Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pågatågens personal hotar med vild strejk

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Strejken bland personal på Pågatågen kan bryta ut på måndag.
Foto: SKÅNETRAFIKEN
2014 var det en stor strejk bland tågpersonal i södra Sverige. Arkivbild.
Foto: JOHAN NILSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Personal på skånska Pågatågen hotar med att gå ut i vild strejk nu på måndag, skriver Sydsvenskan.

Syftet med strejken är att försöka stoppa en uppsägning av Seko-fackets huvudskyddsombud Ola Brunnström.

Ett bråk mellan facket och arbetsgivaren på Pågatågen, Skånetrafikens lokala och regionala tåg, har pågått under en tid. Bråket gäller anställningsvillkoren, bland annat den så kallade hyvlingen, där företaget ensidigt vill att de anställda ska gå ner i arbetstid och lön.

I tisdags erbjöds huvudskyddsombudet Ola Brunnström två årslöner för att lämna sin tjänst. Ola Brunnström är allmänt erkänd för att strida för medlemmarnas sak och nu har en grupp medlemmar bildat en strejkkommitté för att stötta sitt ombud.

– Det som fått bägaren att rinna över för oss alla är den här attacken på föreningsrätten – det faktiska lagbrottet det innebär att göra det. Ola Brunnström är ett huvudskyddsombud, han ska vara skyddad av förtroendemannalagen, säger en medlem i den nybildade strejkkommittén till HD och Sydsvenskan.

Möte på måndag

På måndag ska huvudskyddsombudet och arbetsgivaren, Arriva, ha ett möte. Om Arriva efter det avslutar Brunnströms anställning hotar en stor grupp anställda att gå ut i vild strejk.

Fackförbundet Seko menar att arbetsgivarens avsikt är att tysta skyddsombud och fackliga företrädare som arbetar för medlemmarnas arbetsmiljö- och trygghet, enligt ett mejl från Sekos chef för planering och kommunikation, Jonas Pettersson, till Sydsvenskan.

Samtidigt har fackförbundet inte möjlighet att stötta strejken och uppmanar sina medlemmar att inte delta. Facket kan bara varsla om strejk när det inte finns något kollektivavtal.


TV: Här bor de rikaste i Skåne – på ”Sveriges riviera”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!