Paddlar i Sverige – får sällskap av delfiner

När paddlarna tog sig mot land efter en lång dag på sjön fick de oväntat sällskap. Under en timme simmade två delfiner, en vuxen och en unge, nära kajakerna.

– Det var en stor upplevelse att ha ett så stort djur så tätt inpå, säger Frede Jensen som filmade delfineskorten.

Det var i helgen som paddlarna från Rungsteds kajakklubb var i Blekinge. Instruktören Frede Jensen, 60 berättar att de var sju i sällskapet. Tre instruktörer och fyra kursdeltagare som var i Blekinge för att avsluta en paddlingskurs. I lördags var paddlarna ute på en lång tur. Mot kvällen, vid 19-tiden, gick de tillbaka mot hamn i Järnavik. Plötsligt upptäckte de att kajakerna fått simmande sällskap.

– Vi var kanske tre kilometer från land när de dök upp och de följde oss hela vägen in mot land. Det tog kanske trekvart, säger Frede Jensen som filmade delfinerna under färden. Han uppskattar att den vuxna delfinen var cirka tre meter lång och att den hade en unge med sig.

– På filmen kan man se både en stor och en liten fena bryta vattnet. Så det kan vara en mor och en unge.

Frede Jensen beskriver det hela som en stor upplevelse.
Foto: Privat

"Väldigt spännande"

Delfinen var grå utan andra skarpa färgteckningar. Av allt att döma en flasknosdelfin. För paddlarna blev upplevelsen hursomhelst en spännande avslutning på dagen. Frede Jensen har haft sällskap av sälar förr och sett tumlare på håll men närkontakt av den här graden är sällsynt.

– Jag såg en delfin när jag paddlade i Wales också men det var på längre håll. Men vi hade tur. Det var väldigt spännande. En skön avslutning på en lång dag.

Delfinen/delfinerna har väckt uppseende under sitt besök i Blekinge. Bland annat har BLT rapporterat om spaningar i Näsviken och på Verkö.

Mats Amundin, forskningschef på Kolmården, har sett paddlarnas film. Han är övertygad om att det rör sig om en flasknosdelfin eller det som lokalt kallas Öresvin.

– Men jag kan bara se en individ på filmen, jag kan inte se någon unge, säger Mats Amundin.

Delfinen åldersbestämmer han till "ung vuxen".

– Den kan inte vara särskilt gammal för då brukar de få hack i bakkanten på ryggfenan och det har den inte.

Delfinen kan mycket väl vara samma som synts vid Karlskrona men de observationer som kommer längre söderut är mera osäkra, menar Mats Amundin. Han uppmanar alla som ser delfinen att rapportera sin i iakttagelser på valar.se. Och det bästa sättet att se dem utan att störa är att slå av motorn (om man har en sådan på båten) och lägga sig en bit ifrån och bara titta. Med kajak går det att komma närmare.

– Det kommer inte delfinobservationer som denna varje år men då och då.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!