Palmevittnets historia vilar för alltid i graven

Foto: Lasse Svensson

Lennart Gräntz, 70, teg i många år om att han såg Christer Pettersson stå lutad över Olof Palmes kropp på Sveavägen i Stockholm.

Till slut gick han med på att bli riksåklagarens nyckelvittne mot Christer Pettersson i högsta domstolen.

I måndags avled han – och tog sin historia med sig i graven.

– Lennart Gräntz var ett mycket trovärdigt vittne, säger Palmespanaren Thure Nässén.

Tidigare har Kvällsposten berättat att Palmevittnet Lennart Gräntz avlidit. Han hade levt ett hårt liv med kriminalitet och missbruk och bodde i Broby i Skåne med sina katter.

Och han var villig att vittna om vad han såg på mordkvällen den 28 februari 1986.

Lennart Gräntz var ett av några få tillförlitliga vittnen som säger sig ha sett Christer Pettersson på mordplatsen fredagen den 28 februari 1986.

Ville berätta

Christer Pettersson fälldes för Palmemordet i tingsrätten, men friades i hovrätten sedan rätten inte ansåg att det kunde bevisas att Pettersson följt efter Olof och Lisbet Palme vid Dekorima på Sveavägen.

Men plötsligt – 1997, elva år efter mordet – fick polisen och åklagaren en ny chans när Lennart Gräntz dök upp och ville berätta. Riksåklagaren betecknade i sin resningsansökan att Lennart Gräntz "uppgifter var minst sagt sensationella".

Men högsta domstolen sa nej till resning.

Lennart Gräntz berättade för Kvällsposten om hur han körde svarttaxi kvällen Olof Palme mördades:

– Jag såg Pettersson vid 23-tiden, han stod utanför biografen Grand med ryggen mot mig. Jag minns att han väckte avsky hos mig. Nästa gång såg jag honom utanför Dekorima. När jag kört förbi hörde jag en smäll och vände mig om och såg en kropp ligga på trottoaren. Bredvid stod Christer Pettersson. Jag är absolut säker. För mig finns det ingen annan än Christer Pettersson som jag såg.

Lennart Gräntz åkte, efter mordet på Palme, hem till sin fru i Tyresö utanför Stockholm och berättade att han sett en person skjutas. Men först senare fick han höra att det var Olof Palme.

Tyst i elva år

I elva år teg Lennart Gräntz. Han satt i häktet och började berätta för en "favoritpolis" som uppmanade honom att ta kontakt med Palmegruppen. Och vad han sedan berättade för bland andra Palmespanaren Thure Nässén och biträdande riksåklagaren Kerstin Skarp (hon träffade Gräntz flera gånger 1997) ledde till en resningsansökan mot Christer Pettersson.

– Gräntz kallades för vittne C i utredningen. Vi tyckte att han var ganska vettig och han levererade en trovärdig berättelse om vad han påstod sig ha sett, säger Thure Nässén som hoppas att den här artikeln om Gräntz död kan locka fram fler vittnen.

Kvällsposten har sökt biträdande riksåklagare Kerstin Skarp, som valt att inte återkomma.

FAKTA

Förutom Lennart Gräntz fanns ytterligare tre vittnen som var beredda att 1997 vittna om Christer Pettersson (som avled 2004).

RITVA. Var bekant med langaren Sigge Cedergren och Christer Pettersson. Hon ringde på dörren hos Cedergren, som inte öppnade. Hon stötte sedan på Christer Pettersson. För att bli av med honom sa hon att Cedergren gått på bio. Det sista som hon såg av Petersson var utanför biografen Grand vid 21-tiden.

LEIF. Mellan klockan 23 och 24 körde han på Malmskillnadsgatan. Plötsligt sprang en man ut och halkade framför bilen. Mannen hade en revolver i handen. Han är helt säker på att mannen var Christer Pettersson.

ERIK. På besök i Stockholm, där han tog en promenad. Nära Malmskillnadsgatan mötte han vid 23.25 en man som lunkade. Mannen var andfådd och luktade svett och hade en skarp, intensiv blick. Åklagaren menade att det styrkte att det var Pettersson som Erik hade sett.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!