Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Överfall mot anhörig till polis var påhittat

Polispatruller kontrollerade bilar i området kring polismannens villa. Foto: Läsarbild
Framrutan på en bil slogs sönder. Nu misstänker polisen att uppgifterna om hot och överfall är falska. Foto: Jens Christian

De dramatiska händelserna utanför Karlskrona på långfredagen hos en polisman utreds nu som misstänkt falskt larm, ett brott som kan ge fängelse i upp till ett år.

– Larmet som misstänks ha varit falskt handlar om hot och påstått våld mot en person, säger polismästare Petra Stenkula.

Beslutet att inleda förundersökning togs på tisdagen. Underlaget till anmälan är bland annat det larm som kom till polisen på långfredagskvällen och orsakade ett stort polispådrag. Det som ska utredas som misstänkt falsklarm är följande:

Polisen fick veta att en bil som stod parkerad utanför en polismans enskilt belägna villa fått en framruta sönderslagen. 

En anhörig till samme polisman ska ha utsatts för ett överfall i ett skogsområde alldeles i närheten. 

Flera källor har uppgett bland annat till Kvällsposten att den anhörige skulle ha blivit knivskuren. Platsen där överfallet skulle ha skett spärrades också av. Flera polispatruller spärrade också av vägar och kontrollerade bilar.

Ingen misstänkt

Ett stort antal polispatruller kallades dit och polisen tog beslut om att inrätta en särskild händelse. Petra Stenkula utsågs till kommenderingschef. Hon har i dag avvecklat den särskilda händelsen.

På tisdagen meddelade polisen i Kalmar att man avskrivit misstankarna om att det var frågan om något brott. Några timmar senare upprättades anmälan om misstänkt falskt larm.

– Det finns ingen skäligen misstänkt. Utredningen kommer inte att göras i Blekinge men i region Syd, säger Petra Stenkula.

Även om det inte finns någon skäligen misstänkt just nu så är det uppenbart att polisledningen inte anser att någon brottsmisstanke kan komma att riktas mot någon anställd inom polisen.  

Om så hade varit fallet skulle utredningen i stället hamnat hos Särskilda åklagarkammaren som utreder brott av bland annat poliser och åklagare. Brottet falsklarm kan bestraffas med böter eller som mest med fängelse i ett år.

Om brottet bedöms som grovt kan straffet bli fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.