Ett kompakt höstmörker är det som brukar locka tjuven, visar statistik från Brottsförebygganderådet, Brå. När våren och ljuset kommer, går inbrotten ner, men i juli svänger kurvan plötsligt uppåt.
– Det har att göra med att många tar sin semester då. Många hus står tomma och tjuvarna kan verka ostört i villaområdet, säger Ewa-Gun Westford.
På tio år har bostadsinbrotten ökat med 52 procent enligt Brå. Förra året anmäldes 14 715 villainbrott, i hela Sverige. Knappt vart tjugonde av bostadsinbrotten som anmäldes blev uppklarade. Därför kan det vara värt att veta hur man undviker att drabbas av oinbjudna gäster.
Lämna inte huset för snyggt
Hur ser huset ut när ni sätter er i bilen för att ta er till flygplatsen? Är disken diskad, leksakerna på tomten undanplockade och persiennerna nerdragna? Helt fel strategi, enligt Ewa-Gun Westford som även vet hur man undviker ficktjuvar.
– Vi svenskar är så ordentliga - "vad ska människor tro om vi lämnar huset utan att ha plockat undan i trädgården?". Det ska se ut som det pågår full aktivitet och att ni är hemma. Låt radion stå på och sätt en timer på lamporna så att de tänds på kvällarna. Om det syns att ni är borta är det nästan som att bjuda in tjuven.
Skippa långtidsparkeringen
Undvik att parkera bilen på långtidsparkeringen. I varje fall om parkeringen inte är inhägnad och bevakad. Nummerplåten avslöjar nämligen din adress. Och står bilen på parkeringen är chansen stor att du inte är hemma.
– Är parkeringen öppen och fri för var och en att köra runt på utan att upptäckas, är det förstås jättebra för dem med ont i sinnet. Vi har sett det här tillvägagångssättet i flera utredningar. Det är viktigt att parkeringen har en vakt som går runt bland bilarna.
Stöldligorna har fler sätt att ringa in sina offer på. Ålderstrukturen är en sådan sak. Bostadsområden med en befolkning i medelåldern brukar betyda att de boende har en mer stabil ekonomi och värdefulla saker. Områden med många äldre lockar också.
– Kriminella känner till att äldre inte sällan gömmer kontanter och värdesaker i bostaden. De har ett lägre förtroende för banker och använder mer kontanter, säger Ewa-Gun Westford.
Speciellt utsatta är villaområden nära europavägar. Där kan tjuvarna snabbt köra av motorvägen, ta sig in i huset, lasta stöldgodset. Lika kvickt som tjuvarna dök upp, lika snabbt uppslukas de i flödet av bilar på motorvägen.
– Den som är hemma i området, kan ta ett extra ansvar över att ta reda på vad okända bilar gör där. Dessutom ska man veta att har området drabbats tidigare finns risken att tjuvarna kommer tillbaka.
Försäkringsbolaget Folksam försäkrar omkring en femtedel av landets villor. 2013 presenterade bolaget en undersökning där de jämförde antalet inbrott i villor med larm jämfört antalet inbrott i villor utan larm. Resultatet visade att villor utan larm löper i genomsnitt 22 procents högre risk att drabbas av inbrott.
– En vanlig missuppfattning är att villalarm inte har någon större effekt - att tjuven tar sig in i villan oavsett larm eller inte och det på sin höjd tvingar tjuven att arbeta lite snabbare. Men nu finns nya siffror som visar att larm faktiskt gör skillnad, skriver företaget i ett pressmeddelande.
Semesterbilder på Facebook lockar tjuven
Även brottslingarna hänger på sociala medier. Det kan vara bra att tänka efter vad man postar och till vem, man kan ofta ställa in vilka som ska se inlägget. Ewa-Gun Westford tycker man ska fundera ett varv innan man lägger upp sina semesterbilder på nätet.
– Det är förstås upp till var och en vad man postar. Jag förstår att man vill visa upp sin härliga semester, men man får inte vara naiv. Om du lägger upp en bild kanske du inte behöver skriva att du är borta just nu eller att ni är på semester i tre veckor. Risken är att fel person ser det och ser sin chans.
Följ Kvällsposten på Facebook, Twitter och Instagram – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar!