Pappa får fängelse i fyra år för tvångsgifte

För första gången i Sveriges historia står en person åtalad för äktenskapstvång.
Foto: Skärmdump
På den här öde toaletten misstänks den 43-årig pappan ha utsatt dotterns pojkvän för sexuell förnedring och sedan tagit bilder.
Foto: Polisen
Den 3 november förra året kidnappade pappan och en 33-årig bekant pojkvännen och tvingade honom att ta ut 7 000 kronor på en bankomat i Landskrona. Pappan och 33-åringen stod bakom pojkvännen och vaktade honom när han tog ut pengarna.
Foto: Polisen
Vid samma tillfälle tvingades dotterns pojkvän in i pappans garage där han tvingades till en sexuellt förnedrande handling. Pappans bekanta tog bilder på pojkvännen.
Foto: Polisen

Dotter fick ett ultimatum, antingen gifte hon sig med den man hennes pappa valt ut åt henne eller så skulle hon dö.

Nu har Lunds tingsrätt meddelats sin dom i det historiska målet kring äktenskapstvång – kvinnans pappa döms för bland annat äktenskapstvång till fyra års fängelse.

Målet är helt unikt i sitt slag i Sverige.

Detta är första gången någonsin som äktenskapstvång prövats i svensk domstol.

Dottern hade under en längre tid haft en hemlig relation med en man från Afghanistan. Men för att paret skulle slippa smyga med sin kärlek valde pojkvännens mamma att gå till dotterns familj. Å sin sons vägnar bad hon om kvinnans hand.

Men kvinnans pappa uppskattade inte gesten.

För att sätta stopp för relationen lurade han enligt åtalet med sig dottern till Afghanistan under våren 2015. Där tvingade han henne sedan att gifta sig med en släkting hon aldrig hade träffat tidigare.

Enligt åtalet sa pappan att han hellre såg henne död än att hon skulle avstå att gifta sig med släktingen. 

Mot sin vilja gifte sig dottern.

Slog larm i Sverige

Väl i Sverige registrerade hon också äktenskapet hos Migrationsverket efter att ha pressats av sin familj. I samband med registreringen slog hon samtidigt larm om vad hon blivit utsatt för.

I Sverige återupptog kvinnan också kontakten med sin pojkvän.

Men pappan sökte upp paret.

Enligt åtalet ska han också ha utfört en rad brott mot dem. Den 3 november dödshotade han dottern i hennes hem i Landskrona. 

Kidnappade pojkvännen

Samma dag kidnappade pappan och hans medåtalade bekant dotterns pojkvän. Under flera timmar kördes mannen runt i en bil. De två männen ska sedan ha utsatt pojkvännen för två fall av sexuellt kränkande behandling.

Övergreppet dokumenterades och duon hotade sedan pojkvännen att lägga ut materialet på nätet.

Pappan åtalades senare vid Lunds tingsrätt för äktenskapstvång, olaga hot, olaga frihetsberövande, misshandel, sexuellt ofredande, rån och utpressning.

Döms till fängelse

Åklagaren yrkade på fem års fängelse. I dag kom domen, och det står nu klart att Lunds tingsrätt dömer pappan på samtliga punkter till fyra års fängelse.

Johan Sjöström är mannens försvarare och han har bara hunnit ögna igenom domslutet när Kvällsposten når honom.

– Han dömdes ju för brottslighet i enlighet med gärningsbeståendet och den bedömningen delar naturligtvis inte min klient, säger han.

Försvaret kommer att överklaga domen.

– Jag har inte haft möjlighet att gå igenom domen med honom, utan det ska jag göra på måndag, men vi kommer att överklaga, det kan jag säga redan nu. I och med att han förnekar samtliga gärningsbestående kommer vi överklaga.

"En viktig dag"

Elisabeth Massi Fritz är målsägarbiträde till kvinnan och hennes pojkvän. Hon kommenterar domen i ett mejl.

"Det är en viktig dag för mina klienter men även för alla andra människor som utsätts för tvångsäktenskap och hedersbrott i Sverige. Domen är välskriven och mycket stark särskilt i skuldfrågorna. Det finns robust bevisning".

Samtidigt önskar hon att straffen i den här typen av fall skärps.

"Men jag vill i dessa så allvarliga mål som dessutom är hedersrelaterade se avsevärt strängare straff än fyra år. Fyra år för pappan räcker inte. Jag hade även önskat att de två tilltalade skulle utvisas men de är svenska medborgare och då går det ej att utvisa dom."

Både dottern och hennes pojkvän lever numera under skydd. Enligt Elisabeth Massi Fritz har hotbilden mot de två inte minskat i och med den fällande domen.

Oklart straffvärde

Även kammaråklagare Ulrika Ekvall är nöjd med domen. 

– Jag yrkade på fem års fängelse för pappan och han får fyra. Samtidigt fäller de till ansvar på alla punkter så där kan jag inte vara missnöjd.

Men om det är något Ulrika Ekvall saknar i domen är hur tingsrätten bedömer straffvärdet för själv äktenskapstvånget.

– Man kan inte heller utläsa hur mycket man anser att hedersmotivet betytt för straffvärdet. Däremot kan man någorlunda ha en uppfattning genom ett baklängesresonemang. Eftersom brotten mot pojkvännen är värda tre år blir brotten mot flickvännen värda ett år, säger hon. 

Skadestånd

Pappans bekant döms till tre års fängelse för olaga frihetsberövande, misshandel, sexuellt ofredande, rån och utpressning.

Pappan döms också till att betala skadestånd till sin dotter på närmare 100 000 kronor. Tillsammans med sin bekant döms han att betala skadestånd också till pojkvännen på över 120 000 kronor.

Kvinnans bror, som också stod åtalad för sexuellt ofredande, frias helt av tingsrätten.

FAKTA

Historisk dom

Detta är första gången tvångsäktenskap prövas i en svensk domstol.

En ny lag om äktenskapstvång eller vilseledande äktenskapsresa infördes i juli 2014. Flera personer har anmälts, men inget fall har hittills lett till åtal.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!