Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Paludan om upploppen: ”Blev som jag tänkt mig”

Filmen visar kvinnans upprörda protest efter koranbränningen – nu berättar 58-åringen själv om uppmärksammade händelsen.
Rasmus Paludan.Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Mattias Sigfridsson, polisområdeschef i Malmö.Foto: FRITZ SCHIBLI
Upploppet i Malmö i slutet av augusti.Foto: FRITZ SCHIBLI

Koranbrännaren Rasmus Paludan planerar nya demonstrationer i Stockholm i helgen. 

Samtidigt säger han att de våldsamma upploppen i Malmö ”blev som han hade tänkt sig” – och att han nekats på grund av att det skulle visa sig att polisen inte har våldsmonopolet i Sverige. 

– Folk säger, Rasmus du är inte snäll som gör så här, men jag visar bara hur det förhåller sig. 

Rasmus Paludan planerade att bränna en koran i Malmö i slutet av augusti men stoppades vid gränsen och fick två års inreseförbud till Sverige. 

På tisdagen rapporterade Ekstrabladet dock att den högerextrema partiledaren nu hävdar att han genom sin svenska pappa även är svensk medborgare och därmed inte kan få inreseförbud enligt utlänningslagen. 

Han ska redan ha lämnat in papper till den svenska ambassaden i Danmark som uppges ha skickat ärendet vidare till Migrationsverket i Sverige. 

Svenska ambassaden i Köpenhamn bekräftar att Rasmus Paludan har varit där och lämnat in papper om sitt medborgarskap.

– Han har varit här och lämnat in en skrivelse. Det var förra onsdagen. Sedan har den skrivelsen vidare till Migrationsverket, säger ambassadens kommunikationsansvariga Sanna Holmqvist. 

Migrationsverket meddelar att man mottagit ansökan om medborgarskap från Paludan men inte fattat beslut i ärendet. På myndighetens hemsida står det vad som gäller i allmänhet:

”Du som är medborgare i Danmark, Finland, Island eller Norge ska ha varit bosatt i minst två år i Sverige för att kunna bli svensk medborgare genom ansökan.” Paludan uppfyller inte det villkoret.

I den svenska folkbokföringen är Rasmus Paludan enbart registrerad som dansk. 

Paludan har en dansk mamma och en svensk pappa och har bott i Sverige under två kortare perioder, under sitt första levnadsår 1982, och år 2000.

Inte ansökt

Enligt de regler som gällde när Rasmus Paludan föddes blev han inte automatiskt svensk medborgare på grund av sin pappas svenska medborgarskap, detta eftersom föräldrarna inte var gifta. Föräldrarna hade möjlighet att ansöka om svensk medborgarskap för sonen men gjorde inte det.

– Det ska bli Intressant att se vad de svarar men jag vet redan för jag kan läsa lagen, säger Rasmus Paludan till Kvällsposten. 

Redan till helgen har Paludan planer på att åka till Stockholm för ytterligare demonstrationer i utsatta områden, däribland Rinkeby. 

– En svensk medborgare får aldrig nekas. Jag har bokat flygbiljett till Stockholm på lördag och jag har också meddelat polisen och Säpo. Det är så man gör, fortsätter han.

Vad tänker du om de våldsamma upploppen som bröt ut i Malmö i samband med din förra planerade koranbränning? 

– Det var som jag tänkt det skulle bli. Det som hände i Rosengård, de som inte gillade vår politik, det hade jag väntat mig.  

– Men jag är förvånad över hur den svenska polisen meddelade och markerade att man var emot det. Danska polisen skulle aldrig göra så. De är neutrala. 

Polisen: ”Finns ingen rädsla”

Rasmus Paludan menar också att man nekar yttrande- och mötesfriheten i Sverige. 

– Det påverkar alla svenskar och det är ganska nytt. 

– Orsaken är att de är rädda att visa att svenska staten inte har våldsmonopolet. Folk säger, Rasmus du är inte snäll som gör så här, men jag visar bara hur det förhåller sig. Man har rätt att veta om det går åt helvete. De svenskar som sover, de är ganska många uppenbart, att de får vakna. 

Mattias Sigfridsson, polisområdeschef i Malmö, säger att polisen definitivt är neutrala, förhåller sig till de lagar och regler som finns och gör ingen bedömning av budskap utan värnar yttrandefriheten och demokratin. 

Han slår också från sig gällande Rasmus Paludans uppfattning om att den svenska polisen inte har våldsmonopolet.

– Vi delar inte alls den uppfattningen. Vi har inte några no-go-zoner som det skrivs om i vissa medier utan vi verkar i alla miljöer. Sedan finns det kriminella som begår brott. 

– Det finns ingen rädsla i någon av de frågorna men jag förstår retoriken kring detta. Vi gör bedömning av enskilda händelser och vi är trygga och säkra med att det var rätt bedömning. Förvaltningsrätten har också kommit fram till att det var rätt beslut. 

Våldsamt upplopp i Malmö

De våldsamma upploppen på Rosengård den 28 augusti startade efter att ett antal personer hållit en icke tillståndsgiven manifestation i Malmö där man bland annat bränt en koran.

Ett 15-tal personer, både kvinnor och män, misstänks för brott i samband med upploppet då däck och bråte brändes, busskurer krossades och samt blåljuspersonal utsattes för hot och våld. I samband med upploppen under kvällen och natten brändes föremål och det kastades sten mot polis och räddningstjänst.

Den högerextrema partiledaren för Stram Kurs är känd för hatiska kampanjer och har tidigare lindat in Koranen i bacon och satt eld på den i invandrartäta stadsdelar i Danmark. 

Hundratals protesterade mot koranbränning i Malmö

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!