Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

"På Spåret"-Ellinor vann mot sjukdomen

Ellinor Persson och Dick Harrison tog hem segern i "På Spåret" - för andra gången.
Foto: Bo Håkansson/Bilduppdraget

Efter sin första förlossning blev programledaren Ellinor Persson, 47, svårt sjuk. Hon viste inte längre hur man betalade i affären, hon orkade inte träffa sina vänner, hon fick minnesluckor och hon förstod inte vad folk runtomkring henne pratade om.

Ellinor drabbades av den kroniska sjukdomen hypotyreos- i dag är hon frisk och gladare än någonsin. Speciellt efter gårdagens final i På Spåret där hon tillsammans med Dick Harrison tog hem finalen mot "Hoa-Hoa" Dahlgren och Cecilia Hagen.

- Livet kändes allmänt trist när jag var sjuk. Jag var fruktansvärt trög, trött och korkad. Nu är det jätteskönt att vara frisk, säger Ellinor Persson.

Den folkkära programledaren Ellinor Persson slog igenom i SVT:s ungdomsprogram "Kosmopol", som spelades in i Växjö, i början av 90-talet. Efter det tog tv-karriären full fart.

Men när tv-profilen från Sveg födde sitt första barn Jordan, som i dag är 16 år, förändrades hennes liv dramatiskt.

- Jordan hade kolik och sömnstörningar så jag var alltid trött. Men ett halvår efter att han blev frisk fortsatte jag att vara trött. Jag trodde att det berodde på Jordan och minns att jag tänkte "oj så här trött är man när man har en bebis", säger Ellinor Persson.

Men det blev bara värre och värre. Ellinor tappade livsgnistan och var konstant trött och frös hela tiden. Hela hennes kropp blev långsam och Ellinor kunde inte ta till sig av det som hände runtomkring henne. Hon orkade inte heller ha kontakt med sina vänner. Och en simpel grej som att betala en vara i mataffären blev en utmaning.

"Livet kändes allmänt trist"

- En dag upptäckte jag att "fasen vad jag inte vill gå på den här festen, eller "oj vad jobbigt att spela tennis". Livet kändes allmänt trist. Mina reflexer fungerade inte när jag körde bil. Jag orkade inte ringa vänner. Jag förstod ord men jag kunde inte få ihop det i ett sammanhang, det gick inte att ta in vad folk sa, säger programledaren.

Den annars så glada tv-profilen drabbades av hypotyreos, en sköldsjukdom som gör att körteln inte producerar allt hormon som kroppen behöver för att kunna hantera kroppens alla funktioner. Sjukdomen, som är kronisk, kan drabba kvinnor efter en förlossning.

Under de två åren efter Jordans födelse har Ellinor svårt att minnas vad som hände i livet. I dag får hon hjälp av bilder för att komma ihåg.

- Det är bara svart vissa perioder. Jag kommer till exempel inte ihåg när Jordan började krypa, jag har minnesluckor på minst ett år, säger Ellinor Persson.

Även karriären blev lidande då hon var tvungen att tacka nej till flera jobb.

I dag mår Ellinor bra och tar dagligen en tablett för att inte påverkas av sjukdomen. Hon önskar bara att hon hade kunnat skylla ifrån sig på något för att det tog så lång tid att upptäcka sjukdomen. Men hon skyller på sig själv.

"En långsam process"

- När man blir sjuk i det här är det en långsam process. Det var först i slutet som jag var jättesjuk. Problemet var att jag inte sökte hjälp i tid, säger Ellinor.

Efter en tuff period har Ellinor tagit sig tillbaka till vardagen. Och efter gårdagens På spåret-final är hon en vinnare.

Även 2004 vann hon tävlingen med Dick Harrison. Hon beskriver den omgången som en skräckblandad förtjusning. I år bestämde hon sig i stället för att ha kul och vara prestigelös.

En mycket glad Ellinor Persson berättar hemligheten om varför hon och Dick Harrison vann finalen även i år.

- Jag har alltid haft en klisterhjärna. Det bara fastnar när jag läser grejer. Jag bildsätter texten och gör det till en film. Jag är helt ointresserad av historia, men när jag läser om regalskeppet Vasa så skapar jag bilder av det.

