Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Palmeexperten Wall kontaktad av Rausing

Palmeexperten Gunnar Wall kontaktades i går av Hans Kristian Rausing.
Foto: Foto Gunnar Seijbold

LONDON. Hans Kristian Rausing, 49, bryter nu tystnaden efter sin hustrus tragiska död.

I går skickade han sms och talade i telefon med författaren Gunnar Wall om sin hustrus uppgifter om mordet på Olof Palme.

- Han gav ett lugnt och sansat intryck, säger Wall till Kvällsposten.

Hans Kristian och hustrun Eva.

Hans Kristian Rausing dömdes 1 augusti till 10 månaders villkorlig dom och två månaders behandling på drogklinik, sedan han inte slagit larm om att hans hustru, miljardärskan Eva Rausings hade avlidit.

Sedan förhandlingen i London har han inte uttalat sig offentligt.

Men i går bröt han tystnaden och tog kontakt med den svenska författaren och Palmeexperten Gunnar Wall.


Hemmet. Här hittades Eva Rausing avliden. Obduktionen visade att hon legat död i 57 dagar.
Foto: Foto: Peter Macdiarmid

Wall skickade nyligen ett brev till Rausing och framförde att han ville tala med honom om Eva Rausings uppgifter kring Palmemordet - och fick i går ett sms till svar.

- Jag blev nog lite förvånad, men det var ju det jag hade hoppats på att han skulle höra av sig, säger Wall.

Avfärdade hustruns ord

Gunnar Wall har tidigare ut­talat sig om de uppgifter Eva Rausing ska skickat i mejl till honom, där hon påstod sig veta vem som mördade statsminister Olof Palme. Hon antydde i mejlen att uppgifterna kom från sin make.

Uppgifterna har hon enligt uppgifter i The Mail on Sunday också skickat till mördaren Johnnie Allan, 50, som avtjänar ett livsstidsstraff på anstalten Lon Lartin i Worcestershire i England.

Hustruns uppgifter om vem som mördade Palme avfärdade Hans Kristian Rausing i går i sin kontakt med Gunnar Wall.

"Var en fantastisk kvinna"

I ett sms, skrivet på engelska, stod det:

“Jag hoppas att du inser att Evas uppfattning att jag hade hemlighållen information om P.  är helt osann. Jag fruktar att min älskade hustrus namn kommer att dras i smutsen av den här historien. Eva var en fantastisk kvinna som fick lida av stora orättvisor, men denna konspirationsteori har ingen verklighetsgrund", skrev Rausing enligt Gunnar Wall.

Gav ett samlat intryck

Wall och Rausing samtalade sedan under några minuter och han upprepade då vad han hade framfört i sitt sms. Enligt Wall gav han ett samlat intryck.

- Han gav ett lugnt och sansat intryck. Det fanns inget som gör att man kan avfärda honom som obalanserad. Men det är klart att han inte mår bra, eftersom han ju är under vård, säger Wall.

Eva Rausing, 48, som led av allvarligt drogmissbruk hittades död i parets bostad i området Belgravia i centrala London den 9 juli i somras.

Obduktionen visade senare att hon legat död i 57 dagar.

Detta har hänt:

Den avlidna miljardärhustrun Eva Rausing skickade tolv mejl till författaren Gunnar Wall där hon skrev att hon visste vem som mördade statsminister Olof Palme.

I mejlen pekade hon ut en känd affärsman som mördaren och skrev även att hon fruktade för sitt eget liv. Hon pekade även ut sin egen make, Hans Kristian Rausing, som källa till uppgiften.

Första mejlet mottog författaren Gunnar Wall den 5 juni 2011, ett år före Eva Rausings död. Mejlet hade rubriken "Jag vet vem som mördade Palme".

Eva Rausing skickade även brev till den morddömde brittiska mannen Johnnie Allan som sitter i fängelse i Worcestershire, där han avtjänar livstidsstraff.

Även i dem breven pekade hon ut samma affärsman som Palmes mördare.

Text: Henrietta Johansson

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!