Drottning Margrethe och Prins Henrik. Foto: TIM ROOKE/REX REX FEATURESDrottning Margrethe och Prins Henrik. Foto: TIM ROOKE/REX REX FEATURES
Drottning Margrethe och Prins Henrik.  Foto: TIM ROOKE/REX REX FEATURES
Hela den danska kungafamiljen besökte Henrik på sjukhuset på lördagen. Foto: MARTIN SYLVEST / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅNHela den danska kungafamiljen besökte Henrik på sjukhuset på lördagen. Foto: MARTIN SYLVEST / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Hela den danska kungafamiljen besökte Henrik på sjukhuset på lördagen. Foto: MARTIN SYLVEST / SCANPIX DANMARK TT NYHETSBYRÅN
Prins Henrik vårdas på sjukhus i Köpenhamn sedan hans hälsa allvarligt försämrades i fredags. Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅPrins Henrik vårdas på sjukhus i Köpenhamn sedan hans hälsa allvarligt försämrades i fredags. Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ
Prins Henrik vårdas på sjukhus i Köpenhamn sedan hans hälsa allvarligt försämrades i fredags.  Foto: POLFOTO / IBL BILDBYRÅ

Henrik allvarligt sjuk – drottningen ställer in

Publicerad
Uppdaterad

Prins Henrik vårdas fortfarande på sjukhus i Köpenhamn sedan hans hälsa allvarligt försämrats i fredags. Under söndagen besökte kronprinsparet och deras barn Henrik. Även prins Henriks syskon har rest från Frankrike.

– Vi är i sorg, och min bror är i fara. Så jag är på väg till Danmark nu, säger prins Henriks lillebror Étienne de Monpezat, till BT

Nu rapporterar Ekstrabladet att drottning Margrethe har ställt in veckans åtaganden.

Sedan det i fredags meddelades att prins Henriks hälsoläge allvarligt försämrats har den närmaste familjen vid flera tillfällen besökt honom på Rigshospitalet.

Prins Frederik valde i fredags att avbryta sitt besök vid vinter-OS i Sydkorea för att kunna vara vid sin fars sida.

Det var i ett pressmeddelande i fredags som det danska hovet meddelade att prins Henriks hälsoläge allvarligt försämrats. Prinsen hade då vårdats sedan i slutet av januari, bland annat för en lunginflammation. Han togs in på sjukhus efter ha ha besökt Egypten.

Drottningen vid sjukhuset på fredagen.Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT NYHETSBYRÅN

"Allvarligt, mycket allvarligt"

Sedan dess har det från officiellt håll varit tyst kring prinsens hälsoläge. Personer i kungafamiljens närhet har dock uttryckt sin oro. Ett tecken på allvaret i situationen var just att prins Frederik avbröt sin OS-resa.

Prins Henriks nära vän Erik Brandt har tidigare berättat att allting pekar på att tillståndet är allvarligt.

– Detta är inte bra. När kronprinsen åker hem från OS i Sydkorea så vet både du och jag att det är allvarligt, mycket allvarligt, säger han till BT.

Kronprinsparet, Frederik och Mary, tillsammans med sina barn Henrik på sjukhuset.Foto: MARTIN SYLVEST / EPA / TT NYHETSBYRÅN

Hela familjen samlad

På söndagen anlände först drottning Margrethe och kronprinsparet Fredrik med kronprinsessan Mary och deras fyra barn prins Christian, prinsessan Isabella, prins Vincent och prinsessan Josephine till sjukhuset.

Senare anslöt även prins Joachim, prinsessan Marie och barnen Nikolai, Felix, Henrik och Athena.

Under måndagen var det planerat att drottning Margrethe skulle ha besökt Sankt Lukas hospis i Hellerup som firar 25-års jubileum. De planerarna har dock raderats från hovets kalender, utan kommentar, vilket Ekstrabladet skrivit om.

Nu har ingen i kungafamiljen några inplanerade åtaganden innan fredag enligt den officiella kalendern.

Även prins Henriks lillasyster Catherine de Monpezat reste från Frankrike för att besöka sin bror på sjukhuset under lördagen och hans lillebror, den 75-åriga tidigare journalisten och författaren Étienne de Monpezat, är på väg.

– Min syster har besökt min bror. Hans tillstånd är bekymrande, och vi är alla bekymrade, så jag kommer och besöker honom, säger Étienne de Monpezat till Ekstrabladet.

Relaterade ämnen
Alexander Vickhoff
Alexander Vickhoff
Maja Strömberg
Maja Strömberg

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag