Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Palle dödade fyra poliser: "Sorgligt"

LYCKAN UTANFÖR. Palle Sörensen, 88, sitter på si rollator. Strax utanför fönstret finns en container som han vara rena lyckan för en samlare som honom. Hårtorkar, mikrougnar och allra helst verktyg letar han efter. Foto: Sommer Jan
Aksel Dybdahl Andersen, 28. Han efterlämnade hustru och en son på 1,5 år.
Gert Søndergaard Harkjær, 24 Hade gift sig bara tre månader innan han blev mördad.
Elmer Gert Jeppesen, 24. Efterlämnade hustru och en två månader gammal son.
Henning Skov Hansen, 24 Efterlämnade hustru, en dotter på 2,5 och en son, fem månader.
Faksimiler från Ekstrabladets bevakning av polismördare.

Palle Sørensen är 88 år och lever ensam i en lägenhet i Valby.

Inte många kan ana att han ligger bakom en av dansk kriminalhistorias värsta händelser.

På en halvtimme berövade han fyra familjer deras äkta makar, söner och fäder.

- Det är så sorgligt det kan bli. Mitt liv är en katastrof. Det var inte det här jag hade tänkt mig, säger Palle Sørensen som satt 32 år i fängelse för morden.

de fyra polisoffrena

Aksel Dybdahl

Andersen, 28

Han efterlämnade hustru och en son på 1,5 år.

Gert Søndergaard Harkjær, 24

Hade gift sig bara tre månader innan han blev mördad.

Elmer Gert Jeppesen, 24

Efterlämnade hustru och en två månader gammal son.

Henning Skov Hansen, 24

Efterlämnade hustru, en dotter på 2,5 och en son, fem månader.

han dömdestill fängelseflera gånger

Palle Sørensen föddes i Köpenhamn 1927. Han startade sin kriminella bana 1948. Han begick en lång rad brott under åren därefter: Rån och inbrott, häleri och brott mot vapenlagen. Han döms till fängelse flera gånger.

Den 18 september 1965 skjuter han fyra polismän till döds på Amager. Han har under natten begått flera inbrott. Han överlämnar sig till polisen dagen efter. Han erkänner morden.

Den 18 mars 1966 döms Palle Sørensen till livstids fängelse.

Den 4 maj 1988 blir han benådad av justitieministern Frank Jensen.

FAKTA

här är Tre svenska polismord

1 Lars Widerström skulle hämtas av polis för att lämnas över till psykvården i juni 2007. I samband med hämtningen sköt han ihjäl polismannen Fredrik Widén i en trappuppgång i Nyköping.

2 Andreas Axelsson, Jackie Arklöv och Tony Olsson dömdes alla tre för att ha skjutit poliserna Olle Borén och Robert Karlström till döds i Malexander i maj 1999. Polismännen sköts i samband med att de jagat de tre förövarna efter att de rånat en bank i Kisa.

3 Polisassistenten Leif Widengren sköts till döds när han bevakade en värdetransport i Högdalen i Stockholm i februari 1992. Widengren fanns på plats tillsammans med två kolleger. Fyra rånare slog till mot värdetransporten och en av rånarna avlossade två skott som träffade Widengren i bröstet när han satt i baksätet på polisbilen. Han avled i ambulansen. Mordet har inte klarats upp.

Klockan är 03.30 den 18 september 1965 och Palle Sørensen och hans kompanjon Norman Lee Bune har varit ute på en stöldräd. De åker i en vit Simca Versailles med stöldgodset, bland annat 1 106 kronor i kontanter, parfymer, väskor och damstrumpor. Det har ett värde på cirka 3 000 kronor vilket i dag motsvarar cirka 30 000 kronor.

De har 200 meter kvar till stället där Sørensen ska släppa av sin kompanjon Bune och befinner sig i korsningen mellan Saltverksvej och Amager Landevej i Köpenhamn. Då dyker det upp en polisbil som börjar följa efter dem.

Det som hände de följande 30 minuterna skulle bli en av de mest våldsamma händelserna någonsin i dansk kriminalhistoria, berättar Ekstrabladet.

De fyra unga polismännen Elmer Gert Jeppesen, 24, Henning Skov Hansen, 24, Gert Søndergaard Harkjaer, 24, och Aksel Dybdahl Andersen, 28, skulle bli kallblodigt nerskjutna av Palle Sørensen. Han avfyrade totalt 15 skott från sin 9 mm Browning-pistol, vara 12 träffade poliserna.

När Ekstrabladet nu träffar Palle Sørensen, 50 år efter att han gjort sig skyldig till fyra bestialiska mord, har han bara suddiga minnen av vad som hände den där natten. Han minns ljudet av sirenerna och de blinkande blåljusen men inte de fyra polisernas ansiktsuttryck eller om de sa några sista ord, skriver tidningen.

Var alltid beväpnad

Han hade aldrig tidigare dömts för våldsbrott och berättar att han alltid ville undvika att göra inbrott och rån där han riskerade att möta människor. Men han älskade vapen och var alltid beväpnad. Förutom Browning-pistolen hade han även en Walther kaliber 7,65 och en tysk P38.

Han var helt klart en förhärdad brottsling och hade redan suttit 13 av sina 38 år i fängelse.

Den där septembernatten var Palle Sørensen paniskt rädd för att åka fast, och beskriver för Ekstrabladet att han kände sig underligt tom i huvudet.

- Tärningarna var kastade. Det fanns ingen återvändo. När det var över var jag ledsen men det fanns inget mer att göra. Ingenting, säger han till tidningen.

