Området vid Limhamns gamla skjutbana, söder om brofästet. Foto: CHRISTER EL-MOCHANTAFOmrådet vid Limhamns gamla skjutbana, söder om brofästet. Foto: CHRISTER EL-MOCHANTAF
Området vid Limhamns gamla skjutbana, söder om brofästet.  Foto: CHRISTER EL-MOCHANTAF
Den fridlysta, akut hotade grönfläckiga paddan tros finnas i området. Foto: CHRISTER WAHLGRENDen fridlysta, akut hotade grönfläckiga paddan tros finnas i området. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Den fridlysta, akut hotade grönfläckiga paddan tros finnas i området. Foto: CHRISTER WAHLGREN
Grönfläckiga paddan är klassad som akut hotad och finns på några få platser i Sverige, bland annat Blekinge och sydvästra Skåne. Foto: MARTIN KIELLANDGrönfläckiga paddan är klassad som akut hotad och finns på några få platser i Sverige, bland annat Blekinge och sydvästra Skåne. Foto: MARTIN KIELLAND
Grönfläckiga paddan är klassad som akut hotad och finns på några få platser i Sverige, bland annat Blekinge och sydvästra Skåne. Foto: MARTIN KIELLAND

Padda stoppade bygge – nu överklagas beslutet

Publicerad

Bostadsbygget vid Bunkeflostrand stoppades eftersom en sällsynt padda tros finnas i området.

Nu ska Malmö stad överklaga beslutet.

– Vi kommer att lämna in en överklagan, säger Märta Stenevi (MP), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Grannar vid Limhamns gamla skjutbana strax söder om brofästet har i fyra år protesterat mot Malmö stads planer på bostäder i området.

Nyligen stoppade Mark- och miljödomstolen kommunens detaljplan. Orsak: Den fridlysta, akut hotade grönfläckiga paddan tros finnas i området.

– Vi hade då ingen anledning att misstänka att det fanns paddor där, säger Märta Stenevi.

Hoppas på prövningstillstånd

Men domstolen anser att kommunen borde ha gjort en ordentlig miljöutredning av området för att utreda frågan.

– Vi kommer att lämna in en överklagan. Vi vill få det prövat om man kan kräva att vi skulle gjort en utredning om den här skyddade paddan, även om det då inte fanns anledning att tro att det fanns i området. Hur mycket ska vi förutse saker i ett sånt läge? säger Märta Stenevi.

Nu hoppas hon få prövningstillstånd hos Mark- och miljööverdomstolen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag