Arash och Harley tillsammans med ägaren Catharina Andersson. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVPArash och Harley tillsammans med ägaren Catharina Andersson. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Arash och Harley tillsammans med ägaren Catharina Andersson. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Arash och Harley tillsammans med ägaren Catharina Andersson. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVPArash och Harley tillsammans med ägaren Catharina Andersson. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Arash och Harley tillsammans med ägaren Catharina Andersson. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVPFoto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
 Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVPFoto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
 Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Harley och Arash dansar allra helst till Arash eller Lady Gaga. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVPHarley och Arash dansar allra helst till Arash eller Lady Gaga. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Harley och Arash dansar allra helst till Arash eller Lady Gaga. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Papegojornas udda hobby fångas på film

Publicerad

Papegojfåglarna Arash och Harley är förtjusta i att dansa.

Favoritartisten är den iransk-svenske popsångaren från Malmö.

– De älskar Arash, men Lady Gaga fungerar också, säger ägaren Catharina Andersson.

Catharina Andersson är en riktig fågelentusiast. I sitt hus utanför Börringe, mellan Svedala och Skurup, bor hon tillsammans med fem papegojfåglar. Det handlar om två grönvingade aror, två barrabandparakiter och en blåvingad ara. 

– Jag har alltid haft någon koppling till fåglar, säger hon.

När Catharina var liten hade hon undulater och något senare även nymfparakiter. Hennes intresse för djur tog fart än mer när hon 25 år gammal började arbeta på ett djursjukhus. Utöver papegojfåglarna har Catharina även tre hundar – en rottweiler och två av rasen whippet – samt en katt som har blivit upphittad.

Inne i hennes hus finns det flera rymliga fågelburar. Utomstående som besöker henne brukar fascineras av hennes fåglar.

– Om det kommer hit någon hantverkare, så brukar de bli imponerade, säger hon.

Grönvingade aror

Två väldigt speciella fåglar i huset är de grönvingade arorna, som heter Arash och Harley. När Kvällsposten besöker Catharina sitter papegojorna i ett litet klätterträd mitt i vardagsrummet. Grönvingade aror lever i det vilda i Sydamerika och kan bli upp emot hundra år gamla. Arash är 14 år gammal och Harley är sju.

– Jag fick ofta höra att "vad du än gör, skaffa inte en papegoja" eftersom de är mycket mer beroende av en än vad till exempel en hund är, säger Catharina Andersson.

– Jag räddade Arash från en djuraffär på Lorensborg i Malmö. Jag såg honom sitta själv i en liten bur, i sex månaders tid, och jag tyckte så synd om honom. Harley köpte jag däremot från en väldigt seriös uppfödare.

Grönvingad ara.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Speciell hobby

Arorna har en väldigt speciell hobby - de älskar nämligen att dansa. När Catharina letar upp några av deras favoritlåtar på YouTube börjar fåglarna direkt att röra på sig i takt till musiken. Arash showar loss, medan Harley är lite blyg.

– Arash gillar Arashs musik så mycket att jag döpte honom till det, men Lady Gaga fungerar också, säger Catharina.

Fåglarna är även förtjusta i rapparen Flo Rida och låten All night med Parov Stelar. Hon har även märkt att papegojorna har börjat dansa när hon har gått omkring i huset och visslat lite för sig själv.

För några år sedan uppmärksammade artisten Arash Labaf papegojan på sin Facebooksida. Catharina fick kontakt med honom efter en chatt organiserad av en tidning, och därefter via hans Facebooksida. Papegojan Arash hade lärt sig att säga sitt eget namn och det tyckte den iransk-svenske popartisten var väldigt roligt.

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Fick nya vänner

Catharinas intresse för papegojfåglar har även gett henne vänner på andra sidan jordklotet. Via Facebook lärde hon känna andra papegojentusiaster som är bosatta i Florida, USA och Catharina har varit över och hälsat på.

– Det känns riktigt roligt. De är riktiga vänner. Vill det sig så kan jag åka över och hälsa på igen, säger hon.

Enligt Catharina är det viktigt att man, om man funderar på att köpa en papegoja, först och främst tar reda på vad den kan äta.

– Arash och Harley äter mycket pellets, nötter och grönsaker.

Själv har hon bland annat gått beteendekurser. Hon ger sina fåglar motion och testar olika fodersöksövningar. Hon hade gärna ägnat sig åt att prova friflygning men eftersom hon bor i ett område där det flyger många rovdjur fritt ute i naturen, bland annat örnar, är det alldeles för riskabelt.

Något som däremot inte är riskabelt är att dansa - och det gör arorna mer än gärna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag