Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

P-förbud mot elspark- cyklar välkomnas i Malmö

Förslaget ska skickas på remiss
Ett minne blott? Regeringen vill förbjuda parkering av elsparkcyklar på cykelbanor och trottoarer om det inte finns särskilda p-platser.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Förslaget om att förbjuda parkering av elsparkcyklar på trottoarer och cykelbanor välkomnas i Malmö.

– Äntligen, säger kommunalrådet Andreas Schönström, S, till Sydsvenskan.

Regeringen vill förbjuda parkering av elsparkcyklar på cykelbanor och trottoarer om det inte finns särskilda p-platser där, rapporterade Sveriges Radio Ekot på tisdagen.

Tanken är att den föreslagna lagändringen – som nu ska ut på remiss – ska göra det lättare för kommunerna att flytta på elsparkcyklar och även ta ut en avgift för det av bolagen. Regeringens ambition är att förbudet ska träda i kraft i augusti i år.

– Det handlar om att ge kommunerna lite mer muskler, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till radion.

I Malmö välkomnas förslaget med glädje. 

– Jag säger spontant: Äntligen, säger kommunalrådet Andreas Schönström, S, till Sydsvenskan, och fortsätter:

– Jag tycker inte det är bra när olika kommuner ska hålla på med olika kreativa lösningar. Det är mycket bättre med nationell lagstiftning.

För ett år sedan införde Malmö stad ett tillstånd för uthyrning av elsparkcyklar. Ett av villkoren var då att elsparkcyklarna ska placeras i speciella cykelställ eller zoner i centrala Malmö, skriver tidningen.

I väntan på den föreslagna lagändringen arbetar Malmö stad med att ta fram speciella parkeringsplatser för just elsparkcyklar. Förhoppningen är att det arbetet börja i maj-juni i år, skriver Sydsvenskan.

Felparkerade elsparkcyklar – stor fara för blinda

"Jag har snubblat över dem"

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!