Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pappa försökte kolla 14-årig dotters oskuld

Pappan körde till vårdcentralen för att kolla om 14-åriga dottern fortfarande var oskuld. Då fick socialtjänsten in en orosanmälan. Bilden tagen i ett annat sammanhang.
Foto: ISABELL HÖJMAN / TT NYHETSBYRÅN

Fyrabarnspappans skräckregemente mot familjen tog slut när han begärde att vårdcentralen skulle kontrollera om den 14-åriga dottern fortfarande var oskuld.

Då gick larmet hos socialtjänsten i Kristianstad och barnen omhändertogs. 

Nu har pappan dömts till ett och ett halvt års fängelse.

Den 39-årige mannen är tidigare ostraffad och var helt okänd för polisen. Men under i vart fall 2019 och 2020 har han satt skräck i sin familj – fru och fyra barn.

Det kunde räcka med rena bagateller för att utlösa pappans vrede. En elvaårig dotter fick stryk för att hon hade installerat appen TikTok på sin mobiltelefon.

När den 13-årige sonen kom hem med dåligt betyg blev han slagen med ett skohorn.

Men värst utsatt var äldsta barnet – en 14-årig dotter. När pappan undersökte hennes mobiltelefon och hittade en konversation med två pojkar blev han rasande.

Nu har Kristianstads tingsrätt dömt den 39-årige mannen till ett och ett halvt års fängelse.
Foto: JENS CHRISTIAN

Ville kontrollera oskulden

Han ”gav henne flera örfilar och sparkade henne i magen så att hon fick svårt att andas”, står det i domen från Kristianstads tingsrätt.

Därefter tog han med henne i en bil till en vårdcentral ”och försökte via telefon boka tid för undersökning med syfte att få veta om hon fortfarande var oskuld. Medan de satt i bilen sa (pappan) att han på grund av att hon haft kontakt med pojkar skulle ta henne till Irak och döda henne eller att släktingar skulle döda henne, samt att hon inte längre var hans dotter.”

Den händelsen i maj i år föranledde en orosanmälan till socialtjänsten. Barnen omhändertogs och fick skyddat boende. Samtidigt gjordes en polisanmälan.

Häktad hela sommaren

Pappan greps och har varit frihetsberövad sedan den 13 maj.

Barnen har berättat i förundersökningen om disciplinen och bestraffningarna.

Men frun har inte velat vittna mot sin man. Det barnen berättar om har hon inte sett, hävdar hon. Själv ska frun under alla år ha fått ett enda, lätt slag – och då bad han om ursäkt.

Men tingsrätten anser det bevisat att 39-åringen gjort sig skyldig till misshandel och grov fridskränkning och dömer honom till 18 månaders fängelse.

Han ska även betala skadestånd till sina barn – 20 000 kronor vardera till elvaåringen och 13-åringen, och 30 000 kronor till äldsta dottern.

Familjens yngsta barn ska inte ha drabbats av pappans ilska eller våld.