Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Panik bland passagerare – buss började brinna på färja

Jörgen Gustafsson och Hans Rosén fick en dramatisk start på sin resa till Berlin.Foto: Privat
Det var på färjan Copenhagen, som trafikerar Gedser-Rostock, som branden i bussen uppstod.

Passagerare flydde i panik när en brand bröt ut på en färja i Rostock på söndagen.

Branden slog med öppna lågor och rök spred sig inne i en buss. Sedan stod busschauffören för en hjälteinsats.

– Många försökte slå på brandlarmet men ingen i besättningen agerade, säger passageraren Jörgen Gustafsson, 56.

Händelsen inträffade då Scandlines-färjan från Gedser nådde hamnen i Rostock vid 12.40-tiden på söndagen. När Jörgen Gustafsson, 56, från Kristianstad gick på bussen som var parkerad på bildäck utbröt plötsligt panik.

– Det fanns ett elskåp längst bak som först började ryka och sedan när vi öppnade luckan brann det rejält. Då var hela bussen rökfylld med giftig gas, det är ganska farlig rök som man inte bör andas in, säger han.

Ett 40-tal personer kunde dock ta sig ur bussen utan att någon kom till skada.

Men trots att flera försökte trycka på brandlarmet ombord på färjan var det ingen personal som kom till undsättning, enligt passagerarna.

– Det brann med öppna lågor. Folk blev upprörda och det var en jätteolustig situation, säger Johanna, som var med i Jörgens sällskap.

”Hade kunnat gå riktigt illa”

I stället greppade busschauffören en brandsläckare och kunde släcka branden.

– I mitt huvud tänkte jag att det här måste släckas så fort som möjligt. Många ropade att det brann. Många försökte slå på brandlarmet men ingen i besättningen agerade, säger Jörgen.

Jörgen Gustafsson är lättad att det gick bra, säger han, men är också orolig för att det kunde ha slutat värre. Han menar att beredskapen för brandsäkerhet ombord lämnade mer att önska.

– Hade det varit en större brand hade det blivit kaos. Vi som är passagerare måste ha vägledning vid såna här tillfällen. Nu hade det kunnat gå riktigt illa, säger han.

Scandlines: ”Vi är mycket ledsna”

Scandlines bekräftar att det började brinna i bussen ombord på färjan på söndagen. En utredning av händelsen har ännu inte genomförts, men företaget svarar att brandlarmet har fungerat som det ska.

– Det är ett tyst larm som går direkt upp till bryggan som alltid är bemannad. Passagerare hör inte signalen, men medan branden pågick hade larmet nått personalen, säger Annemarie Zinck, presstalesperson för Scandlines.

Michael Guldmann Petersen, verksamhetschef på Scandlines.Foto: Pressbild

Michael Guldmann Petersen, verksamhetschef på Scandlines, betonar att det är ovanligt att bränder uppstår ombord på färjorna, men att all personal är utbildad i att kunna hantera situationen när brand uppstår.

– Vi är mycket ledsna att det finns passagerare som har upplevt att de inte fick hjälp av personalen. Det var väldigt bra att busschauffören ingrep och stoppade elden med hjälp av en brandsläckare innan besättningsmedlemmarna anlände, säger han.

Scandlines utredning av händelsen visar att två besättningsmän var på plats vid bussen två minuter efter larmet kom in, men då var branden redan släckt.