Även om Ellinor är tv-van är det en helt annan sak att vara med i tävling som På spåret, menar hon. Hon känner däremot inte lika stor press som hon tror att en professor eller en tung journalist gör.

Gäller att slappna av

- Att jag är allmänbildad överraskar folk, så varje svar jag kan blir som en jättebonus. Flera frågor kunde jag för att jag hjälpt mina barn med läxorna. Det gäller att slappna av och inte få hjärnsläpp. Men det viktigaste är att bjuda på underhållning, säger Ellinor.

Hon fick sitt stora genombrott i ungdomsprogrammet "Kosmopol". Men i början var det inte lätt. Hon minns sin knackiga programledardebut med sina första direktsändningar i "Unga tvåan".

- Jag var så dålig programledare, jag var så otroligt pretentiös och hade ingen självkritik. Det är ett under att jag fick fortsätta i Växjö.

Med "Kosmopol", som sändes sex timmar i veckan, hade Ellinor blivit mer rutinerad och fäst vid Växjö, där hon bodde mellan åren 1989 till 1994. Programmet, som var först i sin klass, visade bland annat musikvideos och liveframträdanden av populära artister.

"Nära till allt från Växjö"

- Kosmopol minns jag väldigt väl eftersom vi var pionjärer. På den tiden var programmet så stort. Jag tycker om Växjö väldigt mycket. Eftersom jag var från Sundsvall gillade jag att det var nära till allt från Växjö . Jag kunde åka till Västkusten och Göteborg, Malmö och Köpenhamn, Öland och Gotland och Stockholm. Allt var nära.

Ellinors kroniska sjukdom är inte det värsta som har hänt henne. Programledarens dotter Johanna, 13, förlöstes med katastrofsnitt nio veckor för tidigt då Ellinors moderkaka lossnade. Båda förlorade mycket blod och Johanna var hjärt- och lungsjuk.

- Jag förlorade jättemycket blod vid förlossningen och var på väg att dö på kuppen, men jag överlevde. Men läkarna sa att de inte visste om Johanna skulle överleva. Så jag har stått där och döden har knackat på, "tjena vi tänkte ta din dotter nu". Men Johanna blev friskförklarad när hon var sju år gammal och är ett fysiskt geni, så det blev tvärtemot till vad läkarna sa, säger Ellinor Persson.

Slog igenomi Växjö

Namn: Ellinor Persson. Ålder : 47

Kommer från: Sveg, växte upp i Sundsvall. Bodde i Växjö mellan 1989-1994. Bor : På Lidingö

Familj: Sambon Johan och barnen Jordan, 16 och Johanna 13.

Karriär: Programledare i SVT, TV3 och Kanal 5 för bland annat "Unga tvåan", "Sommarlov", "Kosmopol", "Vi i femman".

Gör helst en ledig dag: Får frukost på sängen av Johan, simmar, tar med hela familjen på bio (min son tvingas med) och äter söndagsmiddag på restaurang.

Favoritmat: Äter allt utom ostron men extra svag för italiensk mat.

Favoritresmål: New York, Palma, Miami, Puglia/Apulien, (Italiens klack).

Bästa egenskap: positiv, effektiv, spontan, prestigelös.

Sämsta egenskap: Ett jädrans temperament

Dold talang: Frågade precis min dotter och hon skrattade och sa inte att dansa i alla fall: Efter en stund sa hon baka. Det håller jag med om.

Aktuell: Vinnare av gårdagens final av På spåret tillsammans med Dick Harrison. De två vann även finalen 2004.

Detta är Hypo-tyreos

  • Sjukdomen gör att sköldkörteln, som sitter vid struphuvudet, producerar för lite av hormonerna tyroxin och trijodtyronon. Hypotyreos leder till sänkt ämnesomsättning.
  • Orsaken kan vara inflammation i sköldkörteln, sjukdom i hypofysen, graviditet, jodbrist eller en tidigare operation eller annan behandling mot struma. Vanliga symptom är matthet, frusenhet, viktökning, muskelsvaghet, förstoppning, hes röst, sämre minne svullnad i ansiktet, depression och koncentrationssvårigheter
  • De som drabbats av hypotyreos behandlas med hormonet tyroxin.
  • Sjukdomen är vanligare hos kvinnor än män och förekommer i alla åldrar.

Källa: Nationalencyklopedin och Stockholms läns landsting.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!