"Pappa sa att han skulle döda mamma"

Foto: Tomas LePrince

Parets vuxna dotter har uppgett att pappan har hotat att döda mamman.

Nu sitter den 60-årige mannen anhållen, misstänkt för mord alternativt dråp, efter att kvinnan avlidit.

Hon hittades svårt skadad i måndags kväll och fördes till sjukhus, men hennes liv gick inte att rädda.

Mannen som misstänks ha dödat henne har tidigare dömts för att ha misshandlat och hotat kvinnan.

Larmet kom klockan 23.18. När polisen kom till platsen tvingades de att slå sönder en fönsterruta på villan för att ta sig in. Inne i huset hittade de en misshandlad kvinna med svåra skador.

– I villan anträffades en man och en skadad kvinna. Mannen greps och poliserna påbörjade första hjälpen på kvinnan tills dess att ambulansen anlände och kunde ta över, säger Calle Persson, informatör vid Skånepolisen.

Men kvinnans liv gick inte att rädda. Hon dog under natten mot tisdagen.

– Mannen kördes in till arresten i Lund och kvinnan kördes till sjukhus. Där kunde hon konstateras avliden, säger han.

Mannen, som misstänks för mord alternativt dråp, är i 60-årsåldern. Han anhölls under tisdagen på sannolika skäl misstänkt för mord, den högre graden av misstanke.

För fem år sedan dömdes han till villkorlig dom samt samhällstjänst för att ha misshandlat kvinnan och hotat henne till livet.

Tog stryptag

Kvinnan berättade då i förhör hur hon satt i familjens kök och sydde när hon plötsligt kände hur mannen tog stryptag på henne bakifrån, samtidigt som han sa "du ska dö".  Mannen som var kraftigt berusad vid tillfället lyfte sedan upp kvinnan så att de ramlade ihop på golvet. Kvinnan skrek på hjälp och flydde in på parets gemensamma dotters rum.

Den vuxna dottern har berättat hur hennes pappa sedan sagt att om han ville döda mamman hade han i stället gjort det med ett skott i pannan, samtidigt som han gick runt i hemmet med nycklarna till sitt vapenskåp i handen. Han frågade även sin partner "på vilket sätt hon ville dö".

Mannen kunde varken erkänna eller neka till anklagelserna eftersom han hävdade att han på grund av berusning inte mindes något. Han ska efter händelsen ha genomgått en behandling mot alkoholmissbruk.

På tisdagen var huset i det lugna villaområdet avspärrat. Utanför polisavspärrningarna samlades grannar och förbipasserande. Under dagen genomförde polisen en teknisk undersökning på platsen.

Enligt en undersökning som gjordes av socialförvaltningen i Lomma 2008 var mörkertalet för våld mot kvinnor högre i Lomma kommun, där Bjärred ligger, än rikssnittet, rapporterade Sydsvenskan samma år.

Känner skam

Personal på Kriscentrum i Lund sa till tidningen att en anledning till att kvinnor och barn från Lomma inte söker hjälp är skam – Lomma är en välmående kommun och en anmälan skulle kunna skada anseendet.

Undersökningar har visat att socialt etablerade kvinnor i mindre utsträckning anmäler våld i relationer.

På Kvinnojouren i Lund känner man igen mönstret av tidigare våld i relationen.

– Har de levt ihop länge vänjer sig kvinnan vid situationen. En dom förändrar ingenting, om inte kvinnan fått stödsamtal eller liknande hjälp och mannen fortsätter, säger Cecilia, som på grund av sitt arbete på kvinnojouren inte vill ha sitt efternamn i tidningen.

– De män som döms för misshandel borde få gå på kriscentrum på samtal. Det borde vara ett krav, säger hon.

Hon säger att det inte är ovanligt att kvinnan stannar i en relation där hon utsatts för våld.

– Det är svårt att bryta upp. Allt bryts ner om man måste börja om på ny ort: man ska hitta ny bostad och nytt jobb. Det är viktigt att de utsatta erbjuds stöd och hjälp hela vägen men man kan inte tvinga någon. Vi kan bara stödja ett beslut, säger hon.

Kammaråklagare Charlotte Ottosen säger till TT att mannen kommer att begäras häktad. Kvällsposten var i går kväll i kontakt med mannen försvarare, advokat Mats Håkansson i Lund, men han tyckte det var för tidigt att uttala sig i ärendet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!