Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paolo Nobis Sandén skrev vinnarnovellen

De tio bästa novellerna publiceras i boken. Förstapris fick Paolo Nobis Sandén.
Foto: JENS CHRISTIAN
”Iris Cooler-son”
Foto: JENS CHRISTIAN

Han skriver helst på dagen, utan musik.

Bara noveller.

Nu vinner Paolo Nobis Sandén förstapris i Kvällspostens och Ekström & Garays novelltävling med berättelsen ”Iris Cooler-son”. 

– När jag hittade hennes röst, då satt den där. Men det tog lite tid att få fram det, säger han.

I dag kan du läsa novellen.

Det kom in över 600 bidrag till tävlingen – och det var Paolo Nobis Sandén som vann med höghastighets-historien ”Iris Cooler-son”.

– Det handlar om två tjejer som blir kompisar. Sedan får man följa deras vänskap, från början till slutet, säger han själv och fortsätter:

– Jag skrev ganska många versioner. Men när jag hittade rösten så satt den där. Men det tog lite tid att få fram det.

Anna Brynhildsen från kultur- och samhällsmagasinet Opulens hyllar vinnaren Paolo Nobis Sandén, bosatt i Malmö och vinnare i novelltävlingen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Skriver om dagarna

Juryn föll pladask för Nobis Sandéns novell. ”En kaxig och utmanande novell om en ung människa som hittar sätt att överleva i en värld som befolkas av oförstående vuxna. Den humoristiska blicken, det oväntade perspektivet och det tykna språket gör det här till en historia som det slår gnistor kring”, står det i motiveringen.

Paolo Nobis Sandén skriver helst på dagtid, inget nattsuddande alltså.

– Och ingen musik, inget som distraherar, säger han.

Att han deltog i novelltävlingen var ingen slump. Den korta prosaformen är en favorit för Paolo Nobis Sandén.

– Det är det enda jag skriver. Jag har aldrig försökt något längre, och jag läser också väldigt mycket noveller. Jag har alltid tyckt om att både läsa och skriva i den formen.

Nytt uppdrag 

Segern i novelltävlingen banade väg för fler uppdrag. I höst sänds en nyskriven berättelse av Paolo Nobis Sandén inom ramen för Sveriges Radios ”Radionovellen” där tolv av de mest spännande författarna i Sverige varje år skriver i kortformat.

Det är bokförlaget Ekström & Garay och kulturmagasinet Opulens som i samarbete med Kvällsposten, GT och Sparbanken Syd som arrangerar Sveriges största novelltävling. Prissumman är på totalt 50 000 kronor.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!