Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Papegojan Sunes oväntade egenskap – pratar skånska

Papegojan Sune har nästan 40 000 följare på Tiktok.
Papegojan Sune gillar att prata – och det på skånska.
Foto: Privat / Privat
Michaela Nilsson, 27, har nästan 40 000 följare på Tiktok.
Foto: PRIVAT

Michaela Nilsson började lägga ut filmklipp på sin skånsktalande papegoja, Sune, när hon var sjukskriven. 

Nu har de nästan 40 000 följare på Tiktok.

– Det började som ett skämt och sedan har det eskalerat, säger hon. 

Papegojan Sune tar Tiktok med storm med sina verbala utbrott – på bred skånska, som: ”Se gärna till att städa” och ”städedag”.

Just nu har Michaela Nilsson, 27 – som lägger ut videoklipp på Sune – nästan 40 000 följare på appen. 

– Nu de senaste månaderna har det flugit upp, säger Michaela Nilsson. 

Sune har bott hos Michaela i snart ett år efter att ha bott hos både hennes syster och föräldrar.

– Här kan han flyga fritt. Vissa som kommer hit är lite rädda och tror att han ska attackera, och han gillar verkligen inte alla. Han har utvalda personer som han gillar och som får komma nära. Han hatar min pappa, säger hon. 

Under tiden som Michaela var sjukskriven kollade hon själv på många videor på Tiktok och började så småningom lägga ut egna klipp på Sune – och följarna lät sig inte dröja. 

– Jag vet inte varför, för mig är det normalt med en papegoja. För andra verkar det inte vara det, säger Michaela Nilsson. 

”Snappar upp allt”

Sune är en blåpannad amazon och en ovanligt talför sådan. Han är 20 år gammal och har bott hos familjen Nilsson sedan han han var stor nog att flytta från sin mamma. 

– Han är en familjepapegoja, min äldsta systers från början. Vi är åtta personer i familjen, så han har fått höra ett och annat, skrattar Michaela. 

Hon får ibland kommentarer om att det är synd om hennes grannar när Sune låter mycket, men ännu har grannarna själva inte klagat. 

– Som följare får man se det värsta. Sune har fina stunder också, som nu när han är jättelugn. Det är några enstaka gånger per dag han vräker ur sig allt.

Till en början upprepade syskonen Nilsson ord som ”goddag, goddag” med Sune. Men när han, ett halvår gammal, väl började tala – på skånska – tog det inte lång tid för honom att börja lära sig egna ord. 

– Han snappar upp allt. Jag sitter aldrig och försöker lära honom något, det orkar jag inte med. Nu häromdagen satt han och snackade om trafiken i Kristianstad och en annan dag frågade han om jag hade haft sällskap i natt och då tänker man ”va?” säger Michaela och skrattar.

FLER NYHETER: Amandas papegoja försvann – nu har han kommit hem

Har hållit ihop i 20 år: ”Fick panik” • Hittades med efterlysning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!