Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Papegojornas udda hobby fångas på film

Arash och Harley tillsammans med ägaren Catharina Andersson.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Arash och Harley tillsammans med ägaren Catharina Andersson.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Harley och Arash dansar allra helst till Arash eller Lady Gaga.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Papegojfåglarna Arash och Harley är förtjusta i att dansa.

Favoritartisten är den iransk-svenske popsångaren från Malmö.

– De älskar Arash, men Lady Gaga fungerar också, säger ägaren Catharina Andersson.

Catharina Andersson är en riktig fågelentusiast. I sitt hus utanför Börringe, mellan Svedala och Skurup, bor hon tillsammans med fem papegojfåglar. Det handlar om två grönvingade aror, två barrabandparakiter och en blåvingad ara. 

– Jag har alltid haft någon koppling till fåglar, säger hon.

När Catharina var liten hade hon undulater och något senare även nymfparakiter. Hennes intresse för djur tog fart än mer när hon 25 år gammal började arbeta på ett djursjukhus. Utöver papegojfåglarna har Catharina även tre hundar – en rottweiler och två av rasen whippet – samt en katt som har blivit upphittad.

Inne i hennes hus finns det flera rymliga fågelburar. Utomstående som besöker henne brukar fascineras av hennes fåglar.

– Om det kommer hit någon hantverkare, så brukar de bli imponerade, säger hon.

Grönvingade aror

Två väldigt speciella fåglar i huset är de grönvingade arorna, som heter Arash och Harley. När Kvällsposten besöker Catharina sitter papegojorna i ett litet klätterträd mitt i vardagsrummet. Grönvingade aror lever i det vilda i Sydamerika och kan bli upp emot hundra år gamla. Arash är 14 år gammal och Harley är sju.

– Jag fick ofta höra att "vad du än gör, skaffa inte en papegoja" eftersom de är mycket mer beroende av en än vad till exempel en hund är, säger Catharina Andersson.

– Jag räddade Arash från en djuraffär på Lorensborg i Malmö. Jag såg honom sitta själv i en liten bur, i sex månaders tid, och jag tyckte så synd om honom. Harley köpte jag däremot från en väldigt seriös uppfödare.

Grönvingad ara.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Speciell hobby

Arorna har en väldigt speciell hobby - de älskar nämligen att dansa. När Catharina letar upp några av deras favoritlåtar på YouTube börjar fåglarna direkt att röra på sig i takt till musiken. Arash showar loss, medan Harley är lite blyg.

– Arash gillar Arashs musik så mycket att jag döpte honom till det, men Lady Gaga fungerar också, säger Catharina.

Fåglarna är även förtjusta i rapparen Flo Rida och låten All night med Parov Stelar. Hon har även märkt att papegojorna har börjat dansa när hon har gått omkring i huset och visslat lite för sig själv.

För några år sedan uppmärksammade artisten Arash Labaf papegojan på sin Facebooksida. Catharina fick kontakt med honom efter en chatt organiserad av en tidning, och därefter via hans Facebooksida. Papegojan Arash hade lärt sig att säga sitt eget namn och det tyckte den iransk-svenske popartisten var väldigt roligt.

Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Fick nya vänner

Catharinas intresse för papegojfåglar har även gett henne vänner på andra sidan jordklotet. Via Facebook lärde hon känna andra papegojentusiaster som är bosatta i Florida, USA och Catharina har varit över och hälsat på.

– Det känns riktigt roligt. De är riktiga vänner. Vill det sig så kan jag åka över och hälsa på igen, säger hon.

Enligt Catharina är det viktigt att man, om man funderar på att köpa en papegoja, först och främst tar reda på vad den kan äta.

– Arash och Harley äter mycket pellets, nötter och grönsaker.

Själv har hon bland annat gått beteendekurser. Hon ger sina fåglar motion och testar olika fodersöksövningar. Hon hade gärna ägnat sig åt att prova friflygning men eftersom hon bor i ett område där det flyger många rovdjur fritt ute i naturen, bland annat örnar, är det alldeles för riskabelt.

Något som däremot inte är riskabelt är att dansa - och det gör arorna mer än gärna.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!