"Det måste vara en meter vatten nästan", uppskattar KvP:s fotograf på platsen. Foto: Mikael Nilsson"Det måste vara en meter vatten nästan", uppskattar KvP:s fotograf på platsen. Foto: Mikael Nilsson
"Det måste vara en meter vatten nästan", uppskattar KvP:s fotograf på platsen.  Foto: Mikael Nilsson
Utanför Landskrona behövde Tullstorpsvägen spärras av sedan vägtunneln under E6 vattenfyllts. Foto: ANDRÉ TAJTIUtanför Landskrona behövde Tullstorpsvägen spärras av sedan vägtunneln under E6 vattenfyllts. Foto: ANDRÉ TAJTI

Utanför Landskrona behövde Tullstorpsvägen spärras av sedan vägtunneln under E6 vattenfyllts.

 Foto: ANDRÉ TAJTI
En bil voltade och hamnade på taket i ett dike vid en singelolycka på RV30 mellan Växjö och Lammhult. Foto: CARL CARLERTEn bil voltade och hamnade på taket i ett dike vid en singelolycka på RV30 mellan Växjö och Lammhult. Foto: CARL CARLERT

En bil voltade och hamnade på taket i ett dike vid en singelolycka på RV30 mellan Växjö och Lammhult.

 Foto: CARL CARLERT
Räddningstjänsten var ute och kontrollerade en översvämmad damm vid Rydebäck men vidtog såg inget behov av att vidta åtgärder. Foto: ANDRÉ TAJTIRäddningstjänsten var ute och kontrollerade en översvämmad damm vid Rydebäck men vidtog såg inget behov av att vidta åtgärder. Foto: ANDRÉ TAJTI
Räddningstjänsten var ute och kontrollerade en översvämmad damm vid Rydebäck men vidtog såg inget behov av att vidta åtgärder.  Foto: ANDRÉ TAJTI
Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT
Foto: PRIVATFoto: PRIVAT
 Foto: PRIVAT
Per Kristensen. Foto: PRIVATPer Kristensen. Foto: PRIVAT
Per Kristensen.  Foto: PRIVAT

Översvämningskaos
– flera bilar sitter fast

Publicerad

Snökaos i Småland och kraftigt regn i Skåne ställer till det rejält på vägarna.

I Staffanstorps kommun har översvämningarna gjort att flera bilar fastnat – och i natt kunde olyckan ha varit framme om inte ett par rådiga sjuksköterskor själva stängt av vägen.

– Vi lyckades få stopp på dem, säger Per Kristensen, som varit ute på ett helt annat arbete tillsammans med en kollega.

Under natten har snöfallet som drar in över Sverige från söder orsakat flera olyckor och gjort att många vägar är svårframkomliga, detta under en av årets mest intensiva trafikdagar. Trafikverket varnar för både snö- och ishalka i stora delar av landet.

 

LÄS MER: Här är de farligaste vägarna – följ liverapporteringen om jultrafiken

 

Kraftigt regn i Skåne

Och det är inte bara snön som ställer till det. I Skåne har det regnat rejält under julhelgen, vilket har lett till att väg 108 har svämmats över vid en järnvägsövergång vid Flackarp i Staffanstorps kommun.

Trafikverket har nu stängt av en 13 kilometer lång sträcka av väg 108, mellan Hunnerup och Trolleberg.

– Vi har varit på plats och hjälpt till att beställa bärgare till flera bilar, säger Maya Forstenius på polisens ledningscentral.

Per Kristensen

"Vi fick tvärbromsa"

Redan före det att Trafikverket stängde av vägen såg sjuksköterskan Per Kristensen och hans kollega själva såg till att varna medtrafikanter för de höga vattenmassorna. De var på väg från ett arbetsuppdrag i Hörby och på väg till Lund, när de körde rakt mot viadukten som var vattenfylld.

– Vi fick tvärbromsa och sprang ut för det kom fler bilar. Vi satte på triangel och blinkade, för det kom fler bilar och eftersom det är en 90-väg kommer de fort. Vi lyckades få stopp på dem och gick fram mot vattenmassorna. Där såg vi två bilar som satt fast, i en av dem satt det folk, berättar Per Kristensen.

Per och hans kollega tog in de fyra strandade människorna i sin egen bil, där de fick värma sig.

Den andra bilen som hade fastnat i översvämningarna var tom, säger Per. Troligen har föraren och de eventuella passagerarna lämnat bilen för att på egen hand söka hjälp.

"Måste vara nästan en meter"

Han uppskattar vattennivån i viadukten till minst 80 centimeter. Det gör även KvP:s fotograf Mikael Nilsson, som befinner sig på platsen.

– Bärgningsbilens hjul är täckt med vatten, så det måste vara en meter nästan, säger han.

Trafikverket har nu satt upp skyltar vid den avstängda vägen, där de varnar för översvämningar.

– Jag har sett att de bärgat två bilar, men har hört från platsen att några till har bärgats sedan innan, säger Nilsson.

Det finns ingen prognos för hur lång tid vägen kommer att vara avstängd.

– Översvämmade vägar blir oftast avstängda fram till dess att vattnet runnit undan, det är svårt att ge prognoser. Ofta är vägen oskadd, eller har vattnet skadat vägen rejält, och det vet vi först när det runnit undan, säger Lennart Helsing på Trafikverkets pressjour.

Vatten på vägarna

Vattnet ställer till med problem på fler ställen i södra Sverige. Trafikverket har utfärdat varningar på flera ställen i Ängelholmstrakten. Både på E6 och på länsväg 107 finns det mycket vatten på vägbanorna.

Vid middagstid var problemen framför allt koncentrerade till nordvästra Skåne.

– Det är många som ringer hit och vill ha hjälp. Mest från Ängelholm och Höganäs med omnejd, men även en hel del från Helsingborg, säger Marcus Kronholm, inre befäl vid Räddningstjänsten nordväst.

– Mest handlar det om länspumpning av källare och liknande. Men det är inte alltid vi kan hjälpa, vi hänvisar många vidare till att lösa det privat. Mycket blir rena försäkringsfrågor.

Vid Rydebäck söder om Helsingborg svämmade en damm över och utanför Landskrona måste Tullstorpsvägen spärras av eftersom en vägtunnel under E6 hade översvämmats.

 

LÄS MER: Nu är den sibiriska kylan på väg till Sverige

 

Flera trafikolyckor

Det dåliga vädret har även gjort att en handfull trafikolyckor inträffat i södra Sverige.

– Det är jobbigt väglag framför allt i Kronobergs län. Det märks, för vi har haft ett par olyckor där de senaste timmarna, säger Maya Forstenius på polisens ledningscentral.

– Men det är inte extremt många, det är inte som det var innan jul när det var så extremt halt så att det var avkörningar till höger och vänster.

Utanför Alvesta kolliderade en lastbil med en personbil. Fyra personer ska ha varit inblandade, men ingen har kommit till allvarlig skada.

– Det gick ganska bra, alla ska vara ute ur bilarna i alla fall, säger Maya Forstenius.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag