Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kändisläkarens kritik om äldrevården: ”Katastrof”

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Anna Hammarström.Foto: JENS CHRISTIAN
Thomas Lindén, Socialstyrelsen.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

Kändisläkaren Anna Hammarström är starkt kritisk mot äldrevården och kallar den ökade dödligheten på särskilda boenden för ”katastrof”. 

Men Socialstyrelsens Thomas Lindén menar att vård-restriktionerna hållit nere dödstalen.

– På så vis tycker jag att man kan säga att vi har lyckats skydda de äldre, svarar han.

Hälften av alla över 70 år som avlidit med corona har bott på särskilda boenden, enligt siffror från Socialstyrelsen. Om det beror på otillräcklig skyddsutrustning, timvikarier eller att samhället inte stängt ner har både lärda och lekmän tvistat om under våren.  

Läkaren Anna Hammarström, är känd för allmänheten genom SVT:s reality-serie ”Familjen Hammarström” som handlar om den stora familj hon har med 11 barn.

Som läkare har Anna Hammarström under nästan 20 år drivit ett vårdföretag med ansvar för både primär– och sjukhusvård och hon lyfter fram en annan förklaring än punkterna ovan: det saknas sjukvårdskompetens i kommunernas organisationer. 

Tillsammans med sin man Eskil Hammarström, som är specialist i kardiologi och invärtes medicin, Mirka Kwiatkowska, geriatriker på Bergslagssjukhuset Fagersta och Lennart Nyman, tidigare sjukhuschef Fagersta och före detta socialchef i Bollnäs skrev hon i förra veckan en debattartikel i Läkartidningen med rubriken Felaktig organisation grund till tragedin inom äldrevården”. 

– Jag och Eskil har under många år sett de felaktiga besluten där man i samband med ädelreformen och skatteväxlingen har tagit bort den medicinska kompetensen steg för steg. Vi har protesterat mot det men det har ändå genomförts. Vi är inte förvånade över den här katastrofen.

Anna Hammarström.Foto: JENS CHRISTIAN

Inte förenligt med läkaretiken

Enligt ytterligare statistik från Socialstyrelsen – som Sörmlands media begärde ut häromveckan – har 90 procent av de döda på äldreboendena dött på sitt boende och inte på sjukhus. 

– På tveksamma grunder har man uppenbarligen bedömt att inte satsa på en stor del av de här patienterna. I stället sätter man in mediciner som lindrar ångest men som har som bieffekt att de försämrar andningen så att patienten andas ännu sämre. Detta trots att det har funnits lediga platser för basal sjukvård på sjukhusen.

Hon fortsätter: 

– Att fatta ett sådant beslut per telefon med en sköterska om en patient som man kanske inte ens har träffat är inte förenligt med läkaretiken. 

Kan det ändå inte vara bra att svårt sjuka äldre och sköra människor slipper flyttas och i stället får smärtlindring så att de slipper lida i livets slutskede? 

– Det är inte fel i alla fall men beslutet ska fattas av läkare på plats tillsammans med patient och anhöriga. Problemet är att man tycks ha satt stämpeln palliativ via telefon på en del äldre patienter bara för att de är gamla.  

Anna Hammarström tycker att politiker och myndigheter är ansvariga för en försämrad äldrevård.

– Man har skapat ett system där läkare har oerhört lite tid för varje patient på boenden och där Socialstyrelsen aktivt råder läkare att inte göra onödiga fysiska besök där under coronapandemin.

Individuell bedömning 

Thomas Lindén, som är chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen, står fast vid att man inom äldrevården ska jobba för att minska antalet kontakter men menar samtidigt att Anna Hammarström i sin kritik vantolkar det ordentligt. 

– Vi har förtydligat både på hemsidan och under presskonferenser, alla som behöver vårdbesök ska få det. Det är en individuell bedömning. Läkaren får använda sin professionella kunskap där. 

– På samma sätt ska alla som behöver det och som kan åka till sjukhus men ju bräckligare man är desto mer får man anstränga sig för att ge vård där patienten är. Om det är sent palliativt skede så är det ofta direkt olämpligt att skicka in till sjukhus. 

Hur ser du på kritiken mot ädelreformen och bristen på medicinsk kunskap?  

– Man kan diskutera om äldrereformen är bra eller dålig men om det skulle vara roten till allt ont så skulle det inte fungera bra någonstans och i vissa områden fungerar det bra. Det varierar så mycket så det är rimligen någon annan komponent också.

Thomas Lindén tillsammans med Anders Tegnell.Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT

”Sviker sitt ansvar” 

Även synen på dödstalen i äldrevården under coronapandemin skiljer sig åt. Anna Hammarström använder ord som haveri och katastrof i sin kritik, vilket Thomas Lindén vänder sig emot. 

I förra veckan jämförde han dödstalen på särskilda boende under januari-april i år, 11 000, med samma period förra året, som var 10 000. 

– Man måste vara försiktig med orden. När man använder ord som haveri och katastrof tycker jag att man från vården sviker sitt ansvar att förmedla en riktig bild. 

– Om det blir 20 procent högre dödlighet är det fruktansvärt förstås men det här är ett helt nytt och ganska elakt virus. Med de här restriktionerna tror jag ändå att vi har fått ned dödstalen mot vad det kunnat vara. På så vis tycker jag att man kan säga att vi har lyckats skydda de äldre.

SE MER:

Här får hela befolkningen testa sig för covid-19