Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

På upptäcktsfärd i det gröna: "Lära sig mycket"

Gunnel Carlson jobbar för att svenska trädgårdsentusiaster ska öppna för besökare i sommar och tipsar om egna favoriter i Europa.
Foto: Christer Wahllgren

I svenska rabatter och trädgårdar ryms en prunkande skatt som fler borde få se. Nu uppmanar Gunnel Carlson hängivna odlare att öppna sina oaser för andra i Tusen trädgårdar 3 juli.

– Man kan lära sig väldigt mycket av att titta på andras trädgårdar samtidigt som du kan lära dig något av dina besökare om du öppnar upp, säger Gunnel Carlson.

Grannens trädgård kan vara en källa till både irritation och inspiration.  Trädgårdsjournalisten Gunnel Carlson väljer att fokusera på det senare. Inför sommaren kan både entusiaster och proffs anmäla sin trädgård att delta i Tusen trädgårdar den 3 juli i sommar. Bakom arrangemanget står, förutom Gunnel Carlsons Trädgårdsriket, Riksförbundet Svensk Trädgård och Studiefrämjandet.

Arrangemanget har blivit återkommande vartannat år sedan 2010. Senast det begav sig, 2014, hade 704 trädgårdar öppet för besökare. Flera av dem hade varit med tidigare.

Bland de anmälda skånska trädgårdarna för i år finns till exempel allt från en rosenträdgård på Ivön till en trädgård med asiatisk längtan i Höör och kolonilotter i Eslöv. Anmälan är öppen även för offentliga parker till exempel men de flesta deltagare är privatpersoner. Och flera av de som öppnar sina trädgårdar är, som sagt, människor som varit med förut.

Även Gunnel Carlsons trädgård är med på listan.

– Ja, det vore väl pinsamt annars, säger Gunnel Carlson som menar att poängen med att släppa in "främmande" på tomten är att det blir ett utbyte där nya ögon ser vad trädgårdsägaren alltid ser.

– Sedan kan det vara någon växt man glömt namnet på och så kommer det någon som vet namnet. Det blir ett utbyte.

"Verkligen häftigt"

För egen del är det bästa minnet från den öppna trädgården hemma i Arlöv den äldre mannen som kom dit. Mannen, född 1923, berättade att huset, byggt 1929, var hans barndomshem och beskrev vilka träd och buskar som funnits där då.

– Det var verkligen häftigt. Nu fick jag veta lite mer om huset som jag aldrig hade fått veta annars, säger Gunnel Carlson,

Öppna trädgårdar är ingen ny företeelse. Engelsmännen har en lång tradition av att öppna sina trädgårdar och fransmän, tyskar, danskar och finnar har följt efter.

I Sverige anordnar även Tidningen Land öppen Trädgård 19 juli.

För den som inte kan tåla sig till sommaren och är beredd att resa lite längre så har Gunnel Carlson förslag även där. I hennes senaste bok "Gunnels 100 gröna pärlor i Trädgårdseuropa" får läsarna hänga med i hennes fotspår

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!