Efter att ha fått syn på bilen med Sørensen och Bune följde de två poliserna Henning Hansen och Gert Harkjaer efter dem en bit längs Amager Strandvej. När de kört en bit längs vägen stannade Sørensen bilen och klev ut. Klockan var då cirka 03.50. Utan förvarning sköt han de dödande skotten mot polismännen.

Han körde sedan vidare, men var då ensam i bilen sedan Norman Bune sprungit i väg innan Sørensen skjutit mot poliserna. Från Amager Strandvej svängde han in på Prags Boulevard och såg sedan i backspegeln att ännu en polisbil jagade honom.

Ekstrabladet berättar hur polisbilen körde in framför Sørensens bil och spärrade vägen. Poliserna Aksel Andersen och Elmer Jeppesen visste då inte att föraren i bilen bara några minuter tidigare har skjutit deras kolleger. Sørensen gick ut ur sin bil och sköt direkt de båda poliserna innan han körde från platsen.

Anmälde sig själv till polisen

Det var en tredje polisbil som försökte köra i kapp Sørensens bil när han flydde längs Amager Strandvej. De försökte spärra vägen vid Öresundsvägen, men de lyckades inte och han kom undan.

- Hade de lyckats så hade de också varit rökta. Det var antingen eller. Så då hade det varit sex i stället för fyra, konstaterar han.

Polisen inledde en intensiv jakt på mördaren och dagen efter anmälde sig Palle Sørensen själv till polisen.

Danmark var i chock och sorg. De fyra unga polismännen fick en statsbegravning som sändes i både radio och tv. Bland andra närvarade kung Frederik IX.

Ekstrabladet träffar Palle Sørensen i hans hem, i lägenheten i Valby där han bott sedan 1998 då han släpptes från fängelset.

Hemmet är fyllt av prylar som han antingen köpt på rea eller är container-fynd. Reportern beskriver en böjd man vars hållning rasat och som bara kan ta sig fram i lägenheten i en smal gång genom alla saker.

Han pratar med reportern om allt möjligt och tappar tråden när ämnet blir för känsligt. Han berättar om alla program han tycker om att se på tv, det ska helst vara vetenskapliga program, gärna om rymdfärder och planeter. Tv:n är placerad bredvid sängen.

Frågorna som ligger i luften och snart måste ställas under Ekstrabladets intervju är förstås "Varför?" och "Hur kunde en smågangster som annars inte varit våldsam plötsligt förvandlas till en iskall mördare?".

Sørensen har haft gott om tid att fundera på det här, inte minst under sina 32 år och åtta månader i fängelset.

Men han har inget svar.

I samband med rättegången genomgick Palle Sørensen en sinnesundersökning och beskrevs då som en självsäker och kallsinnig psykopat. Han ansågs vara hänsynslös, impulsiv och farlig.

"Något gick fel någonstans"

På frågan om varför det inte var tillräckligt att vara en skicklig finmekaniker med lärlingsutbildning svarar han:

- Jag vet inte. Något gick fel någonstans. Det är så sorgligt som det kan vara.

Ekstrabladet beskriver hur Sørensen blir berörd och orden stockar sig i halsen. Han fortsätter:

- Det finns så många frågor: "Varför gjorde jag det?", "Varför gjorde jag inte på ett annat sätt?" Jag har tänkt så otroligt mycket på poliserna och deras familjer och ältat frågorna. Det suger. Det är helt klart, men loppet är kört.

Även om det vid rättegången slogs fast att Sørensen var en mycket farlig brottsling, skrev fängelsedirektören ett brev 1982 där han bad om nåd för Sørensen som aldrig visat tecken på någon form av våldsamhet under åren i fängelset. Direktören skrev direkt till justitieministern utan att gå vägen genom kriminalvården.

Först 1998 beslutade dåvarande justitieminister Frank Jensen att benåda Sørensen som är den som i modern tid suttit längst tid i ett danskt fängelse. Han gjorde det med orden "Nog är nog".

Palle Sørensen bor ensam i den 70 kvadratmeter stora lägenheten i Valby. Sovrummet är inrett som en verkstad. Där står två röda Peugeot-mopeder. Han ska snart ersätta dem med en trehjulig elektrisk scooter eftersom han har fått problem med balansen.

Han är stolt över alla prylar som staplats i lägenheten. Här finns bland annat även ett svetsaggregat och en svarv. I köket har han 16 kilo ekologiska havregryn liggande på en hylla, noggrant packade i plastpåsar. Han brukar slå till när det är extrapris.

Pratar ofta om pengar

Palle Sørensen har aldrig haft en flickvän men säger att han skulle ha velat ha ett normalt liv med fru och barn.

- Jag hittade dessvärre aldrig någon.

Under intervjun med Ekstrabladet pratar Palle Sørensen ofta om pengar. Då lyser hans ögon upp. Han pratar om lottospel och reafynd. I stället för kriminalitet som en väg till rikedom satsar han nu på lotto. Han spelar ibland för tiotusen kronor i månaden.

Det antyds att han är en förmögen man, i alla fall har han så att han klarar sig. Han berättar att han hade cirka 600 000 kronor när han lämnade fängelset 1998. Nästan all sin vakna tid under den långa fängelsevistelsen jobbade han, skriver Ekstrabladet. Och han var mycket sparsam.

Det kom också fram i slutet av 1980-talet att han hade ett eget haschimperium i fängelset, men han blev aldrig dömd för det och han förnekar fortfarande att han skulle ha haft något nämnvärt att göra med narkotikamarknaden i fängelset.

- Mitt mål för livet var att bli rik. Det är det fortfarande, säger Palle Sørensen till Ekstrabladet.