Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Här fångas papegojan – landar på reporterns axel

Efter flera dygn av attacker från råkor kunde de boende i Bunkeflostrand hjälpa den grå jakon.Foto: Christer El-Mochantaf
Ensam i en skogsdunge intill strandängarna satt fågeln.Foto: Christer El-Mochantaf
Gudrun Johansson försökte mata fågeln med cornflakes - det ville den inte ha.Foto: Christer El-Mochantaf

Ett riktigt fågeldrama utspelade sig vid strandängarna i Bunkeflostrand på torsdagsförmiddagen.

Några eldsjälar lyckades med hjälp av Kvällsposten rädda en förirrad tampapegoja som i flera dygn attackerats av råkor.

Efter flera timmars kämpande lämnade den rädda fågeln trädet som den satt i – och landade på en reporter från Sydsvenskan.

Det var på måndagsförmiddagen som en kvinna i Bunkeflostrand ringde till polisen: En papegoja, av sorten grå Jako, hade setts bli attackerad av råkor. Fågeln, som uppenbart har förirrat sig eller släppts ut i det fria, hade också setts till på andra håll några dagar tidigare, bland annat i Grevens park.

Flera invånare började enagera sig i fågelns öde och Gudrun Johansson var en av dem som kom med mat till fågeln. Fågeln lever definitivt inte fritt i Sverige och misstänks – eftersom ingen har anmält den försvunnen – ha flugit hit över havet, från Danmark.

– Men det vet vi inte, det är en spekulation från vår sida, säger Gudrun som bland annat försökte mata "Jako" med äpplen, frön och flingor.

Men Jako satt kvar i trädet och kurrade oroligt.

Fågeln flög ner

Under förmiddagen bevakades räddningsaktionen av Kvällsposten, Sydsvenskan och TT. Carina Jakobsson, en annan eldsjäl som engagerat sig i att rädda fågeln, åkte hem för att hämta en stege för att plocka ner den gråa fågeln, med de vackra röda stjärtfjädrarna.

– Min man har haft en grå jako tidigare. Vi försöker få tag i en bur så att vi kan ha fågeln där i tills vidare, berättar Carina som sedan vill att någon annan – som vet hur man handskas med djuren – ska ta över ägandeskapet.

– Den har attackerats av andra fåglar och sitter själv i trädet, berättade också Gudrun. 

Klockan 09.30 på måndagen upptäcktes fågeln av Carina Jakobsson. Klockan 12.30, efter att flera andra Bunkeflostrandsbor stannat till och försökt hjälpa (en pappa som arbetar som ambulansförare ställde barnvagnen på cykelvägen och försökte klättra upp i trädet – förgäves) hämtades stegen som Carina klättrade upp på.

Och då fick fågeln plötsligt fart, flaxade ner från trädet – och landade på Sydsvenskans reporter Bengt Arvidsons axel.

Carina Jakobsson och Gudrun har hämtat stege och solrosfrön.Foto: Christer El-Mochantaf

Djurambulans kan inte hjälpa

"Ta fast den", skrek Carina Jacobsson medan Arvidsson fortsatte rapportera framför Kvällspostens och TT.s kameror.

– Den flög ner och landade på min axel helt enkelt... Nu ska vi se om Carina Jakobsson kan hämta en låda så ska vi försöka att inte skrämma iväg den, sa Bengt Arvidsson som behöll lugnet även när fågeln satte sig på hans huvud.

Tillsammans med Kvällspostens utsände kunde Carina Jakobsson sedan fånga in fågeln och lägga den i en kartong tills dess att den riktiga fågelburen anlänt.

Innan dess hade tidningen varit i kontakt med djurambulansen i Höganäs som inte kunde göra något åt den okända fågeln.

– De rycker främst ut till större djur som hästar och boskap, sällan till fåglar, säger en person i växeln - som rådde allmänheten att själva försöka hjälpa till.

Dagens hjältar - Gudrun Johansson och Carina Jakobsson i Bunkeflostrand.

Och inte långt efter Kvällspostens artikel hörde en person från djurambulansen i Blekinge av sig till tidningen och berättade att han vet vem som kan ta hand om "Jako", som papegojan döptes till i skogsdungen utanför Bunkeflostrand.

– Vi hoppas att någon hör av sig som är den riktiga ägaren, men den har suttit här i flera dagar så det är konstigt att polisen inte fått in en anmälan, säger Carina.

Fågeln befann sig under måndagseftermiddagen i en stor bur där den omhändertogs och fick mat. Enligt Sydsvenskan ska ägaren till fågeln ha hört av sig också, och nu ska de återförenas.

Fågeln tvättar sig och äter i väntan på att lämnas över till fågelvolontärer.Foto: Carina Jakobsson

– Jag trodde aldrig vi skulle få ner den. Men nu har vi ordnat en bur som den sitter och tvättar sig i, en granne hade haft en bur för grå jakos stående i förrådet i 18 år. Men nu har vi plockat fram den, fortsatte hon.

Slutet gott, allting gott alltså. Både för fågel och reporter. I Kvällspostens klipp kan man se dramat i sin helhet.

När en boende hämtade en stege flög fågeln ner från trädet – och landade på Sydsvenskans reporter Bengt Arvidson.Foto: Christer El-Mochantaf

Vet du var papegojan kommer i från eller var boende kan vända sig? Hör av dig till Kvällsposten.