Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pappa attackerade son och polis på fotbollsplan

Claes Ohlsson, ordförande för Skånes fotbollsförbund.Foto: STEFAN LINDBLOM
Pappan är nu misstänkt för misshandel av sin son och våld mot tjänsteman.Foto: Montage
Arkivbild. Foto: LASSE SANDSTRÖM

En pappa misshandlade sin son och en ledig polis som ingrep under en pojkfotbollsmatch i Kävlinge kommun.

Nu reagerar Skånes fotbollsförbund på händelsen.

– Man blir bestört att föräldrar kan bete sig så här, säger Claes Ohlsson, ordförande för Skånes fotbollsförbund.

Det var vid 12-tiden under lördagen som en pojkfotbollsmatch i Kävlinge kommun spårade ur.

En pappa till en av spelarna på planen klev plötsligt in gick till fysisk attack mot sin son.

– Han ska ha slagit sin son enligt polisen och vittnen på plats, säger Calle Persson, presstalesperson polisen region Syd.

Hela händelseförloppet sågs av en ledig polis som råkade vara på plats i privat sammanhang. Polisen gick då fram till pappan, varpå mannen gick till ny attack.

Han började försöka slå, spotta och hota polisen.

– Mannen blev arg och gav sig på honom trots att han identifierat sig som polis och visat tjänsteleg och allt, säger Calle Persson.

Ytterligare polispatruller kunde skickas till fotbollsmatchen och mannen är nu gripen. Han är misstänkt för misshandel av sin son samt våld, hot och förgripelse mot tjänsteman.

Pojken ska inte ha skadat sig så att han behövde vård.

Bråk mellan spelare

Enligt en av det aktuella lagets ledare ska händelsen ha föranletts av att två motspelare började bråka med varandra på planen. 

Flera ledare ska då ha sprungit in på planen för att försöka få stopp på bråket, men då sprang pappan in från andra sidan och gjorde stämningen än mer hätsk.

– Pappan var jättearg och jag försökte lugna ner honom, säger ledaren.

Tränaren har varit i kontakt med både styrelsen i föreningen och andra föräldrar efter händelsen.

– Efter att det lugnade ner sig på planen gick det lugnt till hela matchen. Alla tackade sportsligt efter matchen och jag själv tog ett litet snack med båda lagen efteråt, säger ledaren.

Ordföranden för klubben, som fotbollslaget är en del av, är chockad över det som hänt men säger att han kommer prata med både ledaren och föräldern – för att få en bättre bild av händelsen.

– Det är klart vi fördömer allt våld inom fotboll, både på och utanför planen. I grund och botten gäller budskapet att det aldrig är okej, oavsett vad det finns för förklaringar eller omständigheter, säger ordföranden.

Han har ingen kännedom om att klubben tidigare skulle haft problem med den anmälda pappan.

– Inte vad jag vet. Vi har ändå bra koll på hela verksamheten och alla olika lag och kan inte säga att jag sett några varningssignaler tidigare.

Fotbollsförbundet har reagerat

Skånes fotbollsförbund fördömer det som hände under matchen.

– Man kan bara beklaga. Man blir ju bestört att föräldrar kan bete sig på det här sättet, säger Claes Ohlsson, ordförande för Skånes fotbollsförbund, och fortsätter:

– Framför allt är det väldigt synd om den här pojken som hamnar i en väldigt konstig situation när hans egen far har agerat så här, dessutom på planen inför alla människor.

Han säger att han är glad över att den lediga polisen reagerade och gjorde en insats.

– Det var tur att polisen ingrep. Nu får den rättsliga sidan ta vid, det blir ju ett civilmål av det, säger Claes Ohlsson.

Kan få konsekvenser

Fotbollsförbundet har fortfarande inte hunnit ta ställning till vilka konsekvenser händelsen kommer få.

– Vi kommer få en rapport om det här som hänt, antagligen från domaren, och då får förbundet sedan titta på det här.

Normalt sett när pojklag spelar match utförs inga större säkerhetskontroller vid grindarna. Eftersom det dessutom handlar om en situation där förälder, alltså en person ur publiken, gjort fel är det svårt att bedöma vilka åtgärder man ska vidta ur ett arrangörsperspektiv.

– Vi får se hur rapporten ser ut och bedöma om det hade gått att förebygga. Men när det är en sådan här föräldraincident är det oerhört svårt för föreningen att förhindra, säger Claes Ohlsson.