13-åringen mördades i Olofström i mars i år. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / CHRISTIAN ORNBERG13-åringen mördades i Olofström i mars i år. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / CHRISTIAN ORNBERG
13-åringen mördades i Olofström i mars i år. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / CHRISTIAN ORNBERG
Pappan fick inte reda på varför hans son dog. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / CHRISTIAN ORNBERGPappan fick inte reda på varför hans son dog. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / CHRISTIAN ORNBERG
Pappan fick inte reda på varför hans son dog.  Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / CHRISTIAN ORNBERG

Pappa fick inte veta varför sonen mördades

Publicerad

En 13-årige pojke knivmördades i Olofström i mars i år.

Men det blev ingen rättegång – och pojkens pappa får inte veta varför hans son dog. 

Åklagaren som lett utredningen om knivmordet på en 13-årig pojke i Olofström får bakläxa. Eftersom gärningsmannen var så ung, bara 13 år, blev det ingen rättegång och större delen av utredningen sekretessbelades. Följden är att pappan till den dödade 13-åringen inte vet varför hans son dog.

– Känslan är ju egentligen fruktansvärd, att inte veta vad som har hänt min son, säger pappan till SVT Nyheter Blekinge.

Kammarrätten ger honom delvis rätt. Det finns handlingar i utredningen som inte borde ha hemlighållits för pappan. Rätten anser att åklagaren inte gjort en tillräckligt noggrann sekretessprövning.

Nu kommer åklagarmyndigheten att gå igenom domen på nytt.

– Vi gjorde bedömningen att det förelåg sekretess, men nu får vi titta på ärendet igen och med andra glasögon. Naturligtvis kommer vi att rätta oss efter domen, säger chefsåklagare Anne Boijmarker till tv-kanalen.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag