Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Pandemin slår hårt mot Skånes folkhögskolor

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Leif Nordin, ordförande för organisationen Skånes folkhögskolor i samverkan.
Foto: Pressbild
Arkivbild.
Foto: MARIJAN MURAT / DPA/IBL

Coronapandemin har slagit hårt mot Skånes folkhögskolor.

Internat och konferenssalar har tvingats stänga vilket inneburit stora ekonomiska förluster för folkhögskolorna, enligt SVT Skåne.

Leif Nordin, ordförande för organisationen Skånes folkhögskolor i samverkan, är kritisk till att staten eller regionen inte gett ekonomiskt stöd till folkhögskolorna.

– I princip allt i Sverige har fått bidragsstöd utom just folkhögskolorna. Nu måste någonting hända, säger han till SVT.

Det kritiska läget gäller för samtliga folkhögskolor i Skåne, men störst problem har de skolor som driver internat – då många elever inte längre bor på skolorna eftersom utbildningen bedrivs digitalt.

– Enda hjälpen vi fått är att vi nu kan permittera vissa anställda, som kökspersonal och lokalvårdare. Men samtidigt vill till exempel Region Skåne inte räkna upp sitt stöd till oss. Det ligger kvar på 2017 års nivåer trots att antalet deltagare vuxit rejält de senaste åren, säger Leif Nordin till SVT Skåne.

”Spiken i kistan”

Lena Bergh, rektor på Önnestads folkhögskola, håller med om problematiken. Dock är hon inte oroad för den egna skolans framtid.

– Där finns nog några som hade ekonomiska problem redan tidigare. För dem kan detta bli spiken i kistan, säger hon till SVT.

Få dagens viktigaste coronanyheter sammanfattade. Ladda ned Expressens nyhetsapp  och välj att ta emot pushnotiser om coronaviruset

Uppmanades av chefen att jobba på äldreboende trots covid-19

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!