Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Panda rymde från zoo – flydde från polisen

En röd panda (inte den på bilden) flydde från Odense zoo, fintade polisen och gömde sig uppe i ett träd. Foto: Erik Edvardsson/Nordens Ark / Erik Edvardsson/Nordens Ark

Polisen i Odense gav sig ut på en udda jakt på onsdagskvällen – efter en röd panda. 

Det lilla djuret lyckades rymma från stadens zoo, fintade poliserna och gömde sig i ett träd.

Men flykten gick åt skogen. En veterinär lyckades skjuta ner pandan med sömnmedel. 

Polisen i Odense larmades om den förrymda röda pandan vid klockan 22.44 på onsdagskvällen. Då hade pandan setts springa runt bland bilarna på den vanligtvis vältrafikerade vägen Sønder Boulevard, rapporterar danska DR.

När patrullerna kom fram till platsen hittade de pandan – men den vägrade ge upp utan kamp. Pandan flydde från poliserna och hittade en fristad genom att klättra upp i ett träd. 

Men flykten blev inte helt lyckad.

En veterinär larmades till trädet, och kunde skjuta ner pandan med sömnmedel. Den trötta pandan fångades in i en filt, och kunde överlämnas till Odense zoo utan några skador. 

Flykten är inte den första från Odense zoo. För snart fem år sedan försökte ett gäng synkroniserade pingviner fly mot friheten – ett flyktförsök som fastnade på film och blev viralt. 

Den gången avslöjades de frihetssökande djuren av blöta tassavtryck på marken. 

Levererades från Kina 

Det är inte bara på Odense zoo som det finns pandor till allmän beskådning i Danmark. 

Så sent som förra våren flyttade två stora pandor in till Köpenhamns zoo, och blev därmed de första pandorna på 160 år att bo i den danska huvudstaden.

Pandorna flögs till Danmark som en gåva till drottning Margrethe .

– Vi får låna pandorna på i första hand 15 år, med möjlighet till förlängning. För detta ska vi betala en miljon dollar om året, sa kommunikationsansvarige Jacob Munkholm Hoeck, i samband med pandaflytten. 

På södra Själland finns sedan tidigare en betydande bambuodling som förser pandorna med färsk föda

 

LÄS MER: Pingvinernas flykt gick inte som de tänkt 

Här leker kinesiska pandorna i finsk snö