger hon i förhör.

Den 38-årige smygtittaren har erkänt gärningarna men kan inte förklara dem med mer än att smygtittarna ger honom en kick.

I förhör säger han att han är en rutinbunden vanemänniska som går samma runda varje morgon och att det känns spännande att titta in i andras fönster.

– Jag har gått förbi huset många gånger och sett henne genom fönstret från gatan. Det var en impuls att gå in på tomten och filma in i badrummet, säger han om en av smygfilmningarna.

–Det är som ett pojkstreck som har gått överstyr, säger han och lägger till att han tycker att det hela är mycket pinsamt.

Minst tre kvinnor har i lönndom filmats av 38-åringen som i torsdags dömde till skyddstillsyn för flera sexuella ofredanden och hemfridsbrott.

Skadestånd

Mannen döms också att betala totalt 15 000 kronor i skadestånd till de tre kvinnorna som han bevisats smygfilma.

–En vuxen man som i smyg filmar nakna personer denne inte har en relation till, från en plats där denne inte har tillåtelse att vara, är typiskt sett ägnat att kränka offrets sexuella integritet. skriver tingsrätten i domen.

Utöver de tre kvinnorna som åtalet omfattar misstänks mannen ha smygfilmat ytterligare ett antal kvinnor. Polisen hittade filmer på andra, oidentifierade kvinnor, i pappans dator. Även de kvinnorna är filmade i sina sovrum respektive badrum.

En av kvinnorna fångades på film när hon bytte BH hemma.

Mannen hävdar att han inte har spridit filmerna vidare eller låtit någon annan titta på dem.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!