Överraskades: "Är ju för i helvete en varg!"

Vargen stod bara tio meter från Kennet Olsson, 54, och Ingrid Nordstedt, 54, i Karlshamn.
Foto: Kennet Olsson
Kennet Olsson och Ingrid Nordstedt fick en spännande start på semestern i Prästslätten utanför Karlshamn när en varg km förbi.
Foto: Niklas Eriksson

Kennet Olsson, 54, och Ingrid Nordstedt, 54, från Kävlinge, fick en dramatisk start på sin semester i Karlshamn, enligt Sydöstran.

Tio meter från fikabordet fick Kennet Olsson syn på något högst osannolikt.

- Det är ju för i helvete en varg! utbrast han till sin fru.

Paret smög fram och bara tio meter bort fotograferade de vargen i flera minuter.

Strax norr om Prästslätten hade Kennet Olsson och Ingrid Nordstedt hyrt en stuga. Men första dagen på parets semester fick en oväntad start.

- Klockan var kvart i sju på söndagskvällen och vi satt och fikade när jag såg att något rörde sig på gårdsplanen. Jag ställde ner kaffekoppen och sa till min fru: Men det är ju för i helvete en varg, säger Kennet Olsson till Kvällsposten.

"Då blev jag rädd"

Trots att hjärtat slog i 180 vågade paret smyga fram till vargen.

För Sydöstran berättade Kennet Olsson att de stod bakom ett staket och fotograferade vargen i flera minuter medan den lyfte på benet och kissade mot en stolpe och fortsatte äta av matresterna som låg på gårdsplanen.

- Vi var bara 10-15 meter bort från vargen och såg att den åt från fåglarnas matskålar, säger Kennet Olsson till Kvällsposten.

När de inte såg nosen på vargen visslade Kennet Olsson för att den skulle vända sig om. Och då möttes deras ögon. Rädslan blev högst närvarande.

- Vargen tittade upp och vi fick ögonkontakt. Då blev jag rädd, men den blev också rädd och försvann in i skogen, säger Kennet Olsson.

Földe efter den i skogen

När vargen försvann steg rädslan ännu mer och Kennet Olsson haspade upp dörren ifall de skulle behöva fly in i huset, skriver Sydöstran.

- Vi var rätt skakiga. Men jag ville se mer av vargen och gav mig därför ut i skogen med min kikare för att försöka få se den igen, säger Kennet Olsson till Kvällsposten.

Trots att han är en van naturfotograf fick han inte kontakt med den.

- Vi kontaktade tidningen Sydöstran och visade bilderna. En reporter kontaktade då länsstyrelsen som var rätt säkra på att det rör sig om samma varg, som sågs i Sölvesborg för inte så länge sedan.

Hur känner du nu?

- Han på länsstyrelsen sa att jag borde köpa en triss, eftersom det inte är många som har turen att få se en livs levande varg på så nära håll. Det var en häftig upplevelse, säger Kennet Olsson.

VARGAR I SVERIGE

I januari i år säkrade länsstyrelsen spår från en varghane, född 2010, i Osby. Länsstyrelsen lyckades säkra ytterligare spår från en varghane, född 2011, i Vittsjö.

Både vargarna i Osby och Vittsjö hade tidigare spårats i Jönköpings och Kronobergs län hösten 2012.

I december 2013 syntes en varg till i Blekinge. Rapporten om vargspår kom först från Bäckasjögärde i Backaryd norr om Ronneby den 7 december. Dagen efter syntes den i Bökemåla.

Har du sett varg?

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!