Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Överläkaren om patienterna: ”Vanvettigt förlänga deras liv”

Vipeholmsanstalten i Lund öppnade 1935. Det var till för ”svårskötta obildbara sinnesslöa män”.
Foto: P1 Dokumentär
Ett av de mest kända experimenten på Vipeholm var när patienter med utvecklingsstörning fick äta stora mängder kola för att se hur det påverkade tänderna.
Foto: GUNNAR FRÖBERG

Hugo Fröderberg var överläkare på den omstridda Vipeholmsanstalten i Lund, ett sjukhus för ”sinnesslöa” som patienterna kallades. 

Nu har P1 Dokumentär tagit del av hans anteckningar där han visar djupt förakt för sina tidigare patienter. 

”Vad är det för skillnad mellan en levande och en död idiot? Rörelseförmågan”, skriver han. 

Vipeholmsanstalten i Lund var ett sjukhus för patienter som beskrevs som ”svårskötta obildbara sinnesslöa män”.

Under många år utfördes flera omdiskuterade medicinska experiment på Vipeholm, det mest kända var när patienter med utvecklingsstörning fick äta stora mängder kola för att se hur det påverkade tänderna.

Studien slutade med att patienterna hade kraftiga kariesangrepp i sina tänder. Alla experiment genomfördes utan samtycke från varken patienter eller anhöriga.

Nu har P1 Dokumentär kommit över hittills okända anteckningar från sjukhuschefen Hugo Fröderberg som han skrev under 1970-talet, han kallar det själv för sin självbiografi. I anteckningarna beskriver han patienterna på Vipeholmsanstalten. 

 ”En säregen kontroversiell människogrupp, efterbliven, undermålig, dyrbar... Vanvettigt att förlänga deras liv så att de blir fler och fler. Passiv eutanasi berättigad. Ingen sörjer dem”, skriver han. 

Överläkare Hugo Fröderberg, här med ett porträtt av sig själv, skrev på 1970-talet en självbiografi som P1 Dokumentär har tagit del av. Där visar han djupt förakt för sina tidigare patienter.
Foto: Privat
Äldre bilder från Vipeholmsanstalten visar hur patienterna bar snörade kläder.
Foto: Hans Malmberg / Nordiska Museet
I byggnaderna finns numera gymnasieskolan Vipan.
Foto: P1 Dokumentär

”Lågt stående patient”

Hugo Fröderberg hade ett system, han sorterade de intagna i olika intelligensgrupper, från 0 till 6. De som hamnade i grupp 0 ansåg överläkaren ”stå nära monstren”.

Så här skrev han om en patient i en journal:

”Det tycks ju vara en lågt stående patient så någon mera intensiv behandling kan det väl knappast bli frågan om.”

Maria Björkman är medicinhistoriker. Hon har läst delar av självbiografin och beskriver för P1 hur överläkarens såg på sina patienter:

– Dom var undermåliga. Deras biologi var undermålig enligt det här synsättet. Det gick inte att göra något åt. Och det blir ju som en självuppfyllande profetia, det går inte att göra någonting och då gör man ingenting heller, och så blir patienterna sämre, säger hon.

Det finns även vittnesmål från den aktuella perioden. Claus Garmer, var en ung läkarkandidat på Vipeholm under femtiotalet. Hans minnesbild av vad som pågick på anstalten stämmer överens med Hugo Fröderbergs anteckningar. 

– Men man skulle se till att de….fick de dö så fick de dö. De skulle ju bara fortsätta att vara idioter helt enkelt. Svårskötta sinnesslöa, säger han till P1 Dokumentär

"Vipeholmsanstalten" i P1 Dokumentär

En dokumentärserie i fem delar. Serien är ett samarbete mellan Ekot och P1 Dokumentär.


”De kallades obildbara idioter, sorterades bort och låstes in. Överläkaren på Vipeholm lät plocka ut 152 av de intagnas hjärnor. En dag upptäcker reportern Randi Mossige-Norheim sin farbror på listan.”


Avsnitten hittar ni här på SR.

TV: Fler nyheter från Sydsverige

Här får Nisse Hellberg pris för Årets Skåning.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!